0Yorum

Uzun Soluklu Yöneticiler

Hali vakti yerinde bir aile reisi oğlunu bir köye götürdü. Bu yolculuğun tek amacı vardı, insanların ne kadar fakir olabileceklerini oğluna göstermek. Çok fakir bir ailenin çiftliğinde bir gece ve gündüz geçirdiler. Yolculuktan döndüklerinde baba oğluna sordu:

       “İnsanların ne kadar fakir olabildiklerini gördün mü?”

       “Evet” dedi oğlu.

       “Ne öğrendin peki?”

Oğlu cevap verdi: “Bizim evde bir köpeğimiz var, onlarınsa dört. Bizim bahçenin ortasına kadar uzanan havuzumuz var, onlarınsa sonu olmayan bir dereleri. Bizim bahçemizde ithal lambalar var, onlarınsa yıldızları. Bizim görüş alanımız ön avluya kadar, onlarsa bütün ufku görüyorlar.” Oğlu sözünü bitirdiğinde babası söyleyecek bir şey bulamadı.

Oğlu ekledi, “Teşekkürler baba, ne kadar fakir olduğumuzu gösterdiğin için.”

Zenginlikler de fakirlikler de aslında tamamen bizim bakışımızla ve dünyayı nasıl gördüğümüzle ilgilidir. Kaç kişi görebildiğimiz, duyabildiğimiz, konuşabildiğimiz, yürüyebildiğimiz için ne kadar şanslı olduğunu düşünür? Ağrısız, sızısız soluk aldığımızın sonsuz mutluluğunun farkında olan çok az insan vardır.

Hasan Basri Göktan, tırnaklarıyla kazıyarak zirvelere tırmanmış, zirvede uzun süre kalmayı sağlamış, tüm zenginlikleri hazmetmiş çok değerli bir insandır.

Trilye’nin ilk açıldığı günlerden beri müdavim olan, deniz ürünlerine oldukça meraklı, ilk günden bu yana çizgisini hiç değiştirmeyen bir Anadolu insanıdır Hasan Bey.

YENİLİKLERİ ARAYAN ADAM

Hayatı çalışmakla geçen Hasan Bey’in bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi var. 16 yaşında şeker pancarı istasyonlarında çalışarak başladı iş yaşamına. Mühendislik ve iktisat öğrenimi gördü, iktisat doktorası yaptı.

1973 yılında Şeker Fabrikaları A.Ş.’de göreve başlayan Göktan, 1983 – 1993 yılları arasında Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğü yaptı. 1988 – 1993 yılları arasında Pankobirlik Genel Müdürlüğü, Şekerbank T.A.Ş. ve Konya Şeker Fabrikası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini birlikte yürüttü. Koltukları altında taşıdığı birçok karpuzu başarıyla taşımasını bildi. Türkiye’de şeker sektöründe bir ilki gerçekleştirerek Konya Şeker Fabrikası’nı özelleştirmesini başarıyla gerçekleştirdi. 1997 – 2002 yılları arasında Şekerbank T.A.Ş. Genel Müdürlüğü göreviyle birlikte Yönetim Kurulu Üyeliği ve bir süre Yüksel İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı.

DÜRÜST ve ÇALIŞKAN

Kendisine herkesin sonsuz bir güveni vardır. On parmağında on marifet olan Göktan, Şekerbank’ın merkezi İstanbul’da olsa da ondaki Ankara sevgisi kendisine fazla hasret kalmamamızı sağlıyor. Sağlığına dikkat eden Göktan, ızgara deniz balıkları tercih eder ama taş barbunu tava olarak tüketmekten de çok hoşlanır.

Eğitime, gelişime çok önem veren Dr. Hasan Basri Göktan, Şekerbank’ın gelişimi için danışmanlık firmalarından maksimum yararlanan bir vizyona sahiptir. Bankasında kısa vadeli ranttan çok kredilendirmeye ağırlık vermiştir yıllardır. Kriz dönemlerinde hiç yara almadan gemisine başarıyla yol aldıran cesur kaptandır Göktan. Hele hele Türkiye’yi derinden sarsan 2001 krizinde bankacılık sektöründe 21 banka devre dışı kaldı. Şekerbank herhangi bir devlet müdahalesi olmadan, idaresine el konulmadan o dönemki krizi atlatıp sakin limana girebilmeyi başardı.

ŞEKER ONUN HER ŞEYİ

Çalıştığı kurumu hep öz malı gibi, çocuğu gibi gören Hasan Bey, uzun yıllar aynı kurumda çalışarak hem kendi kariyerini hem de kurumunun grafiğini hep yukarı çekti. Sade, yalın bir yaşam, sürdürülebilir başarı, sahiplendiği bankası ile ilgili hiçbir olumsuzluk görülmedi. Hiçbir dedikodu çıkmadı.

Kayseri’nin İncesu ilçesinde memur bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Dr. Hasan Basri Göktan, kooperatifçilik ve ticaret konularına oldukça hakim. Pazarın ihtiyaçlarına göre ürün yelpazesini sürekli yenileyen, tasarrufa önem veren, şaşaayı sevmeyen, Türkiye sevdalısı Göktan, nesli tükenen insanlardandır.

Titiz, seçici, geniş bir vizyona sahip oluşu onu farklı kılan hasletlerindendir. Zaman zaman değişik ortamlarda karşılaştığım Hasan Bey’e tanıdığım ilk günden beri özel bir saygı beslemişimdir. Duruşuyla, çizgisiyle güzel ülkeme fayda sağlayan insanlar her zaman baş tacıdır. Ülkenin temel taşlarıdır. İyi pazarlar.

Not: Balık sezonu ile beraber Fox’taki Merve Yıldırım ile Benden Söylemesi programına da bugün saat 13:30’dan itibaren başlıyoruz. Keyifli bir sezon dileğiyle…

Yorum Yazın