1Yorum

İnsanlığa Faydası Dokunanlar

Ünlü bir işletmenin sahibi çok sevdiği bir müşterisi ile ilgili anısını şöyle anlatır:

Bana yüklü miktarda borcu olan bir müşterim vardı. Artık beni hiç aramıyordu. Fakat ben ona her ay fatura gönderiyor, yine de kendisinden karşılık alamıyordum. Aslında çok iyi bir müşterimdi ve yıllardır borçlarını da bir gün aksatmazdı. Her gelişinde çok güzel sohbetler ederdik.

Bu yüzden ben onun parasından çok tatlı dil ve güler yüzünü özlemiştim. Belli ki ya işten atılmış ya da başına bir şey gelmiş olmalıydı. Eski müşterime karşı belki benim de yapabileceğim bir şeyler olabilir umuduyla kaleme sarıldım ve kendisine şu notu yazdım:

“Bana olan borcunuzu ödeyemeyecek kadar büyük bir sorununuz olduğunu düşünüyorum ama bu sorununuzun ne olduğunu bilmiyorum. Fakat derdiniz her ne ise bana olan borcunuzu tamamen sildiğimi bilmenizi isterim. Yalnız sizden bir tek isteğim var. Koşullarınız değiştiği zaman lütfen siz de bir başkasına iyilik yapın.”

İzmir’in hayırsever iş insanı Natan Hayim, yaşamı boyunca göğüslediği başarı ipini hiç bırakmamıştır.

Ömrünü tavukçuluk sektörüne adayan Hayim, yaptığı her işte en iyisi olma çabasını yaşamının her döneminde hissettirmiştir.

ÖRNEK İŞLETME

Ülkemizde tavukçuluk sektöründe hızlı yükselen trendi ile büyük bir sempati kazanan Ege-Tav A.Ş.’nin yaratıcısı ve patronu Natan Bey, yüreği ülke sevgisi ile dolu olan çok değerli bir iş insanıdır.

Damızlık yumurta ve etlik civciv konusunda ihracat rekorları kıran Ege-Tav yıllık 20.000,00 damızlık yumurta ile yaklaşık 3.000,00 adet etlik civciv ihraç etmektedir. Damızlık yumurtaları hava kontrollü tırlar ile istenilen ülkeye randıman kaybı olmadan sevkiyat yaptıklarını belirten Hayim, etlik civcivleri de kargo uçakları ile gönderdiğini söylüyor. Azerbaycan, Mısır, Gürcistan, Irak, Suudi Arabistan gibi ülkelere ihracat yapan Natan Bey, Türk tavukçuluk sektörüne bir nebze katkıda bulunuyorsak kendimizi mutlu hissederiz diyerek mütevazı tavrını her zaman göstermektedir. Oysa hem ülke ekonomisine hem de İzmir’e büyük katkıları olan bir insandır.

40 YILI AŞTI

Ege-Tav A.Ş.’nin tavukçuluk sektöründeki hikayesi 1977 yılında kurulan Üçler Tavukçuluk’a kadar uzanır. Sarnıç köyündeki 5000 kafesli ve 10.000 yarka kapasiteli iki adet kümesinin faaliyete geçmesiyle başlar.  

Büyümeye sürekli devam eden Üçler Tavukçuluk yerini 1982 yılında Ege-Tav A.Ş.’ye bırakır. Yönetim Kurulu Başkanı Natan Hayim’in vizyonuyla, çalışkanlığıyla, ekip arkadaşlarının uyumuyla istikrarlı bir şekilde faaliyetlerine devam etmiştir. Ege-Tav sektördeki krizlere rağmen, iki hamle sonrasını tahmin etme ve geleceği görme yeteneği olan, fırtınalı denizlerin cesur kaptanı Hayim sayesinde kaliteli ürünleriyle var olmayı sağlamış ve yüzlerce çalışanı ile Ege’nin önemli istihdam üslerinden biri olmayı başarmıştır.

JAPONLARIN İLGİSİ

Gıda konularında çok duyarlı bir millet olan Japonlar yedikleri her ürünün menşeini araştırırlar. Çeşme Ildırı’da orkinos çiftliğinden sürekli ülkelerine orkinos satın alan Japonların, balıkların ne yem ile beslendiğine, yaşadıkları suyun ölçümlerine kadar ilgilendiklerine çok kez tanık oldum.

Böyle ilgili bir ülkenin gıda devi Nippon Ham Group’un gelip de Türkiye’nin önemli damızlık civciv üreticilerinden Natan Hayim’in Ege-Tav’ını keşfetmesi ülkemiz için gerçekten gurur vericidir. Ege Bölgesi’nde tam kapalı sistem ile çalışan 12 adet damızlık çiftliğe sahip olan firmanın aynı zamanda yem fabrikası da bulunmakta; kuluçkahaneler Buca, Torbalı ve Bandırma’da yer almaktadır.

HAYIRSEVER İNSAN

Sosyal sorumluk projelerinde ön sıralarda olan Natan Hayim, Ağrı’nın Diyadin İlçesi’ndeki Omuzbaşı köyündeki taziye evine bile yardım eden, paylaşmasını seven, İzmir’de vergi rekortmenleri arasında yer alan, herkesin derdine deva olmaya çalışan, insancıl yönleri çok ağır basan özel bir değerdir. Çalışanlarına verdiği önem ile takdir toplayan Natan Bey, hızla gelişmekte olan teknolojiye ayak uydurarak kalite ve verimliliği her geçen gün bir adım ileriye götürüp firmanın rekabet gücünü arttırma çabalarına sürekli devam etmektedir. 24 saat işinin başında olmuştur iş yaşamı boyunca. Gıda güvenliği ile ilgili bilgilerin gıda zinciri boyunca iletilmesini kontrol eder, çalışanlarına mutlu ve huzurlu bir çalışma ortamı yaratmak için ilgisini esirgemez Natan Bey. Bir baba edasıyla, sevecen tavırlarıyla işlerin ivme kazanmasında katalizör olur.

İSRAFI SEVMEZ

İsraf yapılmasına, ülkenin kaynaklarının tüketilmesine her zaman karşı çıkar Hayim. Ekipman, iş gücü, malzeme, enerji, su kayıplarının azaltılması için büyük çaba gösterir.

Deniz ürünlerine oldukça ilgili olan Natan Hayim, Ankara’ya geldiği zamanlar Trilye’ye uğramadan İzmir’e dönmez. Sempatik tavırları, babacan davranışları, pozitif enerjisi örnek alınacak niteliktedir. İnsanlara yaklaşımı, hoş sohbeti ile çok farklı bir insandır Natan Hayim.

Türkiye’nin en büyük avantajı özel sektörünün dinamizmidir. Özel sektörün kahraman iş insanları büyük özverilerle çalışıp ticari faaliyetlerini ve üretimi sürdürmektedir. O nedenle her türlü olumsuz koşullardan sıyrılıp yoluna devam eden bir Türkiye’de Natan Hayim gibi insanların katkısı büyüktür. Yolu daima açık olsun Natan Bey’in. Her zaman da var olun.

Hiçbir şeye cesaret etmeyen, hiçbir şeye ümit beslemesin. İyi pazarlar.

Yorum Yazın