0Yorum

Özel Başarıların Mimarları

Hintli bir usta, çırağının sürekli her şeyden şikayet etmesinden bıkmıştır. Bir gün çırağını tuz almaya gönderir. Hayatındaki her şeyden mutsuz olan çırak, döndüğünde yaşlı usta ona bir avuç tuzu bir bardak suya atıp içmesini söyler. Çırak, yaşlı adamın söylediğini yapar ama içer içmez ağzındakileri tükürmeye başlar.

“Tadı nasıl?” diye soran yaşlı adama öfkeyle “Acı” diye cevap verir.

Usta kıkırdayarak çırağını kolundan tutar ve dışarı çıkarır. Sessizce az ilerideki gölün kıyısına oturur ve çırağına bu kez de bir avuç tuzu göle atıp, gölden su içmesini söyler. Söyleneni yapan çırak, ağzının kenarlarından akan suyu koluyla silerken usta aynı soruyu sorar:

   “Tadı nasıl?”

   “Ferahlatıcı” diye cevap verir genç çırak.

   “Tuzun tadını aldın mı?” diye sorar yaşlı adam.

   “Hayır” diye yanıtlar çırağı.

   Bunun üzerine yaşlı adam, suyun yanına oturur ve şöyle der:

   “Yaşamdaki acılar tuz gibidir, ne azdır ne de çok. Acın olduğunda yapman gerek tek şey acı veren şeyle ilgili hislerini genişletmektir. Onun için sen de artık bardak olmayı bırak, göl olmaya çalış.”

Murat Kösereisoğlu, vizyonuyla, yaşama bakışıyla her zaman farklılık yaratan çok değerli bir işadamıdır.

Dünya güvenlik devi Securitas’ın Ülke Başkanı olan Murat Kösereisoğlu’nu uzun yıllardır tanırım. Başarılarında büyük rolü olan zarif eşi Sibel Hanım ile deniz ürünlerine meraklı oldukları için yoğun mesailerinin dışında Trilye’ye uğrayan Kösereisoğlu ailesi, mütevazı, candan, kendileriyle barışık bir görünümdedir. New York’ta okuyan kızı Yasemin ve Londra’da yaşayan kızı Zeynep Ankara’ya geldiklerinde aileyi daha kalabalık görmekten büyük mutluluk duyuyoruz.

MÜKEMMELLİYETÇİ KİŞİLİK

Tarsus Amerikan Koleji’nde okurken Tıp Fakültesine gitme modasına kapılıp Diş Hekimliği okuyan ama 4 yıllık üniversite döneminin ardından vazgeçip ODTÜ’de öğrenimine devam eden, öğrencilik yıllarında bile çok aktif olan Kösereisoğlu, ticaret adına pek çok iş yaparken tesadüfler onu adı pek duyulmamış bir sektörle tanıştırdı.

Murat Bey’in en büyük özelliği iki hamle sonrasını görmek, tahmin etmektir. Bu nedenle dünya devi İsveç güvenlik firmasını Türkiye pazarına getirdi. Uluslararası standartlarda hizmet veren ve sektörün lideri konumunda olan Securitas Türkiye’yi dünya liginde zirveye oturtmak için çalışan Murat Bey, çok okuyan, çok çalışan, gezen, gören, değerlendiren bir yapıdadır.

İLKLERE İMZA ATTI

Güvenlik şirketlerinin patronları, yöneticileri genelde Emniyet Müdürlüğü ya da Silahlı Kuvvetler’den emekli olan kişiler oluyor. Murat Bey’in orduyla hiç ilişkisi olmamış, kısa dönem askerlik dışında.

Ticaret hayatına Niğde’den Almanya’ya elma suyu satarak başlayan Kösereisoğlu, pek çok işle uğraştıktan sonra 1989 – 1992 yılları arasında rotasını geçici güvenlik işlerine çevirdi.

1992 yılında DAK Güvenlik’i kuran Murat Bey, o zamana kadar elektronik güvenlik sistemleri işiyle uğraştı. 1995 yılından itibaren alarm sistemlerinin 24 saat kontrolünün yapıldığı, Ankara’nın ilk alarm izleme merkezinin kurulmasında etkin rol oynadı.

 

BİLGİ LİDERLİĞİ

Konusunda son derece donanımlı olan Murat Kösereisoğlu, bilgi liderliğinin, pazar ve sektörde zirveye ulaşmanın temeli olduğunu söylemektedir. Türkiye’de 20 farklı sektörden 346 firmaya hizmet sunduklarını söyleyen Kösereisoğlu, işletmelerin iç huzurundan sorumlu olduklarını, riskleri belirleyip reçete sunduklarını belirtmektedir. Firmasının hacmini 4 yılda 4 kat arttırma becerisine sahip Murat Bey, 1992’de Danimarka’da sesli istihbarat kurslarına katıldı. İstihbarat cihazlarına yoğunlaştı ve devlet kurumlarına teknik hizmet veriyor. Ülkemizdeki pek çok yabancı şirkete güvenlik danışmanlığı yapan Murat Kösereisoğlu, başka güvenlik şirketlerinin sahipleriyle Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği GÜSOD’u kurdu. 2013 yılından beri GÜSOD Başkanlığı görevini yürütüyor.

Özel Güvenlik Kanunu’nun yürürlüğe girmesi sırasında mecliste çalışmalarda bulunan Murat Bey, Bilkent Üniversitesi’nde Örgütsel Davranış, Etkileme, Müzakere & Karar Alma konularında ders verdi.

Kağıthane’de uzaktan izleme merkezinde inovatif görüşler üzerine sürekli çalışan, “Yenilenmeyen yenilir” ilkesine yürekten inanan Murat Bey, gerçek bir Türkiye sevdalısıdır. Sektörün büyümesinden çok mutlu görünmek istemez. “Keşke diğer üretim alanlarında daha fazla mesafe kat etsek de güvenlik ihtiyacımız asgariye insin” der. Ama yine de güvenliğin en temel ihtiyaçlardan bir tanesi haline geldiğini de söylemeden edemez. İş alemi eğer can güvenliği korkusu yaşıyorsa, işinde asla verimlilik sağlayamaz.

Zaman zaman sohbet etme fırsatı bulduğum kibar insan, farklı bir yaşam gustosu olan Murat Kösereisoğlu örnek alınacak bir yöneticidir. Titiz, prensipli iş hayatı, genç yaşta ve kısa sürede başarıyı yakalamasını sağlamıştır. Yolun her zaman açık ve parlak olsun. Alanında en iyilerin en iyi hayatı yaşama hakları vardır. İyi pazarlar.

Yorum Yazın