0Yorum

Balıklar İsraf Olmasın

Balık tüketimimizin yıllık ortalamasının düşük olmasının sebepleri arasında 12 ay süre ile balık tüketmeyişimiz var. Av yasakları başlayınca balıklarla ilişkimizi kesiyoruz ve yaz aylarında balık yenmez inancı hakim. Bunun en büyük nedeni balık konusunda bilgimizin az oluşu.

Balık avlanıp denizden veya tatlı sudan çıkarıldığında henüz canlıdır ve çok tazedir. Hiçbir işleme tabi tutulmaz ise 6 saat sonra bozulmaya başlar.  

KADIN BALIKÇILAR DERNEĞİ

1795 yılında Fransız ordusunun uzun süre dayanıklı ürünlere duyduğu gereksinim için yapılan yarışmada kazanan turşucu Appert tarafından bulunan konserve yöntemi, gıdalara herhangi bir şekilde bulaşmış mikroorganizmaların dört dakikalık bir ısıl işlemle öldürülmesi esasına dayanmaktadır.

Geçtiğimiz günlerde sohbet ettiğim Kadın Balıkçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Ceviz ile mavi ekonomi kavramını ele aldık. Mavi ekonominin, deniz ekosisteminin sağlığını korurken, ekonomik büyümeyi, geçim kaynaklarının daha iyi olmasını ve istihdam sağlamak için denizel kaynakların sürdürülebilir kullanımı anlamına geldiğini söyleyen Kübra Hanım, ülkemizde yeterince faydalanılmadığını söylüyor ve akabinde “Balıklar israf olmasın, konserve olsun” çağrısı yapıyor.

DESTEK PROGRAMI

Kadın Balıkçılar Derneği, GEF Küçük Destek programı (SGP) ile yürüttüğü “Mavi Gezegen Mavi İşler” projesi kapsamında derlediği ev yapımı balık konservesi reçeteleriyle geleneksel bilgiyi günümüze taşıyor. Bu sayede geleneksel işleme ve koruma yöntemlerini hatırlatarak yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Evde konserve balık yapmanın yollarını ve bu konuda dikkat edilmesi gereken noktaları anlatmak amacıyla gerçekleştirdiği çevrim içi eğitimler sayesinde bugüne kadar 235 aileye ulaştı dernek.

“Denetimi geliştirelim”, “Yasa dışı ürün masaya gelmesin”, “Korunan alanda yasaklamak yerine yakaladığını bırak” gibi önerileri de var derneğin. Ayrıca Yunanistan ile mutlaka ortak proje yapacaklarını ve her iki ülke için çok yararlı olacağını söylüyor Kübra Hanım. Eşi Teoman Sanalan da Rastgelebalıkçı Amatör Olta Balıkçıları Derneği Başkanı. Ailece balıkçılar…

Emekli bir balıkçı olan Kadın Balıkçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Sevinç Konkuş, proje sayesinde 30 yıldır bizzat uyguladığım bu tariflerin yaygınlaştığını görmekten çok memnun. Balık ilgisi gün geçtikçe artıyor. Güzel gelişmeler bunlar…

Yorum Yazın