0Yorum

Küresel Temsilcimiz

Dünyaca ünlü Amerikalı basketbolcu Reggie Jackson, oyun kuruculuğu ile ün yapmış bir isimdir. Harika bir yönetici olmak için ne gerektiğini şöyle anlatıyor: “Harika bir yönetici, oyuncularına olduklarından daha iyi olduklarını düşündürme marifetine sahiptir. Sizi kendinizi yönetmeye zorlar. Size inandığını söyler. Kendinizden çok daha faydalanmanızı sağlar. Ve gerçekten ne kadar iyi olduğunuzu bir kez öğrendikten sonra elinizden gelenin en iyisinden azını yapmaya asla razı olmazsınız.”

Dr. Cem Kozlu, sadece harika bir yönetici değil, mükemmel bir lider özelliğine sahip çok değerli bir iş insanıdır.

Geçtiğimiz haftalarda yakın dostlarıyla Trilye’de buluşan Dr. Cem Kozlu, lider olmanın sırrını şöyle açıklıyor: “Doğru yaklaşım sizi bir lider konumuna getiriyor. Ben bunu gittiğim her kurumda yaşadım. Doğru davrandığınız müddetçe sizin etrafınızda bir ekip oluşur zaten. Yönetici olmakla lider olmak arasında fark vardır. Sadece yönetici olmakla iş yürümez. Şirkette sizin takipçileriniz olmalı, insanlar size inanmalı. O zaman herkes bir şeyler paylaşır. Bunu yaparsanız şirket içinde enerji yaratırsınız, motivasyon doğar. Herkes aynı yönde kürek çekmeye başlar. Ama bu enerjiyi de vakit geçirmeden, hedeflenen yönde kullanmaya başlamak doğru kararları almak gerekir,” demektedir.

ŞANS ÖNEMLİ

Dr. Cem Kozlu, zaman zaman başarıda şansın da önemli olduğunu vurgular ancak şans hazır kafalara konar diyerek de çalışmanın, her türlü sürprize hazırlıklı olmanın vurgusunu yapmaktadır.

Gençlere örnek olacak başarı yöntemlerini yazdığı eserlerle, televizyon programlarında, konferanslarda cömertçe anlatan müthiş bir özgüvene sahip iş insanıdır Dr. Cem Kozlu.

Dünya devi şirketlerde üst yönetimlerde uzun yıllar görev yapan Kozlu, bir Türk evladının imkansız denilebilecek başarıları yakalayabildiğinin en önemli örneğidir.

HER ZAMAN ZİRVEDE

Uzun yıllar Coca Cola şirketinde farklı görevlerde bulunan Dr. Cem Kozlu, Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Cumhuriyetleri Bölgesi İcra Direktörlüğü, ardından Viyana merkezli Orta Avrupa, Avrasya ve Orta Doğu Grubu’na Başkanlık yaptı.

Orta ve lise öğrenimini Robert Kolej’de, üniversite öğrenimini ise Denison Üniversitesi’nde 1969 yılında ekonomi dalında şeref derecesi alarak tamamladı. Yüksek lisans derecesini Stanford Üniversitesi’nden, doktorasını ise Boğaziçi Üniversitesi’nden aldı. Daha sonra Boğaziçi Üniversitesi’nde Uluslararası Pazarlama ve İhracat İdaresi dersleri veren Kozlu, 1985 yılında da Denison Üniversitesi iktisat bölümünde misafir profesör olarak görev yaptı.

ABD Ohio’da National Cash Register Co.’da Pazarlama Uzmanı olarak başladığı kariyerine İsviçre Cenevre’de Procter & Gamble Pazarlama Müdürlüğü, Komili Pazarlama ve Dış Ticaret Genel Müdürlüğü ve Komili Holding İcra Direktörlüğü görevleri ile devam etti. THY Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanlığı, Avrupa Havayolları Birliği Başkanlığı görevlerinde bulundu.

1991 – 1995 döneminde milletvekilliği yaptı. Uzun yıllar görev yaptığı Türk Hava Yolları’nda unutulmaz bir isim olarak anıldı.

BİLDİKLERİNİ PAYLAŞIR

Dr. Cem Kozlu, “Bulutların Üstüne Tırmanırken”, “Uluslararası Pazarlama”, “Türkiye Mucizesi İçin Vizyon Arayışları ve Asya Modelleri”, “Kurumsal Kültür”, “Sogo-Şoşa (Dışa Açılmada Bir Japon Dersi)”, “Öfke’den Çözüm’e”, “Liderin Takım Çantası”, “Avrupa’ya Hayır Diyebilen Türkiye” adlı eserleri yazdı ve gelecek nesillere müthiş deneyimlerini aktardı.

Yaşayan bir kütüphane gibi müthiş bilgi donanımlı Kozlu, çalıştığı her kuruma sinerji katmıştır.

Yüreği ülke sevgisi ile dolu, siyasetçi, ekonomist, lider, iş insanı gibi unvanlara sahip olan ‘Küresel Türk’ Kozlu, deniz ürünlerine oldukça meraklı, yaşam gustosu çok farklı, ülkemizin önemli değerlerindendir.

Bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi, kendisiyle barışık yapısı onu çok farklı kılan özelliklerin başında yer alır.

Çalıştığı kurumlarla ilgili yazılı eserleri sonraki yöneticiler için paha biçilmez bir ansiklopedi niteliğindedir.

İş yaşamında başarılı olmak isteyenlere sunduğu deneyimlerden yararlanmak, başarıya giden yola kestirmeden varmak için inanılmaz bir yarar sağlamaktadır.

Sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü olarak yer alan Kozlu, son derece mütevazı bir kişiliğe sahiptir. Ekip çalışmasına verdiği önem, vefalı oluşu onu her zaman farklı bir boyuta taşımıştır. Heyecanını hiç yitirmeyen, hayatının her döneminde insanlığa ve ülkesine faydalı olmaya çalışan küresel temsilcimiz Dr. Cem Kozlu ile ne kadar gurur duysak azdır. Tırnakları ile kazıyarak çıktığı zirvelerde yetenekleri, çalışkanlığı ve dürüstlüğü ile uzun yıllar kalmayı bilmiştir.

Gerçekleşmesi için uzun bir zaman gerekiyor mantığıyla hiçbir zaman hareket etmemiş ve asla hayallerinden vazgeçmemiştir Cem Kozlu. Ülkemizden böyle değerlerin çıkması en zor günlerimizde bile yüreğimize su serpmiştir.

Yüksek fikirler, yüksek dağlara benzer, alışık olmayanları ürkütür. İyi pazarlar.

Not: Tarihin dönüm noktalarından Çanakkale Zaferi’nin yıldönümü ülkemize kutlu olsun.

Yorum Yazın