0Yorum

Üretimi Gönülden Destekleyenler

Yıllardır aynı mahallede bir eski sandığın üzerinde dinlenmekte olan dilenci, uzaktan gelen yabancıyı görünce umutlandı. Yüklüce bir sadaka alma ihtimali vardı. Her halinden bilge biri olduğu anlaşılan yabancı yaklaşınca dilenci yalvardı,

“Allah rızası için bir sadaka…”

Yabancı kendinden emin bir tavırla cevap verdi:

 

"Senin benim vereceğim sadakaya ihtiyacın yok!"

 

Hayal kırıklığına uğrayan dilenci haliyle yoksul olduğunu anlattığını düşünüyordu. Bilge, dilencinin üzerinde oturduğu eski püskü sandığı göstererek sordu:

 

"Kaç yıldır bu sandığın üstünde oturuyorsun?"

 

"Galiba 20 yılı geçti" dedi dilenci.

 

"Peki hiç sandığın içinde ne olduğunu merak ettin mi?"

 

Bilge bu sözleri söyledikten sonra arkasını dönüp uzaklaştı. Dilenci, hemen sandığın üzerinden indi. Yıllardır açılmadığı için paslanmış kilidi kurcaladı. Bir süre uğraştıktan sonra sandığı açtı. Sandığın içinde kendisine bir ömür boyu yetecek kadar servet duruyordu.

Tıpkı üzerinde yıllar boyu oturup, dilendiği sandığın kapağını kaldırmayı aklına getirmeyen dilenci gibiyiz. İçi mücevher dolu bir sandık var yanımızda, ancak dönüp bakmadığımız için yoksul belliyoruz kendimizi, sandığı boş sanıyoruz.

Barış Saylak sandığında, sandığımızda daha fazla cevherler barındıran değerli bir bürokrattır.

Uzun yıllardır tanıdığım Barış Saylak Muğla’nın en renkli kişilerindendir. Milas Belediye Başkanlığına adaylığını koyduğunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ile yaptığı samimi telefon konuşmasıyla ismi yurdun her tarafına yayılan Barış Bey, şuanda Muğla ili için yapmış olduğu inovatif tarımı destekleme politikasıyla tanınmaya devam ediyor. Yaptığı güzel işlerle gündemde sürekli yerini koruyan Saylak, çok çalışkan, çok okuyan, kendisini yetiştirmiş bir insan.

TARIM AŞIĞI

Barış Saylak özlediğimiz bir tarım bürokrattır. Datça’dan Yatağan’a Bodrum’dan Milas’a kadar bölgede yapılan tüm tarımsal faaliyetlere hakim olan Barış Bey, Tarım İl Müdürü olduktan sonra kendisini tamamen tarım ve ormana adayarak çok başarılı işlerin öncülüğünü üstlenip yüreğiyle ve bütün imkanlarıyla üreticiye destek vererek yanlarında olmuştur.

Muğla’da tarım ve orman ile ilgili faaliyet yürüten herkes, “başın düşerse dara, Barış Bey’i ara” demektedir. Yediden yetmişe herkesin derdine deva olmaya çalışan Saylak, modern tarım ve üretim konularında dünyadaki en iyi örnekleri bölgesinde denettirip yüksek kalite peşinde koşan emekçilere büyük destek vermektedir.

KENDİSİYLE BARIŞIK

Milas’ın Meşelik köyünde dünyaya gelen Barış Saylak, Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nden 1989 yılında mezun oldu. 1990’dan 2013 yılına kadar Milas Belediyesi’nde veteriner hekimlik ile birlikte başkan yardımcılığı, encümen üyeliği ve nikah memurluğu görevlerinde de bulundu.

2014 yılından itibaren Muğla Büyükşehir Belediyesi Milas Mezbaha Tesisleri’nde sorumlu yönetici olarak görev yapan Barış Saylak, 11 Kasım 2019 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü olarak atandı.

Ankara’ya iş toplantılarına geldiğinde Trilye’ye de uğrayan Barış Bey deniz ürünlerine de oldukça ilgilidir. Ülkemize döviz kazandıran Kılıç Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç ile çekilen videoda sektöre nasıl destek verdiğini bir kez daha gözlemleyip gurur duydum Barış Bey ile.

Bir sabah Datça’da ata tohumlarıyla üretim yapan, çaba sarf eden Nizam Dursun’un yanında, öğleden sonra yavru balık üretimi yapan Azer Gökçay’ın Milas’daki çiftliğinde, akşamüzeri balık çiftliklerinde… Ertesi gün Bodrum Mutfak Mobilya’nın sahibi Mustafa Güneri’nin Bodrum mandalinasını yaşatmak için uğraş verdiği yerde, bir başka gün Mumcular’da enfes yağ üreticilerinin yanında, diğer gün ise keçiboynuzu, badem ve sayısız ülke zenginliğimizin olduğu bölgede süper bir çalışma sergilemektedir Barış Bey. Makamında oturup vakit geçirmeyi sevmez, sürekli sahadadır.

Son derece mütevazı, halkı ile iç içe olan tavırları her zaman takdir kazanır. Kendisine büyük destek olan zarif eşi Aysel Hanım müthiş bir hanımefendidir.

ÇEVREYE SAHİP ÇIKIYOR

Çevre temizliği ile ilgili, doğal ürünlerin desteklemesi, deniz kirliliğinin önlenmesi gibi pek çok sosyal sorumluluk projelerinde hep ön saflarda yer alan Barış Saylak, bir de baskısı ve içindeki kıymetli bilgilerle büyük fark yaratan dergi çıkartıyor.

Muğla ilinde tarım ve ormancılığa dört elle sarılmış bir İl Müdürü’nün olması bana da heyecan veriyor. Pandemi döneminde önemi gittikçe artan tarım, böyle yetenekli bürokratlar var oldukça yüzümüzü güldürmeye başlayacak.

Dünyada ilk yerleşik düzene geçen bereketli hilal toprakları pek çok tarım ürününün en kalitelisini sunmakta. İlk üretimi Mezopotamya’da başlayan arpadan nohuda, bademden kayısıya, üzümden siyez buğdayına, ayı mantarından balına, denizlerinde ise balıktan yengece, ahtapottan kalamara kadar lezzetli ürünler fışkıran bir coğrafyada yaşıyoruz.

Zengin toprakların fakir insanları olmayı hak etmiyoruz. Ancak Barış Saylak gibi gönlünü tarıma kaptıran, işini zevkle ve aşkla yapan bürokratlar olduğu zaman adımlarımızın hızı artar. İyi ki varsınız, iyi ki tanıyorum sizi. Yaptıklarınızı büyük bir mutluluk ve gururla izliyorum.

Üretenin yanı başında, şevketibostandan çilek üretimine, İncirköydeki endemik bitki varlığının korunmasına kadar tüm tarımsal faaliyetlerde nefesini hissettiren Barış Saylak durmuyor, koşuyor adeta. Tıbbı aromatik bitki üretiminde son zamanlarda dikkat çeken ve kozmetikten ilaç sanayine bitkilerin çok kıymetli olduğunu söyleyen Barış Saylak gibi yöneticiler artarsa Muğla’da başlayan üretim kıvılcımı bütün ülkeyi sarar. Türkiye’nin üretim bilincinin artması bizi güzel günlere kavuşturacaktır.

İşini aşkla yapan Barış Saylak’ların çoğalması dileğiyle.

Bir şeyi gerçekten yapmak isteyen bir yolunu bulur, istemeyen mazeret bulur, iyi pazarlar.

Yorum Yazın