0Yorum

Yeşile Sevdalı Girişimciler

İki arkadaş ormanda ağaç kesme işini almışlardı. Birinci adam işe oldukça hızlı başlamıştı. Sabah erkenden kalkıyor, hiç durup dinlenmeden hatta öğle yemeği bile yemeden çalışıyor, akşam da evine diğer arkadaşından geç gidiyordu. İkinci adam, arkadaşı kadar çalışmıyordu. Yorulduğunda mola veriyor, dinleniyor ve akşam hava kararmaya başlayınca da evinin yolunu tutuyordu.

Bir hafta geçmişti çalışmaya başlayalı. Birinci adam ne kadar çalıştığını göstermek için “Kestiğimiz ağaçları sayalım” teklifinde bulundu. Saydılar. Sonuç şaşırtıcıydı. İkinci adam arkadaşından daha fazla ağaç kesmişti. Birinci adam öfkelendi:

“Bu nasıl olabilir? Bir hafta boyunca durup dinlenmeden çalıştım ama sen işe benden geç gelip erken gittin. Gün boyunca verdiğin molalarda dinlendin. Bu nasıl adalet ve nasıl iştir ki senin kestiğin ağaçlar benimkinden fazla?”

İkinci adam sakin ve kendinden emin bir tavırla arkadaşını yanıtladı:

“Bunda anlaşılmayacak bir şey yok! Sen durmadan çalışırken ben arada bir dinleniyor, bir yandan da baltamı biliyordum. İnsanın baltası keskin olunca ağaçları daha az çabayla kesebiliyor.”

İlhan Çetinkaya girişimcilik ruhu çok yüksek olan başarılı bir işadamıdır. Ankara’nın Nallıhan İlçesinde dünyaya gelmiş, Türkiye’de ve uluslararası arenadaki iş aleminde ismini duyurmuş ancak memleketinden hiç kopmamıştır.

OTOMOTİV DUAYENİ

Nallıhan denilince akla ilk gelen isimlerden Serpil ve Ayhan Sümer’in yakın dostları olan İlhan Bey ile yıllar önce Ayhan Ağabeyin düzenlediği bir etkinlikte tanıştım. Her fırsatta kendisini bir köşede yakalayıp tecrübe dolu yaşamıyla ilgili bilgi almaya çalışırım. Ama öyle birkaç kez anlatmakla bitmez.

Otomotiv dünyasının çok yakından tanıdığı İlhan Çetinkaya, Doğuş Grubu’ndan emekli olduktan sonra başarılı çalışmalarda bulundu. Yollarda gördüğümüz İlçe adını taşıyan tırlardan oluşan İlçe Taşımacılık’ın sahibi İlhan Bey girişimcilik gurusudur. El attığı tüm işlerde güzel sonuçlar alır.

DOĞA AŞIĞI

Nallıhan’daki 600 dönümlük çiftlikte organik sebze üretimi yapan, on binlerce ağaç yetiştiren tam bir doğa aşığıdır İlhan Bey. Kendisiyle aynı zevkleri paylaşan zarif eşi Nazlı Hanım ile birlikte yarattıkları bu çiftlikte sabah erken saatte kalkıp, çiftliğe yaklaşıp yiyecek toplayan geyikleri izlemek, kuş seslerini dinlemek en büyük tutkusudur İlhan Bey’in. Kendinizi İsviçre’nin Alp Dağları’nda hissedeceğiniz bu nadide çiftliğin bölgeye inanılmaz katkısı olmuş. Tüm üreticileri bilinçlendirmek için büyük çaba gösteren İlhan Bey bildiklerini paylaşmayı çok seven bir yapıdadır.

ODTÜ’den mezun olduktan sonra Jeoloji Mühendisi olarak Türkiye Petrolleri’nde bir süre çalışmış, aynı dönemde ODTÜ’de Petrol Jeolojisi üzerine master yapmış ve Jeoloji Yüksek Mühendisi olmuştur.

Eczacıbaşı Seramik Fabrikalarında mühendis olarak çalışan Çetinkaya, Borusan Oto’yu kurdu. Genoto’da Genel Müdürlük, Doğuş Otomotiv’de Grup Başkanlığı yaptı. 1997-2003 yılları arasında Doğuş Otomotiv Holding ve altı şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulundu. Daha sonraki yıllarda İlçe Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanlığı ve gruba bağlı diğer şirketlerin başında faaliyetlerini yürütmeye devam eden Çetinkaya’nın azmine hayran olmamak mümkün değil.

 

MİLLİ VOLEYBOLCU

İlhan Bey, Kabataş Erkek Lisesi’nde başladığı voleybol sporunda sırasıyla Beşiktaş, Ankara Kale İstatistik, ODTÜ, Muhafızgücü ve İstanbul Eczacıbaşı takımlarında yer almıştır. 1964’te Genç Milli Takımı, 1966-1972 yılları arasında A Milli Takımında 81 kez milli forma giymiştir.

28 yıldır Milli Olimpiyat Komitesi Üyesi olan Çetinkaya sosyal sorumluluk projelerinde hep ön saflarda yer alır. İnsancıl yönü ağır basan İlhan Bey hoşgörülü, kin tutmayan, kendisiyle barışık, affedici bir nosyonu olan çok farklı bir insandır. Doğduğu topraklara vefa borcunu ödercesine Nallıhan’a hizmet çabası içindedir.

Nallıhan’da 1999 yılında İlçe Kültür ve Sanat Vakfı’nı kurmuş, 6000 kitap kapasiteli kütüphane açmış ve annesi Selime Fahriye Yazgan’ın ismini vermiştir.

1961 yılında iflas ettiği için tüm varlıklarını ve çiftlikteki 2000 dönüm arazisini kaybeden babası Faik Çetinkaya’ya verdiği sözü tutarak, iş hayatına başladıktan sonra 1974-2000 yılları arasında 600 dönümü geri almıştır. Tekrar yaşanır hale getirdiği bu çevrede 100.000 ağaç dikerek 30 yılda bu güzel doğanın yaratılmasını sağlamış ve 120 sağımlık hayvan kapasiteli süt hayvancılık tesisini kurmuştur.

Hep söylüyorum Türkiye’de özel sektörün dinamikleri çok güçlü. İyi ki varsınız İlhan Bey. Açılmamış kanatların büyüklüğü belli olmaz. İyi pazarlar.

 

 

Yorum Yazın