0Yorum

Rize'den Dünyaya Yayılan Başarılar

Paratoneri icat eden bilim insanı olarak bilinen Benjamin Franklin, İngiliz sömürgesinden kurtulan Amerika’nın yeni oluşumunda önemli rol oynayan devlet adamı ve yazarıdır.

18’inci yüzyılda Washington, Jefferson, Adams, Hamilton, Madison gibi isimlerle birlikte Franklin, Amerika’nın yeni yeşeren siyasal ve toplumsal yapısının kurucuları arasında yer almıştır.

Franklin’in zaman konusundaki görüşleri şöyledir:

“Yaşamı seviyor musun? Öyleyse zamanını harcama çünkü yaşamın yapıldığı madde zamandır. Sen gecikebilirsin ama zaman gecikmez. Hızlı yün eğirenin giysisi kalın olur. Bir bugünün değeri iki yarın kadardır. Aptal adam ‘Yarın reform yapacağım’ der, ‘Geç kaldın’ der akıllı adam, ‘Ben dün yaptım bile!’”

Ali Zeki Saruhan, bugünün işini yarına bırakmayan Almanya’da müthiş işler başaran çok değerli bir iş insanıdır.

Trilye’nin eski yerinde tanıştığım Ali Zeki Bey’in yarattığı dünya markasıyla uzun yıllar önce Kıbrıs’ta karşılaşmıştım.

KALİTELİ ÜRÜN YARATIR

1985 – 1987 yılları arasında KKTC’de zorunlu hizmetimi tamamlamıştım. O zamanlar Kıbrıs’a göreve giden subay ve astsubaylara gümrüksüz eşya getirme hakkı tanınmıştı. Her hafta sonu izninde dayanıklı tüketim malları satan mağazalara gider, ünlü markalara aylık taksit ödemeleriyle yatırım yapardık. Kibar ve ince çizgileriyle beni cezbeden en özenli marka Fakir olmuştu. Hala daha Kıbrıs’tan aldığım Fakir marka elektrikli kalorifer peteğini kullanırım. Türkçe bir isim olarak ısındığımız bu marka Wilhelm Kicherer tarafından 1933 yılında Almanya Stuttgart’ta kuruldu. Dünyada 106 ülkeye ihracat yapan Fakir markası daha sonra Saruhan Şirketler Grubu tarafından satın alındı. Uzun yıllar sonra bu ünlü markanın sahibiyle restoranda tanışacağım hiç aklıma gelmezdi. Trilye’ye geldiğinde karşılaştığım Ali Zeki Bey’in kartını görünce çok duygusal anlar yaşadım. En sevdiğim bu yabancı markanın Türkler tarafından alındığını öğrenmek beni çok heyecanlandırdığı gibi oldukça mutlu etmişti.

ÇEKİRDEKTEN YETİŞTİ

1950 yılında dördüncü Vakıf Han’da tekstil makinaları, endüstriyel dikiş makinaları getiren firmanın ikinci jenerasyon üyesi olduğunu söyleyen Ali Zeki Saruhan, ithalatın ve dünya ticaretinin büyüklerinden geldiğini anlatır. Döviz tahsisli zamanlarda Türkiye ekonomisinde mal tedariğinin çok zor olduğu dönemleri yaşadığını söyleyen Saruhan, 1980’li yıllarda dışa açıldığımız Özal’lı yıllarda yatırım yapmak için yeni sektörler aramaya başlar. Teknolojiyi iyi kullanan firmaların bununla birlikte büyüdüğünü gördüğünü söyleyen Ali Zeki Bey, Fakir markası ile bu günlerde tanışır.

Türkiye’de eksik teknolojileri, sektörleri arayan Ali Zeki Saruhan ileriyi gören, iki hamle sonrasını düşünen yenilikçi, inovatif bir yapıdadır. Temizlik makinaları üreticisi Nilco ile bu arayış esnasında tanıştı Ali Zeki Saruhan. Fakir’in yan kuruluşu olan Nilco teknolojisi çok iyi ve güçlü bir Alman şirketiydi. İthalata başlayıp kısa sürede büyümeyi yakalayan Saruhan Holding, 1996 yılında Çorlu’da bir fabrika kurdu. Hem Fakir ürünlerini hem de Nilco’yu burada üretmeye başlayan, aynı zamanda kimyasal ürünler fabrikasını kurmak için planlar geliştirdi Saruhan. 2000 yılında kendi kurdukları fabrikalardan deterjan hammaddesi üreterek uluslararası pek çok firmaya ihracat yaptı. Kazandığını hep işine yatıran, şaşaayı sevmeyen, her zaman sade görünen çok değerli iş insanımız Ali Zeki Saruhan bu denli büyük başarılara imza atmış ama asla mütevazılığından bir şey kaybetmemiştir. Güçlü Alman teknolojisi ile birlikte sinerji yakalayan Saruhan, çok çalışkan, kaliteden ödün vermeyip, sosyal bilimlerin tüm inceliklerine vakıf olarak, sonucunda da dünyaca tanınmış bu markayı zirvelere taşımış örnek gösterilecek bir başarı öyküsünün baş aktörü olmuştur.

YENİLENMEYEN YENİLİR

Sürekli yeni fikirler, yeni girişimler peşindedir Ali Zeki Bey. 1990 yılında halı yıkama makinesi ile o günlerin devrim niteliğinde ürününü piyasaya sürdü. 5 yılda 1 milyon eve girdi.

Hiçbir zaman durmak, yorulmak bilmeyen Ali Zeki Bey “Hayat bisiklete binmek gibidir, devamlı pedal çevireceksin, durduğun an yere düşersin” diyor. Marka olmanın bilinci ve sorumluluğu ile emin adımlarla yürümektedir Saruhan Grubu.

Uluslararası faaliyette bulunduğu sektörlerde ülkelerin sosyal konumlarını, gelenek ve görenekleri her zaman inceleyen, teknolojideki son gelişmeleri yakından takip eden Ali Zeki Bey, ARGE çalışmasına çok önem verir. Türk kahvesine ilişkin yeni ürün geliştiren Fakir firması iki hazneli makinada nefis bir Türk kahvesi yapmayı ve de Türk kahvesi kapsülü üretmeyi planlıyor. Dünyanın ilk filtresiz süpürgesini yine piyasaya sürme hazırlıkları içinde olduklarını söyleyen Ali Zeki Saruhan, sık sık “Yenilenmeyen yenilir” cümlesini kullanır. Kablosuz teknolojilere yatırım yaparak dünya liginde öne çıkmayı planlamaktadır. Fakir markasını Türkiye’de ilk üçe, dünyada ise ilk ona sokmayı hedeflediğini söyleyen Saruhan, şampiyonlar liginde olmayı her zaman kendisine hedef koyar.

Bizim ülkemizin başka ülkelerden eksiğinin olmadığını, her alanda kafa tutacak potansiyelimizin olduğunu da büyük bir gururla söyleyen Ali Zeki Bey’in ülkesine olan aşkı bambaşkadır.

İyi bir aile babası olan Ali Zeki Saruhan, son yıllarda Türk siyasetinde aktif rol oynayan Ankara Milletvekili Mücahit Arslan’ın da kayınpederidir.

Bu denli büyük başarılara imza atmış, dünya devleri arasında adını duyurmuş bir iş insanı olan Ali Zeki Bey, bir o kadar da tevazu sahibidir.

Balığa ve deniz ürünlerine oldukça ilgili olan Saruhan, sağlıklı beslenmeye de itina gösterir. Ülkemizin adını çok kaliteli bir marka ile dünyaya duyurduğu için onunla ne kadar gurur duysak azdır. İyi ki varsınız.

Yapmakta ısrar ettiğiniz şey, giderek kolaylaşır. İşin doğası değiştiğinden değil, bizim yapma yeteneğimiz geliştiğinden. İyi pazarlar.

Yorum Yazın