0Yorum

İnsanlığa Hizmet Edenler

Bir gün çelimsiz, küçük bir kız çocuğu sokağın köşesine oturmuş yiyecek, para ya da alabileceği herhangi bir şey için dileniyordu. Üzerinde yırtık pırtık giysiler vardı; yüzü gözü kir içinde, perişan bir haldeydi.

Kız dilenirken sokaktan genç, canlı ve iyi görünümlü bir adam geçti. Kızı fark etmişti ama belli etmemek için dönüp ikinci kez bakmadı. Büyük ve lüks evine, mutlu ve rahat ailesinin yanına geldiğinde çok güzel hazırlanmış akşam sofrası onu bekliyordu.

Fakat az sonra düşünceleri tekrar o fakir kıza takıldı. Duyguları bir şeye itiraz ediyordu. Sonra kolay yolu tercih etti ve itirazlarını Allah’a yöneltti:

“Böyle bir şeyin olmasına nasıl müsaade ediyorsun? Neden o küçük kıza yardım için bir şeyler yapmıyorsun Allah’ım?” diye yakındı içinden. Ardından ruhunun derinliklerinden gelen bir cevap işitti:

“Yaptım. Seni yarattım!”

Prof. Dr. Timur Gürgan’ı, TRT HD’de “Balık Ankara’da Yenir” programını yaptığım günlerden tanırım. Bir başka yaşamı değiştirebilmek, mutsuz bir hayatı mutluluğa çevirmek için tıp dünyasına ömrünü adamış çok değerli bir bilim adamıdır.

Başarılı bir akademik hayatı olan Prof. Dr. Timur Gürgan, Malatya’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra kadın hastalıkları ve doğum uzmanı oldu. Doçent ve profesörlük unvanlarını alıp, kendisine bu imkanları tanıyan Anadolu insanına nasıl yararlı olabilirim diye zaman mefhumu tanımadan çok çalıştı. 

ÜLKEMİZE DÖVİZ KAZANDIRIYOR

Yıllar önce çocuğu olmayan çiftler, büyük paralar harcayarak tedavi amacıyla yurt dışına gider umut peşinde dolaşırdı.

İngiltere, İsrail, Almanya ve Kanada’da üreme endokrinolojisi, kısırlık ve endoskopik ameliyatlar konularında çalıştıktan sonra Türkiye’ye dönen Prof. Dr. Timur Gürgan, 1999 yılında tüp bebek ve androloji ünitelerinin kuruluşları için kolları sıvayıp çalışmalara başladı. 1991 yılında Hacettepe Üniversitesi Tüp Bebek Merkezi’ni kurdu.

Ülkemizde kısırlık, erkek infertilitesi, tüp bebek, endoskopik cerrahi konularının, güncel anlamda ilk uygulayıcılarından olan Gürgan, bu uygulamaların ülkemizde tanınıp yaygınlaşmasında öncülük yaptı.

ANNE OLMAYI ERTELEMEYİN

Bilim insanı Prof. Dr. Timur Gürgan, özel hayatında son derece tevazu sahibidir. Kendisinin geliştirdiği “Balanslama Tekniği” özellikle tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında gebelik şansını arttırdığından anne olmak isteyenlere çok büyük bir destek olmuştur.

Lifleme tekniğiyle sıfır spermden mucize bebek oluşumu gibi pek çok buluşları olan Gürgan, gerçekten ulvi bir iş yapmakta, yuvaların sağlamlaşması için harç koymaktadır.

BİLDİKLERİNİ PAYLAŞIR

Yurt dışındaki üniversitelerde ve önemli merkezlerde üreme tıbbı, yardımcı üreme teknikleri, mikro cerrahi ve endoskopik cerrahi alanlarında çalışma imkanı bulan Gürgan, üreme tıbbı ile ilgili pek çok uluslararası dernekte yönetim kurulu üyesidir.

Bu kadar çalışmayı hangi zamana nasıl sığdırdığını, ne zaman uyuduğunu, bu denli başarılı bir bilim insanı olup son derece sosyal bir hayatı devam ettiren Timur Hoca’nın başarı sırrını hep merak etmekteyim.

Geniş bir vizyona sahip olan Prof. Dr. Timur Gürgan, ulusal ve uluslararası pek çok kongre, sempozyum ve workshop düzenleyip bilgilerini, buluşlarını herkesle paylaşarak insanlığa büyük hizmet etmektedir. European Society of HR and Embriology yönetim kurulunda altı yıl görev yapan Timur Hoca’nın uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmış makaleleri bulunmaktadır.

DÜNYACA TANINIYOR

2016 yılında Dünya Yardımcı Üreme Teknikleri ve Kısırlık Derneği Başkanı seçilen Gürgan, gerçekten ülkemizin gurur kaynağıdır. 2000 yılında kurmuş olduğu Gürgan Clinic Kadın Sağlığı, İnfertilite ve Tüp Bebek Merkezi’nde Bilimsel Direktör olarak görev yapmaktadır. Bebek sahibi olmayı umut eden herkese, insan üremesi ile ilgili yeni bilgileri, hızla gelişen teknolojinin sağlıklı bebeğe kavuşmasında nasıl yardımcı olduğunu aktarıp, farkındalık yaratan yaklaşımı onun dünya çapında isim yapmasına neden olmuştur.

Prof. Dr. Timur Gürgan, binlerce aileyi sağlıklı bebeklere kavuşturmanın mutluluğunu yaşamaktadır. Başarının detaylarda saklı olduğunu herkese hissettiren Gürgan, son derece güvenilir, sıcak, samimi bir insandır.

Spora oldukça meraklı olan Timur Bey, seyahat etmeyi ve kitap okumayı çok sever. Deniz ürünlerine ve balığa karşı özel ilgisi vardır. Öğünlerinde balık yemeyi ihmal etmez. Geniş bir dost halkası vardır. Günlük yorgunluğunu sağlıklı yemeklerle atan Timur Gürgan, doğurganlık aşısının bulunmasından, ailelerin çocuk şansını kaybetmemesine kadar birçok konuda medyada sık sık uyarılarda bulunmaktadır. Çocuk sahibi olmak isteyenlere sağlıklı bilgiler vermek için sürekli gündemde olan Dünya Kısırlık ve Tüp Bebek Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan ile ülkemiz ve Ankara adına ne kadar gurur duysak azdır.

Eğer gelecek hakkında düşünmeyip kafa yormazsanız asla geleceğiniz olmaz. İyi pazarlar.

Yorum Yazın