0Yorum

Ülkemizi Başarıyla Temsil Edenler

Uzun yıllar önce Çin’de Li Li adlı bir kız, evlenerek aynı evde kayınvalidesi ile birlikte yaşamaya başlar. Kısa bir süre sonra kayınvalidesi ile geçinmenin çok zor olduğunu anlar. İkisinin de kişiliği faklıdır, bu da sık sık kavga edip tartışmalarına yol açmaktadır. Bu durum, Çin geleneklerine göre hoş bir davranış değildir ve çevrenin tepkisini alır. Evde birkaç ay sonra bitmez tükenmez kavgalar başlar.

Artık bir şeyler yapması gerektiğini düşünen genç kız babasının eski bir arkadaşı olan baharatçıya koşar ve derdini anlatır. Yaşlı adam ona bitkilerden yaptığı bir öz hazırlar ve bunu üç ay boyunca, her gün azar azar kayınvalidesi için yaptığı yemeklerin içine koymasını söyler. Zehir az az verilecek, böylece onu gelinin öldürdüğü belli olmayacaktır. Yaşlı adam genç kıza, kimsenin ve eşinin şüphelenmemesi için kayınvalidesine çok iyi davranarak güzel yemekler yapmasını söyler.

Sevinç içinde eve dönen Li Li yaşlı adamın dediklerini aynen uygular. Her gün en güzel yemekleri yaparak kayınvalidesinin tabağına azar azar zehir damlatır. Kimseler şüphelenmesin diye ona çok iyi davranır.

Bir süre sonra kayınvalidesi de değişerek, ona öz kızı gibi davranmaktadır. Evde artık barış rüzgarları estiği için genç kadın kendisini ağır bir yük altında hisseder, yaptıklarından pişman bir vaziyette baharatçı dükkanının yolunu tutar. Yaşlı kadının ölmesini istemediği için yaşlı adamdan kayınvalidesine verdiği zehirleri onun kanından temizleyeceği bir panzehir vermesi için yalvarır.

Baharatçı, yaşlı gözlerle karşısında konuşup duran Li Li’ye bakıp kahkahalarla gülmeye başlar.

“Sevgili Li Li sana verdiklerim sadece vitamindi. Kayınvalideni daha da güçlendirdin. Gerçek zehir senin beyninde olandı, sen ona iyi davrandıkça, yerini sevgiye bıraktı. Böylece artık siz, ana kız oldunuz,” der. Sevginin insanların beyninde olduğu kesin.

Büyükelçi Şevki Mütevellioğlu, beyninde, yüreğinde her zaman sevgi taşıyan çok değerli bir diplomattır.

Trilye’nin ilk açıldığı günlerde tanıştığım Şevki Bey’in başarı merdivenlerini ağır ağır tırmandığını ve sağlam adımlar attığını en iyi gözlemleyenlerdenim. O zamanlar Gürcistan Batum’a atanmıştı. Sofra düzenleri, adabı, yaşam gustosu konularında çok donanımlıydı. Kendisindeki farkındalığı hemen hissetmiştim. İlk sohbette kendisini çok iyi yetiştirdiğini hemen anlıyorsunuz. Batum’dan her geldiğinde Trilye’ye uğrardı. Sohbet ederdik ve beni sürekli davet ederdi. Ama işte bazen insanın hayatında rüzgarlar ters esiyor. Çalışma hayatınız boyunca pek çok yere seyahat etmek istiyorsunuz. O zaman imkanınız olmuyor. İmkanlara kavuştuğunuzda da zamanınız olmuyor. Ama yine de zaman yaratmak lazım.

BİTMEYEN HİZMET AŞKI

Büyükelçi Şevki Mütevellioğlu’nda fark ettiğim bir özellik ise enerjisinin hiç azalmaması. Bazı geceler mesai bitiminden sonra eşiyle kahve içmeye sohbete uğradıklarında yüzünde hiçbir yorgunluk belirtisi görmediğim, mutsuzluk hissetmediğim Mütevellioğlu, yüreği ülkesine hizmet aşkı ile dolu olan çok değerli bir diplomattır.

Ankara Atatürk Lisesi’ni bitirdikten sonra ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetim Bölümü’nden mezun olan Mütevellioğlu, 1983 – 1985 yıllarında Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda Raportör Yardımcısı olarak görev yapmıştır.

Dışişleri Bakanlığı’nda Büyükelçi makamına gelene kadar çeşitli görevlerdeki hizmetlerini başarıyla tamamlamıştır.

TÜRKMENİSTAN BAŞARISI

Türkmenistan’da çok başarılı Türk işadamları var. O ülkeyi yeniden inşa eden değerli işadamı Erol Tabanca, pek çok önemli projeye imza atan Ahmet Çalık gibi. Ama unutmamak gerekir ki bir yabancı ülkede başarılı olmak için o ülkede devletin temsilcilerinin yakın desteğine azami ihtiyaç vardır. Zaten önemli yetenekleri olan işadamlarına o ülkede sinerji yaratan kişiler diplomatlardır. Son dönemde bu konudaki gelişmeler gerçekten mutluluk verici. Ülkemize çok değerli hizmet katan, döviz getiren, katma değer yaratan kıymetli işadamlarının bir zamanlar o ülkede görev yapan diplomatlardan randevu bile alamadıkları günleri üzülerek hatırlıyorum. Bu döngüyü kıranlardan birisi Büyükelçi Şevki Mütevellioğlu’dur. Onun görev yaptığı her ülke Türk işadamları için cazibe kaynağı olmuştur.

VENEZUELA’YA ATANDI

Dünyanın en önemli yeraltı kaynaklarına, madenlerine ve petrol yataklarına sahip olan Venezuela’ya Büyükelçi olarak atanan Şevki Mütevellioğlu, önümüzdeki günlerde göreve başlayacak. İnanın yakın gelecekte Türkiye ile Venezuela arasında çok önemli ticari ilişkilere vesile olacaktır.

İki ay önce Venezuela Devlet Başkanı Maduro’nun eşi ve çocuklarını restoranımda ağırladım. Çok sıcakkanlı insanlar, Türklere karşı da büyük ilgileri ve sevgileri var. Şevki Bey, orada pozitif enerjisi ile vizyonuyla ülkemize tahmin etmediğimiz değerler katacaktır.

Yıllar önce duyduğum bir öykü ile konuyu bütünleştirmek istiyorum.

Yaşamla ilgili bir öğüt vermesini istediğinde, seksen yedi yaşındaki kör adam A. Ortiz’e şu cevabı verir:

“Delikanlı, koşarken dağın tepesine bak. Gözlerini dağdan ayırma, kilometrelerin ayaklarının altında eriyip gittiğini hissedeceksin. Çalılıkların, ağaçların, hatta ırmağın üzerinden atlayıp geçtiğini hissedeceksin.

Ne zaman hayatın zorlukları ile yüz yüze gelirsen daima dağın tepesine bakmayı hatırla. Böylece hiçbir mesele ne kadar büyük görünürse görünsün, senin cesaretini kıramaz.”

Şevki Mütevellioğlu hep zorluklarla geçen yaşamında cesaretini hiç kırmamış, şikayetçi olmamıştır. Görev yaptığı ülkelerdeki başarılarıyla hep ses getirmiştir. Başarılı meslek hayatında en büyük yardımcısı zarif eşi Aycan Hanım olmuştur.

Devlet Protokol Genel Müdürlüğü görevinde zaman mefhumu tanımadan büyük bir özveri ile çalışan, titiz ve ayrıntıcı yapısıyla bu zor hizmeti başarıyla yürüten, hem Cumhurbaşkanlığı hem de Dışişleri Bakanlığı’nın meşakkatli görevlerinden birisini alnının akıyla tamamlayan Mütevellioğlu ile ne kadar gurur duysak azdır. Yüzde doksan dokuz başarının başarısızlık sayıldığı bir görevdir Protokol Müdürlüğü. Deneyim, bilgi, vizyon, anlık karar verme becerisi ve zeka gerektirir. Çok zordur, yorucudur. İşte tüm bu üstün vasıflarıyla uzaklara giden Büyükelçi Şevki Mütevellioğlu’na başarılar diliyorum.

Büyük başarıların sahipleri, küçük işleri titizlikle yılmadan, usanmadan yapabilme sabrını gösteren kişilerdir. İyi pazarlar.

Yorum Yazın