0Yorum

Balıktan Lokum Yapmak

Oldum olası hayata hiç karamsar bakmam. Baksam neye yarar ki, neyi değiştirir ki? Hep yağmurlu, fırtınalı havalardan sonra yerdeki çamuru değil, bulutlar gittikten sonraki güneşi hayal ederim. Siz isteseniz de istemeseniz de o güneş zamanı geldi mi görünür. İşte “Artık denizlerimizde torik kalmadı”, “Lakerda yiyemeyeceğiz, sadece hafızalarımızda kalacak” dediğimiz günleri unutmuyorum. Restoranlarda gördüğüm incecik palamut lakerdaları içimi burkuyordu. Torik bizi terketti diye çok üzülüyordum. Ama kasım ayı ile birlikte özlediğimiz torikler görülmeye başladı.

Balık sofralarının vazgeçilmez mezesi lakerda, torik balığından yapılır. Sıcak suda yaşayan ve yumuşak etli balıklardan lakerda yapılamaz. Torik, palamutun büyüğüdür. Aşağıda vereceğim tarifteki teknikle, somon, levrek, kefalden bile lakerda yapabilirsiniz ama torikten yapılan lakerdanın lezzetine hiçbirisi yaklaşamaz.

 TUZSUZ LAKERDA

Lakerda yüksek gastronomik değere sahip, sadece bize özgü bir deniz ürünüdür. Tuz ile yapılmasına rağmen hiç tuz ihtiva etmez. Uzak Doğulular’da lakerdaya karşı ilgi artmaya başladı. “Suşinin oryantali” gibi isimler takılıyor. Türk mezeleri arasında sıralama yapılacak olursa, ağzının tadını bilen kişiler mutlaka lakerdayı zirvedeki tahtına oturturlar.

LAKERDANIN İYİSİ

İyi lakerda için gösterilen özenin azaldığı hesaba katılırsa bir “Ah” çekip “Nerede o eski lakerdalar?” demekten kendimizi alıkoyamayacağız. Bıçağınıza fazla yük vermeden keskin tarafını lakerdanın üzerine hafifçe bastırın. Lakerdanın sonuna kadar ilerletin. Bıçağı kaldırdığınızda üzerinde lif lif balık parçaları bulunmuyorsa, bıçağınız etin sonuna kadar kolayca ilerliyorsa ideal bir lakerdadır. Lakerdanın en iyi parçası toriğin yakası yani başa yakın ilk kısmıdır. Kuyruğun dışında kalan sert kısmı içeren gövde de güzel olur. İri bir torikten 5 takoz lakerda çıkar. Servis yaparken takozları zar şeklinde soyun.

 

Yorum Yazın