0Yorum

Balıkların Gizemli Dünyası

Denizlerin derinliklerinde yaşadığı aşk hikâyelerinden, atmosfere çıktıklarındaki konumlarına kadar pek çok bilinmeyeni var deniz canlılarının.
İnsanoğlunun akciğerlerinden nefes alması gibi balıklar da suyun içinde solungaçları sayesinde nefes alırlar. Uyurken gözlerini kapatmazlar. Çünkü göz kapakları yoktur. Balinalar ise balık değil, memeli hayvanlardır. Ciğerleri vardır ve okyanusun yüzeyine çıkarak nefes alırlar.

HİÇ YAŞLI BALIK GÖRDÜNÜZ MÜ?

Balık yiyen insanların ortalama ömürlerinin çok uzun olduğu, kalp damar hastalıklarına yakalanma riskinin az olduğu bilimsel verilerle kanıtlandı. Balıkların kendisi de dinamik, atılgan ve çok süratli olmak zorunda. Denizlerde hiç yaşlı balığa rastlanmaz ama yine de balıkların yaşlarını pulların içindeki halkaların adedinden öğrenebilirsiniz. Tıpkı ağaçların üstünde oluşan halkalar gibi.

TEHLİKELİ BALIKLAR

Son yıllarda sahillerimizde sık görülen balon balığı balıkçıların baş belası. Japonya’da her yıl 250-300 kişinin hayatını kaybettiği balon balığı ile karşılaşınca yemek pişirme gibi bir deneyimde bulunmayın. Japonya’da sertifikalı aşçılar bu balığı pişirebiliyordu. Ama artık balık halinde temizlenip lokantalara risksiz bir şekilde satılıyor. Ölenler sahilde bu balığı yakalayıp bilinçsizce pişiren balıkçılar. Hem riske girmeye gerek yok. Aliyyülâlâ lezzetli bir balık değil. Ama “fugu sashimi” çok nefis.

Ülkemizin en zehirli balık grubunu oluşturan trakonyaların gazabından korunmak için siyah dikenlerini ve solungaç dikenini ellemeyin. Parmağınız batarsa balon gibi şişirir ve ağrılı zonklamalar başlar. Trakonyalar kumlu çamurlu bölgelerde kendilerini zemine gömerek yaşarlar. Zehrinin 0,0004 ml’sinin 250 fareyi öldürebilecek güçte olduğu yapılan araştırmalarla ortaya çıkmıştır. Dikenin batması durumunda, yara amonyak ile yıkanmalı ve zehrin yapısını bozabilmek için olabildiğince sıcak suya sokulmalıdır. Çocukluk yıllarımda hasta derecesinde balıkçılık yapar ve bu tür tehlikelere çok maruz kalır ama yeterince bilgiye ulaşamadığımdan hep çamurla sarardım dikenin battığı yerleri ve günlerce ağrı çekerdim.
Lipsos, iskorpit, vatoz gibi denizlerimizde yaşayan zehirli uzuvlara sahip balıklar da bir hayli fazladır ama siz siz olun bu balıklara karşı asla cesur olmayın!
Denizanası, ahtapot yakmasından kurtulmak için yapabileceğiniz en iyi şeylerden birisi yaranın üzerine sirke dökmektir.

LEZZETTEKİ İNCELİKLER

Fener balığı dipte yaşadığı için balığın kuyruk kısmını limonlu suda bekletin. Çamur kokusu gidecektir. Dipte yaşayan diğer balıkların kokusunu almak için solungaçlarına sirke dökün.
Sarpa gibi ot ile beslenen balıkların içini hemen temizleyin, ot kokusu balığı yenilmez hale getirir.
İstiridye atmosfere çıkınca kendisini korur ve kapanır bu arada bulunduğu ortamdaki kirli şeyleri de beraberinde getirir. Bir litre suyun içine bir yemek kaşığı mısır irmiği bırakırsanız bir saat sonra kavanozdaki değişimi göreceksiniz. İlle de çiğ yemek zorunda değilsiniz. Birkaç dakika üzerine sirke, beyaz şarap ve tereyağı eklediğiniz istiridyeleri fırında pişirirseniz zehirlenme riskiniz çok azalır.
Haftaya kadar lezzetlerden uzak kalmayın ama püf noktalarını da yabana atmayın.

Yorum Yazın