0Yorum

Balığı Sevdirme Tüyoları

Gün geçmiyor ki balık tüketiminin insan sağlığına etkisi ile ilgili yeni bir haber ortaya çıkmasın. Ancak tüm olumlu haberlere rağmen balık tüketimi yeterli seviyede değil. Bunun pek çok nedeni var.

Sahil kentlerinde yazlıkları olan çoğu insan sırtını denize dönüp mangalda et pişiriyor. Eskiden modern davlumbazlar yokken balık pişirmek çok zor bir işti. Kokusu uzun süre sadece mutfağa değil diğer odalara da sinerdi. Bu durum balık pişirmemek için ev hanımlarının caydırıcı bir gerekçesiydi.

BALIK DENİZ KOKMALI

Balık, çabuk bozulan bir ürün olduğu için eskiden yeterince sağlıklı bir şekilde saklanamıyordu. Denizden balıkhane tezgahlarına gider, alıcı beklerdi. Eğer yeterli soğutma sistemi olmazsa balık, balık gibi kokmaya başlar. Kokmaya başlayan balık kokusu çok iticidir ve alarm verir: “Son 6 saate girdim beni bir an evvel pişirin” diye. Balığın üzerinde deniz kokusunun korunması için soğuk zincirine riayet edilmelidir. Elinize sinmiş balığın kokusu bile eskiden saatlerce kalırdı ve eve balık getirmemek için yeterli bir nedendi.

Bir diğer neden balık pişirmeyi yeterince bilmediğimizden ve tanımamamızdan kaynaklanmaktadır. İstavrit, hamsi, mezgit, tekir gibi sürüler halinde yaşayan küçük balıkları una bulayıp tavaya atmaktan başka tarif neredeyse yoktu ev hanımlarında. Piştikten sonra bir de kılçığıyla uğraş! Evde çocuk veya yaşlı varsa oldukça meşakkatli bir iş.

ÇITIR TEKİR SUNUMU

Yıllardır çocuklardan büyüklere balık sevdirmek için hangi yollara başvurmamız gerektiğini anlatıyorum. Çeşitli formüller buluyorum ve sonuçlarını görünce çok mutlu oluyorum. Çıtır tekir bunlardan birisi. Tekir balığını fileto çıkarıp maden suyunun olduğu derin bir kapta 5 – 10 dakika beklettikten sonra mısır ununa bulayın. Kızgın yağda 2 – 3 dakika pişirin, parmaklarınızı yiyeceğiniz bir lezzetle karşılaşacaksınız. Yanına taze soğan, kendinizin hazırladığı patates cipsi ve lavaş ekmeği ile servis yapın. Damağı olumsuz tepki veren hiç kimseye rastlamadım.

Bir diğer sevimli sunum ise simit balık. Özellikle çocukların büyük beğenisini kazanan simit balığı hazırlamak oldukça kolay. Levreğin filetosunu çıkardıktan sonra şeritler haline getirip birbirine simit şeklinde dolayın. Susama batırıp ızgarada 8 – 10 dakika çevirerek pişirin. Yanına yine patates koyun. Patatesler parmak şeklinde ve evde hazırlanıp nişastası alınmış olsun.

Bu hafta verdiğim kılıç tranç tarifi de sizi balığa alıştıracak. Ürettiğim her tarifi sizlerle paylaşacağım. Ülkemizde protein açığını kapatacak kadar balık potansiyeli olduğunu unutmayalım.

Yorum Yazın