0Yorum

Alaçatı ile Nostalji

116 yıl 374 gün yaşadıktan sonra ardından üç çocuk, on iki torun ve yirmi tane torun çocuğu bırakarak zatürreden ölen dünyanın en uzun yaşayan rekortmelerinden Maria Capovilla,  son röportajında “Hayatımda hiç et yemedim, uzun yaşamamı buna bağlıyorum” yanıtını vermişti. Bizim, sebzelere ve otlara ilgimiz Tire’deki Kaplan Dağ Restoran’ın nefis yemeklerinin yayılmasıyla başladı. Ama ülke çapındaki ilk uyanış, doğanın canlandığı bahar aylarının ilk haftasındaki Alaçatı Ot Festivali’yle oldu.

Doğa bizim sağlığımızı düşünmüş, uzun yaşamamız için yemyeşil, rengarenk otları önümüze sergilemişti ama biz bunun farkında değildik. Gelecekte sağlıklı nesiller olması için doğayı ve doğalı iyi tanıyıp yakınlaşmalıyız.

İLGİ ARTIYOR

Her ne kadar “Geçen yıl adım atacak yer yoktu” gibi söylemler olsa da bu yıl ziyaretçi sayısının bir milyonu aştığı söyleniyor. Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ve zarif eşi Semra Hanım, yediden yetmişe herkesle ilgileniyor.

“Yediklerimizin Bize Verdiği Enerji, Otların ve Baharın Etkileri” söyleşinin yer aldığı Evliyagil Otel’den, İmren Han’a, Asma Yaprağı Restoran’a kadar pek çok yerde perşembe gününden itibaren etkinlikler yapıldı. Her geçen yıl artizan üretim yapan üreticilerin arttığını görüyorum. Kendisine has mimarisi ile yapıları, Port Alaçatı’nın Venedik gibi bir görünüme bürünmesi, huzurlu ortamı burayı artık bir marka yaptı. Festivalde çok sayıda yabancı turist de vardı.

GELENEKSEL YARIŞMALAR

Festivalin son gününde yine en çok ot toplama ve en güzel ot yemekleri yarışması yapıldı. Ama bu yıl bir burukluk oldu bende. 8 yıldır jüride bulunan Alaçatı’nın en eski restoranlarından birinin sahibi Hakkı Akbaykal birkaç gün önce vefat edince jüride yerini alamadı. Zahide Yetiş, Nevin Akbaş, Gökçen Adar, Murat Kabak, Rahmi Yılmaz, Necmettin Metin ve benim de bulunduğum jüride ‘kuşkonmaz fırında’ yemeği ile Suna Sarı’yı birinci seçtik. ‘Sarmaşık yatağında çıtır uskumru ve rezene salatası’ yemeği ile Özlem Yorulmaz ikinci, ‘tilkişen’ yemeği ile Recep Subaşı üçüncü oldu.

En çok ot toplama yarışmasında ise 99 çeşit kullanılabilir ot toplayan Nuran Erden birinci, 80 çeşit ot toplayan İklim Erden ikinci, 78 çeşit ot toplayan Esenur Kurnaz üçüncü oldu. Aynı tarihlerde Adana’da Portakal Çiçeği Karnavalı olmasına rağmen bu kadar ilgi ve yoğunluk hem esnafı hem bölgenin çiftçisini, hem de ev kadınını çok mutlu etti. Türkiye’nin en önemli festivallerinden Alaçatı Ot Festivali, gerçekten farkındalık yaratıyor, Çeşme’nin doğasındaki endemik bitkilerin geleceğe taşınmasına katkı sağlıyor.

Nice güzelliklere Alaçatı…

Yorum Yazın