1Yorum

Kıtalararası Başarıların Yaratıcıları

Erkek kardeşlerin ikisi de babalarından kalma çiftlikte çalışıyordu. Kardeşlerden biri evliydi ve çok çocuğu vardı. Diğeri ise bekardı. Her günün sonunda iki erkek kardeş ürünlerini ve karlarını eşit olarak bölüşürlerdi. Günün birinde bekar kardeş kendi kendine:

“Ürünümüzü ve karımızı eşit olarak bölüşmemiz hiç de hakça değil, ben yalnızım ve pek fazla gereksinimim yok” dedi. Böylelikle her gece evinden çıkıp bir çuval tahılı, gizlice erkek kardeşinin evindeki tahıl deposuna götürmeye başladı. Bu arada evli olan kardeş kendi kendine:

“Ürünümüzü ve karımızı eşit olarak bölüşmemiz hiç de hakça değil. Ben evliyim, bir eşim ve çocuklarım var ve yaşlandığım zaman onlar bana bakabilirler. Oysa kardeşimin kimsesi yok, yaşlandığı zaman hiç kimsesi yok bakacak” dedi. Böylece evli olan kardeş her gece evinden çıkıp bir çuval tahılı gizlice erkek kardeşinin deposuna götürmeye başladı. İki kardeş yıllarca ne olup bittiğini bir türlü anlayamadılar, çünkü her ikisinin de deposundaki tahılın miktarı değişmiyordu.

Sonra bir gece iki kardeş gizlice birbirlerinin deposuna tahıl taşırken çarpışıverdiler. O anda olan biteni anladılar. Çuvallarını yere bırakıp birbirlerini kucakladılar.

Selim Bora, sadece paylaşmanın yüceliği, vizyon, üstün başarı, girişimcilik gibi pek çok tanımlamanın şahsında yapılabileceği çok değerli bir iş insanıdır.

1989 yılında Ankara’da kurulan Summa A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Selim Bora, merhum Mete Bora’nın bayrağını yere düşürmeden zirvelere taşıyan üç çocuğundan biridir.

Summa Grup’un yaratıcısı, TÜRYAK’ın kurucusu, Venezuela’dan Atakule’ye, yaptığı işlerle dünya çapında nam salan Mete Bora’dan bahsetmeden Selim Bey’i anlatamayız. Ülkemizin yetiştirdiği ender insanlardan Mete Bora’nın ben dahil başkentte pek çok kimsede emeği vardır.

İLKLERİ BAŞARIYOR

Selim Bora, mütevazı, çalışkan ve girişimcilik ruhunun genlerinde bulunduğunu söyleyen çok özel bir iş insanıdır. Firması Summa değişik coğrafyalarda ilk işleri alma, oralara ilk giden olma özelliğindedir. Dolayısıyla zorlukları ilk çeken, ipi göğüsleyen kişilerdir her zaman. Yani acıların tadını yanarak öğrenenlerdendir. Sonradan gidenler kolaya alışmış olarak giderler. Ama ilk keşfedenler her zaman pazarın köpüğünü alır. Ne kadar çok risk, o kadar kazanç.

Zor ortamlarda mucize işler yaratmayı ve heyecanı çok sever Selim Bey. Afrika kıtasında onu tanımayan, ona hayran olmayan devlet başkanı yoktur. Alışılagelmiş pazarların dışında yeni olmak, ilk olmak elbette ki sabır gerektirir. Yılmamayı, mücadeleyi bırakmamayı ve netice alana kadar uğraşmayı gerektirir. Bu özelliklerin hepsi ve daha fazlası var Selim Bora’da.

AFRİKA’YI UÇURUYOR

Senegal’den Kongo’ya, Nijer’den Sudan’a kadar pek çok Afrika ülkesinde kaliteli inşaatları ile yıkılmaz bir kale olan Summa, kıtada demiryolu, otoyol, liman, köprü, tünel ve havalimanı gibi özellikli işlerde adından övgüyle söz ettiriyor. Libya’dan Moldova’ya kadar bazı ülkelerde de 5 yıldızlı otelleri bulunan Summa’nın Yönetim Kurulu Başkanı Selim Bora, Libya’daki olaylardan sonra şirketin yönünü güneye çevirdi. Ekvator Gine’sinde bir kongre merkezini altı ay gibi kısa sürede yaptıktan sonra diğer projeleri ve başka ülkelerden davetleri beraberinde getirdi. Senegal, Ruanda, Kongo, Nijer, Sudan, Benin gibi ülkelerde projeleri devam ettiren Selim Bey, itidal sahibi, vakur bir iş insanıdır. Bu kadar muhteşem başarıların mimarı Selim Bey’in yaşantısı son derece sadedir.

Başarılı iş hayatına en büyük desteği veren zarif eşi Zeynep Hanım’dır. Kendileriyle barışık, sevecen bir yapıdaki aile herkesin gıpta ile baktığı, çok sevdiği, örnek gösterilecek niteliktedir.

SOSYAL SORUMLULUK

Faaliyet alanlarından toplu konutlara, banka ve iş merkezlerinden hastanelere, limanlardan havaalanlarına, karayollarından elçilik binalarına kadar uzmanlığı tescil edilmiş Summa’nın Yönetim Kurulu Başkanı Selim Bora, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkan Vekili görevini de yürütmektedir.

ODTÜ Metalurji Mühendisliği bölümünden mezun olan Bora, Amerika’da Alfred Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Akyurt Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı 10 yıldır yürüten Bora, 2012 yılından beri DEİK Türk – Venezuela İş Konseyi Başkanı, 2010 – 2012 yılları arası DEİK Türk – Moldova İş Konseyi Başkanı olarak çalışmaktadır.

Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall’ın hayran olduğu bir iş insanıdır Selim Bey. Alman Başbakanı Angela Merkel, Senegal’e yaptığı ziyaret sırasında protokolde kendisini karşılayanlar arasında gördüğü Selim Bora ile de bir süre sohbet etmiştir.

Genç iş insanımız dünyanın pek çok ülkesinde tanınıyor. Ne ile tanınıyor? Kaliteli yaptığı işleriyle, verdiği sözleri zamanında yerine getirmesiyle, tüm güzelliklere imza atmasıyla adeta fahri elçimiz bizim Selim Bora!

İnsanlara yardım etmeyi, paylaşmayı, ölümsüz eserler bırakmayı çok seven Selim Bey’in dostlukları kalıcıdır.

Girişimcilik konusunda dünyanın en prestijli iş dünyası ödül programı olarak kabul edilen ve “Yılın Girişimcisi” ödülünü 2018 yılında alan Selim Bey’in ayrıca çeşitli sektörlerde sayısız pek çok ödülü vardır. Yaptıkları ile övünmeyi hiç sevmez. Medyada pek görülmez ama olağanüstü çabaları sonucu meydana getirdiği eserler onun ismini manşetlere taşımaktadır. Başka grubun sekiz yılda bitiremediği Dakar’daki Blaise Diagne Uluslararası Havalimanını sekiz ayda bitiren Bora’nın firması Summa özel sektörümüzdeki dinamiklerin gücünü gösteren, gurur kaynağımız olmuştur.

İyi bir yönetici, sıradan insanları sıra dışı şeyler yapar hale getirir. İyi pazarlar.

Yorum Yazın