1Yorum

Gastronomiye Yön Verenler

Bir gezgin dağ bayır gezerken bir akarsuyun içinde değerli taş bulur. Ertesi gün yolda bir adamla karşılaşır. Adam çok açtır. Gezgin torbasındaki yiyeceği karşılaştığı bu kişiyle paylaşır. Ama erzak çantasını açarken aç adamın gözü çantadaki değerli taşa ilişir. Gezginden bu değerli taşı kendisine vermesini ister. Gezgin, hiç duraksamadan değerli taşı adama uzatır. Adam başına konan talih kuşundan memnun, aceleyle oradan uzaklaşır. Artık kendisine ömür boyu maddi güvence sağlayacak değerli taşın sahibidir.

Birkaç gün sonra gezgin, arkasından koşarak kendisine yaklaşan adamı görür. Adam nefes nefese değerli taşı gezgine uzatır:

“Senden ayrıldıktan sonra uzun uzun düşündüm. Bu taşın ne kadar değerli olduğunu biliyorum. Ama sana onu geri vermek, senden daha değerli bir şey almak istiyorum. Bu taşı bana rahatlıkla vermeni sağlayan içindeki o şey her ne ise ondan istiyorum.”

Tamer Özkan, Ankara’da gastronomi hayatına yön veren çok değerli bir girişimcidir. Bildiklerini yıllardır paylaşır, öncü olur ve içindeki sevgisini herkese yansıtır.

UNUTULMAYAN IVY

Henüz sivil olmamış, eski mesleğime devam ediyorken, akşamları ya da hafta sonları, mutfağına güvenebileceğimiz nezih mekanlar arayışı içindeydik. Büyük bir kurtarıcı gibi Ivy’yi açtı Tamer Özkan ortaklarıyla birlikte. Şimdiki Big Chefs’in bulunduğu yerde açılan mekan, Ankara’ya nefes aldırdı. Otellerin dışında güzel yemek yemeyi arzulayanlar, birazcık da ambiyans lazım diyenler, görünmek isteyip görücüye çıkanlar, iş görüşmesi yapanlar, yabancı konuklarını ağırlayanlar için tek adres oluverdi Ivy.

MISIR ÇORBASI EFSANEYDİ

Candan yaklaşımları, mütevazı tavırları, herkese birebir ilgi, zaten sempatik olan bu güzel yüzü hepimizi çekiyordu.

Ekmeğin içinde sunulan mısır çorbası gerçekten efsaneleştirdi Ivy’yi. Hem lezzet hem sunum tüm Ankara’da konuşuluyordu. Mutfakta harıl harıl çalışan Tamer Bey, iki arada bir derede salona gelip herkesle sohbet ederdi. Hiçbir zaman sürpriz yaşamadık. Her gün aynı lezzet aynı kalite vardı.

ENGİN TECRÜBE

Deneyimlerini hep paylaşır Tamer Özkan. Yol gösterir, başkalarının yanlış yapmaması için çaba sarf eder. İç mimarlara bol paraların ödenip dekorasyona yatırım yapmanın çok yaygın olduğu ülkemizde yiyecek içecek danışmanlarına genelde mekanlar zarar etmeye başlayınca gider işletmeciler. Oysa dekorasyon ile birlikte yemek ve servisin mimarına da başvurmak gerekir. “Başka yerlerden iki aşçı, iki garson alırım, bu iş yürür” mantığıyla hareket edenlerin başarıyı yakalamayacağını dile getiren Özkan, Afrika’da açılan bir mekan için bile uçağa binip hiç üşenmeden gider. Fizibilitesini çıkarır, konsept belirlenmesine yardımcı olur. Engin deneyimi ile bildiklerini aktarır.

YARATICI RUH

Ankara’da yeme içme ve eğlence konseptli pek çok mekanın açılmasını sağlayıp damga vuran Tamer Özkan işine aşık, son derece geniş bir vizyona sahiptir. Yetiştirdiği genç şefler ondan öğrendiklerini daha da ileriye götürmek için çaba sarf etmektedirler. Tüm öğrencilerinin kendisine çok büyük saygı duyduğunu ve Tamer Bey’i örnek aldıklarını biliyorum.

Dünyanın en zor mesleklerinden birini yapan Tamer Bey’in en büyük şansı ve yardımcısı, zarif eşi Ziynet Hanım’dır.

Ankara’da yapılan sosyal etkinliklerde, festivallerde yüzünü göremediğim zaman eksiklik hissettiğim Tamer Bey, başkentteki gastronomi dünyasının çimentosudur. İşletmelere yol gösterici yaklaşımlarıyla her zaman katkı sağlayan Özkan ile ne kadar gurur duysak azdır. Uzun yıllardır gastronomi ile ilgilense de işe yeni başlamış bir gencin heyecanını taşıyor hissi vermesi, onda keşfettiğim en önemli özelliklerdendir.

Her zaman güler yüzlü ve yapıcı bir yapısı vardır Tamer Bey’in. Daha çok uzun yollar kat edeceğine inancım tam. Yolun her zaman açık olsun.

Biri balık yakalayabiliyorsa mutlaka bir bildiği vardır, yakalayamayanın da bilmedikleri…

İyi pazarlar.

Yorum Yazın