1Yorum

Yurtdışındaki Değerlerimiz

Askeri birliği denetlemeye gelen teftiş subayı, bir grup genç subayın üstüne el bombası atar. Askerler etrafa dağılarak kendilerini el bombasından korumaya çalışırlar. Daha sonra subay, el bombasının patlamaya hazır olmadığını, pimini çekmeden attığını sadece onların tepkilerini ölçmek istediğini söyler. Bir sonraki gün birliğe yeni bir asker katılacaktır. Subay askerlere yeni gelecek ere ne olacağı konusunda hiçbir şey söylememelerini tembih eder.

Yeni askerin geldiği gün, subay yanlarına yaklaşıp el bombasını atınca, bütün askerler kaçışırlar. Yeni gelen asker patlamayacağını nereden bilsin? O da arkadaşlarını korumak amacıyla kendisini bombanın üstüne atar. Arkadaşlarını koruma pahasına ölümü göze almıştır. O yıl kendisine üstün kahramanlık ve cesaret madalyası verilmiştir.

Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, ekonomideki inovatif yaklaşımları, cesur sözleri ile her zaman takdir ettiğim çok değerli bir bilim insanıdır. Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan, zaman zaman Ankara’ya gelen, Trilye’ye her uğradığında pozitif düşünceleri ve yaklaşımlarıyla ortama olumlu enerji yayan Akçiğit, özel bir insandır.

 

PARLAK ÖĞRENCİLİK YILLARI

Ufuk Akçiğit, 1998 yılında Üniversite Seçme ve Yerleştirme sınavında Türkiye’deki ilk 30 öğrenci arasına girdi ve ilk tercihi olan Ekonomi Bölümünü tam burslu olarak kazandı. Hayatındaki en önemli dönüm noktalarından birisi oldu bu başarı. Çok çalıştı ve hiç İngilizce bilmemesine rağmen sadece 1 yıl içerisinde hazırlık programı sayesinde en üst seviyede İngilizce öğrendi. Koç Üniversitesi’ndeki yıllarının her açıdan verimli geçtiğini zaman zaman dile getiren Ufuk Bey, Öğretim Üyeleriyle öğrenciler arasındaki yakın iletişimden çok etkilendiğini, hocaların öğrencilerine her zaman önemli olduklarını hissettirdiklerini ve derse katılımı hep ön planda tuttuklarını söylemektedir.

Ekonomi Bilimini akademik olarak yapmaya karar verdiğinden itibaren hocalarından büyük destek gören Akçiğit, son sınıfta MIT, Harvard ve Stanford gibi Amerika’nın en iyi üniversitelerinden tam burslu kabul alır ve MIT’yi tercih eder.

 

CHICAGO ÜNİVERSİTESİ

 

 

MIT’nin (Massachusetts Institute of Technology) EkonomiBölümünde doktora çalışmasını tamamladıktan sonra üniversiteye Chicago’da göreve başlayan Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, ülkemizin yurtdışında göğsünü kabartan değerlerindendir.

 

Bursa’nın Karacabey ilçesinde dünyaya gelen Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, Chicago Üniversitesi Ekonomi Bölümünde öğretim üyesi olarak İktisat dersleri vermesinin dışında FED, TCMB, IMF, Danimarka Sanayi Teknoloji Bakanlığı gibi kurumlara danışmanlık yapmaktadır. Amerika’da büyüme dinamizmimizin neden yavaşladığı üzerine FED’de çalışan Sina Ateş ile birlikte yazdıkları makale dünyanın önde gelen kuruluşlarında tartışma konusu olmuştur. Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, dik duruşu, cesareti, ekonomi bilgisi her zaman takdir görmüştür. 2006-2012 döneminde sonra büyüme dinamizmimizin neden kaybedildiği üzerine yaptığı çalışmada öne çıkmıştır. O her zaman doğruları söyleme cesaretini gösterip koyduğu tanılarda yanılmaz.

 

GENÇ YAŞTAKİ ÖDÜLLER

Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, IMF, Chicago Merkez Bankası, Danimarka Bilim ve Teknoloji Bakanlığı başta olmak üzere birçok kuruma danışmanlık yapar ve koltuklarının altında taşıdığı karpuzların hiçbirini kırmadan müthiş performansı ile her zaman taşımayı bilmiştir.

Türkiye’de Merkez Bankası için büyüme modeli geliştirmek üzere proje yürüten Akçiğit, Almanya’nın en prestijli araştırma ödülü sayılan Max Planck- Humboldt Araştırma Ödülünü kazanan ilk Türk bilim insanı oldu. Asaf Savas Akat Economics Prize 2019, CAREER Award, National Science Foundation 2017, Best Adviser Award, Department of Economics, University of Chicago 2016, Kiel Institute Excellence Award in Global Economic Affairs 2016 Center in Paris Faculty Grant, University of Chicago gibi pek çok ödülün sahibi olan Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, tam bir ekonomi gurusu. Ülkemizin insanı olarak dünya çapında böyle başarılara imza atması bizi gururlandırıyor.

Akçiğit’in bir makroekonomist olarak, araştırmaları ekonomik büyüme, üretim verimliliği, rekabet, özelleştirme, sanayii politikaları, firma dinamikleri, beşeri sermaye ve inovasyon ekonomisi üzerine odaklanmaktadır. Makroekonomi alanındaki başarılı çalışmaları ile tüm dünyada saygın bir isim olmuştur Prof. Dr. Ufuk Akçiğit.

Deniz ürünlerine de oldukça meraklı olan bu mütevazı insan yine kendisi gibi alçak gönüllü, inanılmaz çalışkan, yüreği ülke sevgisiyle dolu Cem Aysoy ve ailesi ile geçtiğimiz hafta Trilye’de bir araya gelince bu değerli bilim insanını sizlere tanıtmak istedim.  

Yağmur yağdığı zaman yerdeki çamura bakarak karamsar olmak yerine yağmur dindikten sonra mutlaka güneşin çıkacağını onunla sohbet ettiğinizde anlarsınız. Pozitif insanlara çok ihtiyacımız olduğu bu dönemde Aysoy ailesi ile Akçiğit’in sinerji yaratan sohbetlerine tanıklık etmek bile çok güzel… 

Prof. Dr. Ufuk Akçiğit üniversitede “Arnold C. Harberger” kürsüsüne sahiptir. Türkiye medyasında adından “Muhteşem Profesör” olarak bahsedilen Akçiğit, çok yönlü bir bilim insanı. Daha önceki yıllarda da ünlü ekonomist Daron Acemoğlu’nun yakın çalışma arkadaşı olarak birlikte Trilye’ye gelen Akçiğit, Türkiye ekonomisinde çok ciddi bir potansiyel olduğunu, nüfusumuzun büyük avantaj sağladığını ve Türkiye’nin kendi hikayesini yazacağını, kendi modelini geliştireceğini söyleyerek güzel mesajlar vermektedir. Hedeflerimizin Türkiye’nin büyüme hikayesini yazabilmesi için veri tabanı oluşturabilmek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ufuk Akçiğit ile ne kadar gurur duysak azdır.  İyi ki varsınız. Sizin gibilerin sayısı arttıkça ülkemiz de daha çok var olacaktır.

Başarınızın ölçüsü düşlerimizde saklıdır. Bazen hiç olmamış şeyleri düşleyen insanlara gereksinimimiz var. İyi Pazarlar.

Yorum Yazın