0Yorum

Ayran ile Baklava

Uzun yıllardır Münih’ten Frankfurt’a, Milano’dan Şikago’ya kadar pek çok fuara katılma fırsatım oldu. Ama bunların içinde züccaciye, mutfak ekipmanları, yiyecek - içecek gibi kategoriler olsa da en küçüğünü ancak dört günde bitirebiliyordum. Maalesef Türkiye’deki fuarları 3 - 4 saatte gezebiliyorum.

METRO MUTFAĞIMIZI SAHİPLENİYOR

Metro Grossmarket bu işlere bütçe ayırıp yararlı işler yapıyor. Yıllardır çıkardıkları dergide Anadolu’da kazı yaparmışçasına Nilhan Aras, Abbasiler’den, Selçuklular’a kadar yemek kültürünü inceliyor.

Gastronometro’da Abbasi mutfağının 12 ve 13’üncü yüzyıllarda tatlı, tuzlu ve ekşinin bir arada kullanıldığı yemekler iki hafta önce gerçekleşen Sirha İstanbul’da tattırıldı.  

 

DİYARBAKIR KAYGANASI

Yumurtayı un ile koyulaşana kadar çırptıktan sonra pişiriyor, sertleşmeye başlayınca üzüm ya da dut pekmezi ile tatlandırıyorsunuz. Değişik bir tat.

Güneydoğu’nun meyveli kebapları, kayısı, erik, bal, sirke, badem ile yapılan saray yemekleri; Karadeniz’de yaylalarda soğuk yoğurdu az su ile çırpıp yapılan ayran ve baklava birlikteliği ilginçti.

FİLİZLERLE SOSLAR

Son yıllarda revaçta olan yenilebilir çiçekler ve filizler soslarla birlikte yaşantımıza girmeye başladı. Henüz damaklardan genel kabul gördüğü söylenir mi? Ama vejetaryen istiridyesi ağzınızda umamiyi patlatıyor. Sanki deniz kokusuyla ağzınıza canlı bir istiridye atmışsınız hissi veriyor.

Anadolu lezzetleri envanterinin büyüyor olması sevindirici. Türkiye’nin eşsiz lezzetlerinin kayıt altına alınması gelecek nesillere bırakılacak en büyük miras.

Sürdürdüğü çalışmalarla yerel değerlerimize sahip çıkan Metro, çok hayırlı bir iş yapıyor.

Sirha İstanbul etkinlikleri kültür mirasımız için oldukça yararlı.

Yorum Yazın