0Yorum

Hayallerinin Uğrunda Koşanlar

2. Dünya Savaşı yıllarında Gazi Lisesi’ni bitiren iki genç, okuldan mezun olur olmaz yurt dışında okumak için, gençlerden birinin babası olan Milli Eğitim Bakanı’nın yanına gitmişler. Bakan, çocukları dinlemiş ve oğlunu dışarıya çıkartıp arkadaşına şunu demiş:

“Ben Milli Eğitim Bakanıyım, eğer oğlumu yollarsam bu yakışık olmaz ama seni yurt dışına yollayacağım.”

Bu çocuk savaş yıllarında Alman elçisinin uçağıyla Almanya’ya okumaya uçarken, bakanın oğlu olan arkadaşı da onu uğurlamaya gelmiş ve bütün lise boyunca yurt dışında okumak hayaliyle biriktirdiği harçlığını da çıkarıp vermiş arkadaşına:

“Buna benim ihtiyacım olmayacak, sen kullan” demiş.

Uçağa binen çocuğun adı Gazi Yaşargil, bakanın oğlu ise Can Yücel.

Deniz Orhun, Türkiye’de aşçılık kariyeri için büyük çaba sarf eden çok değerli bir mutfak aşığıdır. Hep erkeklerin ve Mengenli aşçıların hüküm sürdüğü ülkemizde tabuları yıkarak haklı bir şöhret kazanmıştır.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden mühendis olarak mezun olduktan sonra ailesinin yaşadığı Amerika’da mutfak ile ilgili eğitim almaya karar veren Deniz Orhun, Chicago’da aşçılık alanında eğitimini tamamladı.

ÇOK ÇALIŞKAN

Deniz Orhun ile Başkent Üniversitesi Gastronomi Akademisi’nin açılışında tanıştık. Daha sonra panellerde ve mutfak etkinliklerinde hayranlıkla izledim kendisini. Kabına sığmayan bir enerjiye sahip, donanımlı, yaratıcı ve oldukça yetenekli. Tüm bu özelliklerinin yanında mütevazı yapısı onu farklı kılıyor. Azmi ise parmak ısırtıyor.  

Deniz Hanım, yemek dünyasının Harvard’ı sayılan Kendall School of Culinary Arts Üniversitesi’nde kendisinden yaşça küçük insanlarla kıyasıya yarıştı. Moralini hep yüksek tuttu. Eşinin büyük desteğiyle zoru başardı. Hafta sonları cateringlere gitti. Başarıyla okulunu bitirdi.

OBAMA’YA PASTA YAPTI

Londra’da işletme masterı da yapan Deniz Orhun, kariyerinde yön değiştirerek pastacılık yapmaya karar verdi. Yetenekleri onu hep ön plana çıkardı. Barack Obama’nın 49’uncu doğum günü pastasını yapınca, rüzgarı arkasına alıp rotasında çok hızla ilerledi.

Araştırmacı yönü de önemli bir özelliği Deniz Şef’in. Hakkari ve Yüksekova’daki bitkilerden tutun, Ege’deki yabani kerevize kadar alanı ile ilgili her şeyi araştırır. Osmanlı mutfağı hakkında da engin bilgilere sahiptir. Ama hiçbir zaman “Ben biliyorum” demez. “Yeni başladım, öğreniyorum, araştırıyorum” demeyi tercih eder.

Yemek yarışmalarında jüri olur zaman zaman. Öyle ünlü oldum diye hiçbir zaman havaya girmez. Gastronominin bir neferi gibi her yere koşturur durur. Dünya mutfakları konusunda da oldukça bilgilidir. Kore yemeği yapma yarışmasında bile karşınıza çıkıverir Deniz Şef.

“Yedikleriniz davranışlarınız olur” diyerek dikkat çeker bazen. Sağlıklı beslenme, sağlıklı pişirme yöntemleri onun vazgeçilmezleridir.

Trafik kazalarından daha çok, katkı maddeleriyle yapılan yiyecekler ve düzensiz beslenmenin yol açtığı hastalıklardaki ölüm oranına dikkat çeker Deniz Şef. Obeziteden çölyak hastalığına, hipertansiyondan otizme kadar, beslenme hayatımızı etkileyen bir faktördür. Bunları görmezlikten gelmek, geleceğimizi karartır. Bildiği her şeyi paylaşmayı seven Deniz Orhun, sosyal sorumlulukların bilincinde bir şeftir.

YİYECEKLERİN DİLİ

Tatlı diliyle, gastronomi alanıyla ilgilenen herkesin gönlünde taht kuran Deniz Şef, yiyeceklerin dilini çözerek trendi yakalayabilmemizin mümkün olacağını söylemektedir.

Profesyonel tekniklerin, hızlı ve lezzetli yemek yapabilmenin getirdiği hayat kolaylığı ile mutfak bilginiz ne kadar iyiyse, yükünüzün o kadar azaldığını anlarsınız der Orhun. TV programlarında yemek yapmayı pratikleştiren, bir hobi haline getiren Deniz Şef, çok yoğun tempoda çalışmaktadır.

GENÇLERE ÖRNEK OLDU

Deniz Orhun, gençlerin mutfağa ilgi duymasında örnek oldu. Televizyon programlarında işlediği önemli temalar, aydınlatıcı bilgiler kendisine olan ilgiyi arttırdı.

International Cuisine Festival’de Türkiye adına temsilci olarak görev alıp, burada birincilik ödülüne layık görüldü. Klemantin Açık Mutfak ve Pasta Evi’nin kurucusu, sahibi ve şefi olan Deniz Hanım, kendisiyle barışık, yaptığı işi çok seven, hayat dolu birisidir. Engin bilgisiyle anlattığı yemek hikayeleri, pratik yemek tarifleri ile kendisine hayran bir kitle yaratmıştır. Tetra Pak, Novartis, Merck Sharp & Dohme gibi şirketlerde çalışıp, İsveç, Dubai ve Brezilya’da çeşitli görevlerde bulunan Deniz Orhun, birçok Hollywood yıldızına da ürünler hazırladı. Mutfağımızı dünyanın ünlü isimlerine iyi duyurdu, bizi çok güzel temsil etti ve bu görevini yapmaya devam ediyor. İnsanlara mutfağı sevdirmeyi ve hayatın iyi taraflarını göstermeye çalışmayı amaç edinen Orhun bu konuda oldukça başarılı. Üretmeyi seven ve çok çalışan, doğru zamanda doğru yerde olunması gerektiğini söyleyen, sorumluluk sahibi, inovasyona önem veren, pes etmeyen, bilgiyi paylaşmaktan büyük keyif alan, geleneği yeni ile birlikte uygulayan çok özel bir insandır Deniz Orhun. Mutfağımızın uluslararası arenada ismini duyurmak için yıllardır en çok umut besleyenlerden birisiyim. Deniz Şef gibi yeteneklerle karşılaştığımda bu umudumun boşa çıkmayacağına olan inancım sürekli artıyor.

En mükemmel insan, başkalarına en çok yararı dokunan insandır. İyi pazarlar.

Not: Tüm yurttaşların oy kullandığı ve Türkiye’nin kazanacağı bir seçim dileğiyle.

Yorum Yazın