0Yorum

Gelecekte Umut Vaadedenler

Amerika’ya ardı ardına dört kez başkan seçilen tek bir adam vardı. 1882 – 1945 yılları arasında yaşayan bu adam, 39 yaşında yakalandığı çocuk felcinden dolayı yürüyemiyordu. Fakat bu özrü başarı merdivenlerini hızla tırmanmasına engel olamadı. ABD’nin 32’nci başkanı olarak başladığı görevini 35’inci başkan olarak tamamladı.

Bir hayli tempolu geçen başkanlık günlerinde, İkinci Dünya Savaşı da dahil olmak üzere, o kadar çok işin üstesinden gelmesine rağmen, nasıl bu kadar zinde ve genç kalabildiği sorusu yöneltiğinde şu yanıtı vermişti: “Beyler! Şu an ayağının başparmağını hareket ettirebilmek için iki yıl uğraşan birine bakıyorsunuz.” Bu adamın adı Franklin D. Roosevelt’ti.

Karşılaştığı çok büyük engellere rağmen bu cesaretinden ötürü adını önce bir ülkenin tarih sayfalarına, sonra da tüm dünyanın tarihine yazdırmıştır. Roosevelt’i o mevkilere taşıyan, diğerlerinde olmayan çalışma azmi, hırsı, enerjisi, kendine güveni ve zorluklardan yılmayan büyük cesaretidir. Her toplumda böyle insanlar vardır ve popülerdirler çünkü işlerinde en iyisi olarak bilinirler.

Siyahi Amerikalılar’ın en etkili sözcüsü olan eğitimci ve reformcu Booker T. Washington şöyle diyor: “Başarıyı ölçmek için bir insanın ulaştığı noktaya değil, başarmak için aştığı engellere bakılması gerektiğini öğrendim.”

Varlıklı bir insanın yatırım kararı alıp sermayesi ile mülk veya bir fabrika satın alması çok kolaydır. Ama parasız, sıfırdan ticarete başlayan bir insan için çok şeydir. Bir koşucunun 100 metre koşusunda birinci gelmesi önemlidir, ama engelli bir adamın bir yarışı bitirebilmesi çok daha önemlidir. Yarış önce insanın kendi içinde olmalı, başkalarına karşı değil, başkalarıyla değil, başkaları için hiç değil. İnsan ne yapabiliyorsa ona bakmalı.

Burak Küntay, liderlik yeteneklerine sahip olan, kitleleri inandırıcılığıyla, güveniyle peşinde sürükleyebilecek vasıflarda çok değerli bir bilim adamıdır.

Yıllar önce tanıştığım ve o ilk günden beri kendisinden pozitif elektrik aldığım Burak Küntay, henüz öğrencilik yıllarında gelecekte yaratmak istediği vizyonu yakalamış, kendisiyle, çevresiyle, etrafıyla ve yaşamla barışık, hayat dolu bir insandır.

LİDERLİĞİN ÖĞRETMENİ

Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet ve Liderlik Okulu Başkanlığı ve Amerikan Araştırmaları Merkezi Bölüm Başkanlığı görevlerini yürüten Doç. Dr. Burak Küntay, liderlik kavramı ile ilgili sürekli ve sayısız araştırma yapmaktadır.

Hep olduğu gibi görünen, doğal, sevecen bir insan olan Küntay, liderliğin doğuştan gelen bir yetenek olduğu görüşünün tam tersine, bireylerin kendilerini geliştirebileceğini, bu kazanım için toplumun sosyal, siyasi ve ekonomik durumunun bilgi, stratejik ve organize bir sistemle değişebileceğine inandığını belirtmektedir. Burak Bey, öğrencilik yıllarında ABD’de yaşadığı ilginç deneyimlerini aktarmakta ve bilgilerini sürekli öğrencileriyle paylaşmaktadır.

ÖĞRENCİLİKTE RENKLİ YILLAR

Bursa doğumlu olan Burak Bey, lisans eğitimini Florida Atlantik Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi okuyarak tamamlamış yine aynı üniversitede Uluslararası İlişkiler ve Orta Doğu üzerine yüksek lisans yapmıştır. Daha sonra İstanbul’da Yeditepe Üniversitesi’nin Uluslararası İlişkiler doktora programına başlayarak Amerikan İç Politikası, Amerikan Dış Politikası, Türk Amerikan İlişkileri ve Orta Doğu Politikaların üzerine çalışmalar yürütmüştür.

 

 ABD’DE TÜRK BAŞKAN

Burak Küntay, Amerika’daki eğitim hayatında Öğrenci Derneği Başkanlığı yapmıştır. Bulunduğu üniversitenin Öğrenci Hükümeti Senatörlüğü ve Mali İşler Komitesi Başkanlığı görevlerinde bulunmuş olması, Florida Atlantik Üniversitesi tarafından üç kez “Yılın En Başarılı Lideri” seçilmesi ve “Öğrenci Hükümeti Üstün Başarı Ödülü”nü kazanmasından dolayı ülkemizin evladına karşı ne kadar gururlansak azdır.

ABD senatörü Bill Nelson’ın yanında staj yaptıktan sonra çalışmalarını, Orta Doğu uzmanı ve CNN yorumcusu Dr. Walid Phares’in yanında sürdürmesi gibi kariyerini güçlendiren çalışmaları ve engin deneyimleri olmuştur Burak Bey’in.

İDEALİST İNSAN

Yüreği ülke sevgisi ile dolu olan Doç. Dr. Burak Küntay, son derece idealist bir insandır. Hedeflediği başarılara henüz öğrencilik yıllarında odaklanmış, 2000 yılında Güney Florida İnsan Hakları Derneği, 2002 yılında Florida Geleceğin Politikacıları ve Liderleri Birliği ile Florida Türk Federasyonu Başkanı olmuştur.

Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarından bazılarında yönetim kurulu üyelikleri görevlerinde de bulunan Küntay, Siyaset Okulu 1, Siyaset Okulu 2, Hükümet ve Liderlik Okulu Düşünce Grubu, Türkiye’nin Sorunlarına Çözüm ve ÖnerilerYeni Bakış Açıları ve Perspektifleri, Global Liderlik Forumu - Dış Politikaya Genel Bakış kitaplarının editörlüğünü yapmıştır. Major Shift isimli kitabın yazarı olan Burak Bey, Washington D.C.’de bulunan Foundation for Defense of Democracies (FDD) isimli düşünce kuruluşunda analist olarak görev almıştır.

Sağlıklı beslenmeye dikkat eden ve deniz ürünlerine oldukça ilgili olan Küntay, insan emeğine son derece saygılı, çok mütevazı bir insandır.

Sık sık Ankara’ya gelip televizyon kanallarında deneyimlerini paylaşan Burak Bey, zamana karşı büyük bir yarış içindedir.

Genç yaşlarda başarıyı yakalayıp kısa sürede tanınan Burak Bey, özel yaşamında son derece esprili, sevecen bir yapıdadır. Onunla muhabbet etmek inanılmaz keyif verir. Zarif eşi Ayşe Hanım da başarılı çalışmalarında kendisine en büyük desteği veren bir güçtür.

Burak Küntay’la ne zaman karşılaşsam nedense içimde hep bir umut yeşerir. Dik duruşundan, her zaman iyimser ve pozitif oluşundan etkilenmemek mümkün değil.

Umut olmasa içimizde yarınların anlamı olur mu? En uzun, en çaresiz geceni düşün. Sabah olmadı mı? İyi pazarlar.

Yorum Yazın