0Yorum

Zorluklardan Yılmayanlar

 

Amerika’ya ardı ardına dört kez başkan seçilen tek bir adam vardı: Franklin D. Roosevelt.

1882 – 1945 yılları arasında yaşayan bu adam, 39 yaşında yakalandığı çocuk felcinden dolayı yürüyemiyordu. Fakat bu özrü başarı merdivenlerini hızla tırmanmasına engel olamadı.

ABD’nin 32’nci başkanı olan Franklin D. Roosevelt, hayli tempolu geçen başkanlık günlerinde, buna İkinci Dünya Savaşı da dahil olmak üzere, onca işin üstesinden gelmesine rağmen, nasıl bu kadar zinde ve genç kalabildiği soruduğunda şu yanıtı vermişti:

“Beyler! Şu an ayağının başparmağını hareket ettirebilmek için iki yıl uğraşan birine bakıyorsunuz.”

Geçtiğimiz hafta ağabeyi Recep Girişmen’in doğum günü kutlaması için Trilye’ye gelen Gizem Girişmen, son yılların en azimli sporcularındandır. Hayata sıkı sıkıya bağlılık, yüzünden eksilmeyen tebessüm ve yakaladığı sayısız başarı onu dillere destan olacak ve nesilden nesile anlatılacak bir tahta oturtmuştur.

HEDEFİNE ODAKLANIR

Gizem Girişmen, Ankara doğumludur. Özel Tevfik Fikret Lisesi’nde ortaokul ve lise ardından Bilkent Üniversitesi’nde işletme eğitimini başarıyla tamamlamıştır. Çok okuyan, meraklarını bilimsel verilerle takip eden Gizem Hanım, tanıdığım en azimli insanlardan birisidir. Bilgilerini paylaşmasını çok sever. Bu özelliğiyle de uluslararası platformlarda yürüttüğü görevlerinin, iş ve eğitim yaşamının yanı sıra gençlerle sık sık bir araya gelmekte ve hayattan öğrendiklerini onlarla paylaşmaktadır.

Hayatta hedeflediği konuları hep başarıyla sonuçlandıran Gizem Hanım, deniz ürünlerini çok seven, sağlıklı beslenen bir yapıya sahiptir. Ailesine oldukça düşkün, onlarla birlikte olmaktan her zaman mutlu olan Girişmen, çok mütevazıdır.

AZİMLE GELEN BAŞARILAR

Gizem Girişmen, ilkokulu bitirdiği yaz bir trafik kazası geçirdi ve kaza sonrası T5 seviyesinde omurilik felci oldu.

2004 yılında okçuluğa başlayan Gizem Hanım, bir yıl sonra Bedensel Engelliler Okçuluk Milli Takımı’na girmeyi başardı. Çok sıkı antrenmanlardan bir gün olsun yılmadı. Başarmak onun tüm yüreğinde yatan en büyük arzusuydu. 2006 yılında Çek Cumhuriyeti’nde düzenlenen 4. Avrupa Paralimpik Okçuluk Şampiyonası’nda Avrupa Üçüncüsü, 2009 yılında Çek Cumhuriyeti’nde düzenlenen 7. Paralimpik Okçuluk Dünya Şampiyonası’nda ARW2 Klasik Yay Kadın sınıfında Dünya Şampiyonu oldu ve Dünya Üçüncüsü olan Klasik Yay Kadın takımında da yer aldı. Uluslararası Paralimpik Komite (IPC) tarafından 2009 yılı Ağustos ayında “Ayın Sporcusu” seçildi. 2010 yılında bu işin Oscar’ı sayılan Laureus Dünya Spor Ödüllerine aday gösterilen ilk Türk sporcu oldu.

HEP ZİRVEDE KALDI

Gizem Hanım, 2007 – 2010 yılları arasında IPC Dünya Okçuluk sıralamasında kendi kategorisinde birinci sırada yer aldı. 2012 Londra Paralimpik Oyunları açılış töreninde bayrağımızı taşıyan Girişmen, İstanbul 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları Adaylık sürecinde de spor elçisi olarak görev aldı.

Sportif kariyerinin yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü’nde Dış İlişkiler Dairesi Başkanı olarak görev yapan Gizem Girişmen, aynı zamanda Paralimpik Oyunlar Hazırlık ve Performans İzleme Kurulu üyeliğini yürütmektedir. Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (TBESF) okçuluk branşı teknik kurul ve Türkiye Milli Paralimpik Komitesi (TMPK) Spor Kurulu ve Sınıflandırma alt kurulu üyesi olan Girişmen, 2016 Rio Paralimpik Oyunlarında kafile başkan yardımcısı görevini almıştır. 2017 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyal Politika yüksek lisans programından mezun olan Gizem Girişmen, 2012 – 2017 yılları arasında yürüttüğü Avrupa Paralimpik Komitesi (EPC) Yönetim Kurulu Üyeliğinin yanı sıra halen Uluslararası Paralimpik Komite (IPC) Sporcu Konseyi üyesidir.

ODTÜ’de Spor Yöneticiliği alanında doktora öğrenimine başlayan Girişmen’in koltuklarının altında pek çok karpuzu bulunmaktadır ve bunların hiçbirisini kırmadan taşımaktadır.

2007 yılında Kore’de yapılan sıralama atışlarında dünya birinciliği olan Gizem Hanım’ın genç yaşta aldığı başarıları anlatmaya gerçekten bu sayfalar yetmez. Hele 2008 yılında Pekin’de düzenlenen Paralimpik Yaz Oyunları’nda okçuluk dalında kadınlar bireysel olimpik kategorisinde Çinli rakibi Fu Hongzh’yi 91 – 85 yenerek altın madalya alan ve bizi duygulandıran, gözlerimizi yaşartan başarısını dün gibi hatırlıyorum. Türkiye tarihinde Paralimpik oyunlarda altın madalya alan ilk kadın sporcu olarak hepimizi gururlandırdı.

Yaşamı bu denli seven ve hayata pozitif bakan ender insanlardan biridir Gizem Girişmen.

“Herkesin mevcut olanaklarını avantaja çevirme durumu var. Başarı, olanakları disiplinli kullanarak elde edilir” diyen Gizem Hanım’ın evinin garajında başlayan antrenmanlarından zirveye çıkışında hep disiplinli çalışma ve azim var. İngilizce, Fransızca ve İtalyanca konuşan Gizem Girişmen, güzeller güzeli bir hanımefendidir.

Trilye ailesinde de özel bir yeri olan Gizem Hanım’ın Pekin’deki olimpiyatlara gitmeden önce bir akşam yemeğinde kalamar ve karidesleri yerken “İnşallah bizim de dünya şampiyonluğunu kazanmamızda katkımız olur” diye espri yapışımın üzerinden 10 yıl geçmiş.

Sporda bir fenomen, insanlıkta bir melek. Kendine inancı, sevgisi hiç solmayan, hiçbir dönemde umudunu yitirmeyen ve çok istediği her şeyi başaran bir yaşamı var sevgili Gizem Girişmen’in.

Sen her zaman “İmkansız mı?” denildiğinde, “Eğer gerekiyorsa elbette değil” diyen insanlardansın. Yolun hep açık olsun. Başarıyı ölçmek için bir insanın ulaştığı noktaya değil, başarmak için aştığı engellere bakılmalıdır.

Bol güneşli bir pazar diliyorum.

Yorum Yazın