2Yorum

İyiliklere Adanan Ömür

Bir bilgin gemiyle yolculuk ederken yanından geçen bir gemiciye, “Sen dilbilgisi bilir misin?” diye sormuş. Gemici, omzunu silkmiş. “Ben garip bir gemiciyim. Öyle şeylerden anlamam” demiş. Bilgin ona küçümseyici bir tavırla bakıp, “Öyleyse ömrünün üçte biri gitti” demiş ve bir soru daha sormuş: “Bilimden, fenden haberin var mı?”

Gemici dudak bükmüş, “O dediklerin nedir, ne işe yarar?” diye konuşmuş. Bilgin, “Gitti öyleyse ömrünün yarısı!” diye alayla gülmüş. Bir süre sonra gemi sallanmaya başlamış, gemiciler telaşla oraya buraya koşuyorlarmış. Bilgin merakla ne olduğunu sormuş. Gemici, “Şiddetli bir fırtına çıktı. Bu gidişle gemi batabilir!” dedikten sonra bilgine “Yüzme bilir misin?” diye sormuş. Bilgin “Hayır” deyince başını sallamış ve şöyle demiş: “Öyleyse gitti ömrünün hepsi…”

Dünyanın en ünlü firmalarından birisinin en üst düzey mühendislerinden biriyle, bilgili olduğu konuda iddiaya girdikten sonra dengeleri değiştiren bir işadamı olan Ömer Işık Demiray, Ankara ve Türkiye için çok önemli bir değerdir.

MÜTEVAZI İNSAN

Yaklaşık 15 yıl önce Trilye’de tanıştığım Ömer Işık Demiray, dünyada yaptığı işlere göre en mütevazı insanlardan biridir. Günün yorgunluğunu atmak için akşamları kankası merhum Erol Kıranta ile eski mekanıma sık uğrardı.

Son derece neşe dolu, mutluluk kahkahaları atan Ömer Bey, aslında çok duygusaldır. Aramızdan ayrılan Erol Bey’in acısını uzun yıllar üzerinden atamadı.

Sade yaşamı ile tam bir insanlık örneği veren Ömer Bey, sadece Türkiye’nin değil dünyanın elmas kralı sayılır.

Ülkemizin çalkantılı dönemlerinde karamsarlığa kapıldığınız zamanlarda Ömer Işık Demiray gibi insanların varlığı yüreğinize su serpecektir. Türkiye’nin dinamiklerinin ne denli güçlü olduğunun en büyük göstergesidir Ömer Bey.

KÜBA’DAN DÖNDÜĞÜ GECE

Mutfağın kapanmasına çok az zaman kala havaalanı yolundayken beni arayıp restorana gelmek istedikleri gece kendisinden çok etkilendim. Küba’dan yeni dönmüştü. Ayağının tozuyla restorana geldi. Birkaç gündür yemek yemediğini, Küba’daki insanları görünce moralinin bozulduğunu ve elinden geldiğince onlara yardım elini uzattığını duygulu gözlerle anlattı. Çok etkilemişti beni. Kendi karnı tokken aç yatan birisi onu hep mutsuz etmiştir. İnsancıl yönü çok ağır basan Ömer Bey, ülkemizin gerçekten gizli kahramanlarındandır.

KESİCİ ELMASI BULDU

Dünyanın en büyük elmas üreticisi De Beers’i herkes bilir. 1991 yılında bir restoranda bu elmas firmasının üst düzey mühendislerinden birisiyle yemek yerken büyük bir iddiaya giriyor Ömer Bey. Özel dershaneler sahibi kadim dostu merhum Erol Kıranta bu iddianın en büyük tanığı. “Sen kimsin ki elmas ile ilgili buluş yapacaksın?” diye küçümser bir edayla tepeden bakan yabancı mühendise “Eğer başarırsam ne vereceksin?” deyince, çılgın şeyler teklif ediyor. Bu iddiadan bir yıl sonra Erol Kıranta mühendisi arıyor ve “İddiayı kaybettiniz, Ömer başardı” diyor.

1992 yılında tüm dünyaya elmasın kesici özelliği ile ilgili buluşunu ilan eden Ömer Bey, çok çalışkan bir insan.

KAZANDIĞINI ÖĞRENCİLERE HARCAR

Konusunda bir dünya devi olan Sonmak şirketinin patronu olan Ömer Bey, ülkemize döviz kazandırıyor. 28 ülkeye ihracat yapıyor.

Yarım asırlık tecrübe ile tüm doğal taşların kesiminde kullanılan elmas testereler, katrak lamalar ve granit, mermer ocaklarında kullanılan elmas tellerin dışında yurt içi ve yurt dışında çalışan inşaat firmaları için beton, asfalt ve refrakter testereleri ile karot matkapları da üreten Sonmak firması, Türkiye için inovasyon gurusudur. Dünyanın tanıdığı Sonmak 1975 yılında Ankara Büyük Sanayi’de kuruldu.

AR-GE’ye çok önem veren firma yüksek teknolojinin en son ürünleri ile imalat yapmaktadır. Sektörde öncülüğü kimseye kaptırmayan Sonmak konusunda uluslararası alanda güçlü bir oyuncu olarak gurur kaynağımız olmuştur.

ÖZEL YETENEKLERİ VAR

Atatürk Lisesi’ni bitirdikten sonra ODTÜ’ye giren Demiray’ı Okul Aile Birliği giydirir, ardından Kenneddy ailesinin bursu ile öğrenimi sürdürür.

Çektiği sıkıntıları asla unutmaz. Mezun olduğu okula milyonlarca dolar tutarında üç tane yurt yaptırır. Yurtlar tamamlanınca zamanın rektörü çok duygulanır. Çünkü kendisinin bir zamanlar maddi olanaksızlıklar yüzünden okuldan ayrılmak istediğini söylemiştir Ömer Bey. Kazancıyla binlerce öğrenci okutmaktadır.

Özel uçağının pilotluğunu yapan, devletten birçok madalya alan, ODTÜ hazırlığı bir günde geçen Demiray, rekor üstüne rekorlar kırmıştır. Öğrencilik yıllarında da fizik öğretmeni Mr. Bike’dan en yüksek not olan 94’ü almıştır. İngilizce’nin “i”sini bilmeden, hazırlığı bir günde geçmiş, test sırasında çok yüksek puan almış ve makine mühendisi olarak ODTÜ’den mezun olduktan sonra tekrar üniversite sınavına girip 4 yıl daha okumuştur. 1969 yılında Makine Mühendisliği, 1973 yılında Maden Mühendisliği diplomalarını almıştır.

Efendiliğiyle, zekasıyla, mütevazı kişiliğiyle her zaman farklılığını hissettirmektedir Ömer Bey.

Sevgi, bilgi ve çalışmanın, ne vatanı olur ne gümrük duvarları ne de üniforması. İyi pazarlar.

Yorum Yazın