0Yorum

Örnek Alınacak Başarılar

Aralık 1914’te çıkan yangında, Thomas Edison’un laboratuvarı tamamen yok oldu. Hasarın maliyeti iki milyon dolardan fazlaydı ama bina yalnızca iki yüz otuz sekiz dolara sigorta ettirilmişti çünkü betonarme bir binaydı ve yangına dayanıklı olduğu sanılıyordu.

O aralık gecesi Edison’un bir ömür boyu çalıştığı şeyler alevlerin arasında kaldı. Yangının en şiddetli olduğu sırada Edison’un 24 yaşındaki oğlu Charles, dumanın ve yıkıntıların arasında babasını arıyordu. Sonunda onu yangını sakin bir biçimde izlerken buldu. Ateşin parıltısı yüzüne yansımıştı, beyaz saçları rüzgarda uçuşuyordu.

“Charles, annen nerede?” diye bağırdı. Oğlu, bilmediğini söyleyince “Git onu bul ve buraya getir” dedi. “Ömrü boyunca bir daha böyle bir şey göremez.”

Ertesi gün Edison, yangından geri kalanlara baktı ve şöyle dedi: “Felaketlere değer biçilemez. Bütün hatalarımız yanıp kül oldu. Artık sıfırdan başlayabiliriz.”

Yangından üç hafta sonra Edison ilk fonografını yapmayı başardı.

Steven Young, uzun yıllar önce sevgili dostum Sıtkı Öztuna vasıtasıyla tanıştığım, o günden beri izlediğim, vizyonuna, iş hayatındaki başarılarına gıpta ile baktığım çok kıymetli bir iş insanıdır.

Dünyada hemen hemen herkesin bildiği, tanıdığı ünlü Bosch firmasının Türkiye ve Ortadoğu Başkanı olarak görev yapan Steven Young, çok yönlü kişiliği, çalışkanlığı ve başarılarıyla hayat hikayesi örnek alınacak bir isimdir.

HATASIZ YAŞAM

Aynı zamanda DEİK Türkiye Almanya İş Konseyi Başkanlığı görevini de yürüten Young, Avustralya’nın Wollongong Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’ni bitirmiştir. Daha sonra Sydney Teknoloji Üniversitesi’nde ve ardından Avustralya Yöneticilik Enstitüsü’nde eğitimine devam etmiş, Deakin Üniversitesi’nden yönetim alanında lisans üstü derecesini almıştır.

12 yaşında gazete satarak ilk parasını kazanmaya başlayan, 17 yaşında çim biçerek kendi şirketini kuran Steven Young, Edison’un yangında söylediği gibi bir söz söylemeden, sezgi ve kavrama yeteneğinin üstünlüğü sayesinde hatasız bir yaşama sahip olmuştur.

30 yaşından sonra geldiği Türkiye’de batmak üzere olan Mannesmann Rexroth’u ayağa kaldıran, daha sonradan Bosch firmasında önemli bir göreve gelen Young, hayatı boyunca çalışmış, tırnaklarını kazıyarak tırmanmış bir iş insanıdır. Young, her şeyin insandan geçtiğini küçük yaşta öğrendiğini söylemektedir. İnsanlara verdiği değer, naziklik, kibarlık, kendiyle barışıklık, çevresine pozitif enerji yayması en belirgin özellikleridir.

İNSİYATİF ALMAYI SEVER

Yetiştiği ülkede çalışmayı, okumayı, sporu, sosyal hayatı çok iyi birleştirme imkanı bulduğunu ve bu konuda çok şanslı olduğunu söyleyen Young, sattığı gazetelerin yanında yaşlı çiftlere içinde ekmek, dergi bulunan küçük paketler hazırladığını ve iyi bahşiş kazanmaya başladığını anlatır.

“İnsiyatif almalısınız, hayatta hiçbir şey size hazır verilmiyor” diyen Steven Bey, daha sonra Pizza Hut, Burger King gibi restoranlarda ve bir mobilya üretim hattında çalıştı. 16 yaşında kazandığı paralarla 900 dolara eski araba satın aldı. 17 yaşında ehliyetini alan Young, sınırlı öğrenci bütçesiyle zor koşullarda yaratıcılığını geliştirdi. Kendi şirketini kuran Young, Avustralya’da geniş, bahçeli evlerde yaşlı ve emekli grubu hedef kitle seçerek, arabasının arkasına taktığı römork ile onların evlerine gidip bahçelerinin bakımlarını yapmaya ve gelirken süpermarket ihtiyaçlarını karşılamaya başladı.

İKİ HAMLE SONRASI

İki hamle sonrasını görme özelliğine sahip olan Steven Young, mortgage kredi sistemi yenilikleriyle ev alan gençlerin yeni çim makinası alma niyetinde olmadığının boşluğunu yakaladı. Onardığı makinaları gençlere daha uygun fiyata satan Young, hem para hem de hayat tecrübesi kazandı.

Arkadaşları sörf yaparken hiç kütüphaneden çıkmadığını söyleyen Steven, üniversitede ikinci yılına geldiğinde iş yoğunluğundan şirketi kapatıp kurumsal firmalarda yarı zamanlı çalışmaya başladı. Mezun olmadan önce iki iş teklifi aldı. “Kendimi iş dünyasına pazarlayabilmem için farklı bir şey yapmam gerekiyordu” diyen Steven, bitirme tezine sponsor olan Mannesmann firmasının teklifini kabul etti. Vefa duygusu çok yüksek olan Steven, özel projeler mühendisi olarak işe başladı.

Mannesmann Avustralya’da iki yıl çalıştıktan sonra firma onu Almanya’ya gönderip yöneticiliğe hazırlamak istedi. 1994 yılında Mannesmann Rexroth firmasında genel müdürlük teklifini kabul edip firmayı zarardan kurtardı ve öğrencilere okullarda öğretilecek bir başarı hikayesi yazdı.

SOHBETİ ÇOK KEYİFLİ

Diplomat tercümanı annesi Türk, babası ise Avustralyalı bir teknik mühendis olan Steven Young, annesinin dil konusundaki titiz eğitiminden midir bilemiyorum ama şu anda Türkçe’yi en iyi konuşan insanlardan biridir.

Sohbetinden büyük keyif aldığım Young, okumayı seven, son derece kültürlü, trendleri iyi takip eden bir yapıdadır. İletişim becerisi çok yüksektir, insan ilişkileri çok güçlüdür ve çok çalışkandır Steve Bey’in. İş toplantılarına geldiği Trilye’de zaman zaman sohbet etme olanağı bulduğum için kendimi çok şanslı hissederim. Yaşam gustosunu hep takdir ederim. Karizmatik yapısıyla, inovatif görüşleriyle her zaman gurur duyulacak bir insandır Steven.

Hayatı boyunca konfor alanında değil, sahada sınırların ötesine geçerek yaratıcı olma yolunda sürekli mesafe kaydeden Young, Bosch firmasının göz bebeğidir.        “Bir yere gelmek istiyorsanız güçlü bir çevreniz olmalı, bu çevre içinde sizin de elçileriniz olmalı, kendi reklamınızı yapmak, başkasının sizi tavsiye etmesi kadar değerli değil” diye belirtir her zaman Steven Bey. “Dünyadaki her şey çeşitlik üzerine o nedenle esnek olmalısınız, yaşam için teknoloji gerekir” diyen Steven Young, teknolojideki gelişmeleri yakından takip ederek firmasının zirvelerde kalmasına büyük katkılar sağlamaktadır.

Deniz ürünlerine oldukça meraklı olan Steven Young, ailesine düşkün, hayatını çalışmaya ve başarıya adayan çok önemli bir değerdir. Eşi Ayşe Hanım, başarılarına ivme katılmasına her zaman en büyük desteği vermektedir. İyi ki varsınız.

Silginiz kaleminizden önce bitiyorsa yanlışınız çok demektir. İyi pazarlar.

Not: Merve Yıldırım ile Benden Söylemesi programının yeni sezonu bugün Fox Tv’de tekrar başlıyor. Bu sene de herkesin evde rahatlıkla pişirebileceği balık ve deniz ürünleri tarifleriyle sizlerleyim.  

Yorum Yazın