0Yorum

Aşçıların Sığınağı Kitaplardır

İnsanoğlunun yemek kültürü günümüze kadar evrelerden geçmiş, çeşitlenmiş, değişik pişirme usullerine maruz kalmış ve artık insan topluluklarının kimliklerinin bir parçası olmuştur.

Türk mutfağı gibi lezzeti, çeşitli milletlere mensup insanların damaklarına hitap edebilen bazı ulusal mutfaklar evrenseldir. Zeytinyağlıdan et yemeklerine kadar daha adını anarken ağzımızı sulandıran özellik lezzettir. Bu lezzetin sırrını nesiller boyu taşımak için en büyük eksiğimiz ise yazılı kitapların olmayışıdır. İlk basılı Türkçe yemek kitabı Melceü’t Tabbahin (Aşçıların Sığınağı) ile başladı.

İLK JAPONCA KİTAP

Televizyon programında ve Milliyet Cadde’de tanıttığım Tokyo’daki Burgaz Ada Restoran’ın sahibi ve şefi Mehmet Dikmen, Japon eşi Yuka’nın da Türk yemeklerine olan merakı ve kendisine olan desteğiyle büyük emekler sarf ederek ilk Japonca kitabını çıkardı. Birinci baskısı hemen tükenen kitap, Japon ev hanımlarının büyük ilgisini çekti.

Osmanlı mutfağı üzerine ciddi araştırmalar yapan Dikmen, Japon ulusal kanallarında yemek programları yapıyor, yarışmalara katılıyor ve ilk sıraları da kimseye kaptırmıyor. Restoranında Başbakan Abe’den, Suntory’nin patronuna kadar herkesi ağırlıyor. Japonlara Türk mutfağının inceliklerini anlatıyor. Restoranı iki ay önceden doluyor. Tam bir sanatçı edasıyla çalışıyor. Türk yemeklerine hasret kalanların uğrak yeri. Yeni kitabı Japonya’da Türk mutfağının tanıtılmasına büyük katkı sağlayacak.

YENİ NESİL ŞANSLI

İnternette bulduğunuz tarifler zaman zaman hayal kırıklığı yaratıyor. Kitaplardaki bilgilerden yola çıkmak daha emin adımlar attırır. Genç aşçılar çok şanslı. Eskiden mutfak şefleri bildiklerini gençlere öğretmekten çekinirlerdi. Kendine güvenen yetenekli şefler fırsat bulduklarında bilgilerini aktarmak için kitap yazmalı, gelecek nesillere bilgi aktarmalı. Paylaştıkça hepimizin zenginliği artacaktır.

Yorum Yazın