0Yorum

Balık Mevsimi Geçti Mi?

Yaz aylarında balık yenmez mi? Temmuz ayının ilk günlerinde, balık severlerin en çok sorduğu sorularla ilgili konuları açıklamakta yarar var. Nisan ayında başlayan balık yasağı sürerken hala daha tezgahlarda balık görüyoruz, bunların nedeni nedir?

Avlanma yasakları nisan ayında başlar ve eylül ayına kadar sürer. Bakanlık net tarihleri her yıl sirküler ile açıklar. Trollerin hangi tarihten itibaren avcılığa çıkamayacağı, ne zaman başlayacağı bu sirkülerde belirtilir. Gırgır ve trolle avcılık büyük teknelerle yapılır. 12 metreden uzun teknelerin yıllık yakaladıkları balık miktarı Türkiye’deki balıkçılığın yüzde doksanını teşkil eder. Yani sabahtan akşama kadar iskelede olta sallayanlarla, küçük teknelerin avladıkları balıklar yüzde onluk dilimdedir. Yaz aylarında bu teknelerle üreme döneminde olmayan balıklar avlanabiliyor.

NE YİYELİM?

Önümüzde yasağın bitmesine iki ay kaldı. Moritanya, Senegal, Fas gibi ülkelerden ithal edilen mercan, lagos, dil balığı gibi balıklar soğuk zincirle ülkemize getiriliyor. Damağınız çok duyarlı ise Türkiye sularına ait olup olmadığını ayırt edebilirsiniz. Ama besin değeri ve omega 3 yağ asitleri açısından pek kaybı yok. Norveç’ten ithal edilen somon da yaz boyunca sizi hiç yalnız bırakmaz ve tezgahlardan eksik olmaz.

USKUMRU, İSTAVRİT BOLLUĞU

Keyifçi olarak adlandırdığımız, ellerindeki kamışlarla balık tutanların yakaladıkları istavrit ile sandallarla denize açılıp çapari (misinanın ucunda tüylü, çoklu olta) yöntemiyle tuttukları uskumru bu yıl hiç azalmadı. Yaz aylarında da bizi kendilerinden mahrum etmeyecekler.

Çiftlik balıkları tam bir kurtarıcı. Deniz balıklarına oranla soğuk sularda kurulan balık çiftliklerinde yetiştirilen balıkların yağ ve lezzet oranı daha yüksek. Denizlerin sonsuz protein kaynağı olduğunu kabul etmeliyiz. Balık diğer tüm hayvanlara göre daha kaliteli bir ete sahip ayrıca yüksek miktarda vitamin, mineral ve oligo element içeriyor. Gelişmiş ülkelerdeki sağlıklı beslenmeye ilişkin tüm senaryolar artık balık üzerine kurgulanmakta ve bu sürekliliği çiftlik balıkları sağlamaktadır. Çipura, levrek, alabalık gibi yaz döneminde bizi yalnız bırakmayan kültür balıkçılığı ürünleri fiyat olarak da uygundur. Balıksız kalmadan beslenmenize devam edin, yukarıda yazdığım balıklarla. Birazcık da dişinizi sıkın, kaldı 8 hafta!

Yorum Yazın