0Yorum

Gastronomi Turizminin Öncüsü

 

        Yıllar önce fırtınalı bir gecede orta yaşlı bir adam ve eşi, Philadelphia’da nispeten küçük bir otel olan Bellevue Otel’ine girdiler. Resepsiyona gelerek, görevliden bir oda istediler. Resepsiyon görevlisi, sevimli bir gülümseme ile hiç boş odalarının olmadığını, şehirde aynı anda üç büyük toplantı nedeniyle bütün otellerin dolu olduğunu söyledi.

        Orta yaşı çiftle resepsiyon görevlisi arasındaki konuşmayı duyan otel müdürü: “Bütün odalarımız dolu ama sizin gibi bir çifti bu fırtınada dışarıda bırakmam elbette mümkün değil” diye araya girdi, “İsterseniz bir ücret ödemeden benim odamda kalabilirsiniz. Çok konforlu bir oda değil ama bu gece dışarıda kalmaktan iyidir.”

        Adam önce kabul etmek istemediyse de müdür ısrar etti. Kabul ederlerse çok memnun olacağını söyledi. Orta yaşlı çift ısrarlar üzerine müdürün odasında kalmayı kabul etti.

        Ertesi sabah bu orta yaşlı karı koca otelden ayrılırken otel müdürüne, odasını kendilerine tahsis etmek suretiyle sergilediği fedakarlıktan dolayı teşekkür etmeyi unutmadılar.

Aradan iki yıl geçti… Otel müdürü o fırtınalı gecede eşiyle birlikte misafir ettiği adamdan bir mektup aldı. Adam kendisini tanıtmış ve New York’a geliş gidiş bileti göndermişti.

Philadelphia’daki küçük Bellevue Oteli’nin Müdürü New York’a gitti, verilen adreste otelinde misafir ettiği adamla buluştu ve adam onu Manhattan’da 5. Bulvar ve 34. Cadde’nin köşesine götürerek oradaki muhteşem binayı gösterdi.

Ona, bu muhteşem otelin genel müdürlüğünü teklif etti. Teklifi yapan kişi sahip olduğu oteller zinciriyle şöhret bulan William Waldorf Astor idi. Gösterdiği otelde müdürlük teklif ettiği kişi ise bu otelin ilk genel müdürü olacak olan George C. Boldt idi.

Gürkan Boztepe çeyrek asırdan fazla süredir turizmcilik yapan, insanları ve işini karşılıksız seven, kendisini sektöre adamış çok değerli bir insandır.

Uzun zamandır gastronomi sektöründe kendisini takip ettiğim Gürkan Bey ile birkaç kez zoom toplantısında konuşmacı olarak birlikteliğimiz oldu. Boztepe’nin faaliyetlerini, projelerini, sözde değil icraatlarıyla hayata geçirdiği güzel işlerini büyük bir hayranlıkla izliyorum.

ÖZLENEN ETKİNLİKLERİN YARATICISI

Gürkan Boztepe, Külliye’de yapılan Turizm Şurası’nda gastronomi turizmini öyle güzel anlattı ki o günden sonra Cumhurbaşkanı’ndan Turizm Bakanı’na, oteldeki resepsiyon görevlisinden mutfak şefine kadar herkesin aklında yer etti.

Dünyanın pek çok ülkesine seyahat etme fırsatını yakalayanlardan birisi olarak, belki mesleğimin de etkisi olacak ki ilk kez gittiğim ülke ve şehirlerde öncelikle müze ve görülmesi gereken turistik yerleri gezerim akabinde en iyi restoranları… Ama aynı ülkeye veya kente birden fazla yaptığım seyahatlerde takip ettiğim tek şey iyi restoranlardır. Gitmeden önce araştırırım. Gastronomi turizmi olmazsa olmazımdır.

Türkiye’de deniz, kum, güneş üçlüsünün dışına çıkılması ve gastronomi turizmine çok önem verilmesinin gerekliliğini sürekli olarak dile getiren Gürkan Boztepe, 30 yıl gibi bir süre seyahat acenteliği yaptı. Eski Başkan Başaran Ulusoy ve TURSAB’ın yeni Başkanı Firuz Bağlıkaya ile yıllarca birlikte çalıştı. Yaşar Holding Turizm Grup Başkan Yardımcılığı ve Bintur Genel Müdürlüğü’nde bulundu.

Gastronomi Turizmi Derneği’nin Kurucu Başkanı olan Gürkan Boztepe Türkiye’nin tanıtımında en etkili silahın yemek olduğu inancı ile bu derneği kurdu. Hedefi yüksek tuttu ve o hedefe doğru sağlam adımlarla ilerleyerek ülkemizin gastronomi turizmine büyük yararlar sağlamaktadır.

GİRİŞİMCİ RUH

İzmir Karşıyaka doğumlu Gürkan Boztepe 9 Eylül Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun olduktan sonra Londra’da LTU eğitimi aldı. Türkiye’de pek çok marka kurdu. Marka Doktoru, Restorankuruyorum.com markalarının sahibi olan Boztepe, Milliyet Lezzet, Gecce.com, Quest CEO ve Megalife yayın organlarında gastronomi konusunda köşe yazarlığı yapmaktadır. Şehirlerin markalaşması konusunda Farklı Eğitimler Akademisi önderliğinde İstanbul Aydın Üniversitesi’nde ders veren Boztepe’nin Biletix üzerinden “Marka Şehirler” eğitimciliği aktif olarak sürmektedir.

On parmağında on marifet olan Gürkan Boztepe, taşıdığı pek çok karpuzu düşürmeden yoluna devam etmektedir. Derneğin üyeleri ile tek tek ilgilenen, hiçbir zaman havaya girmeyen, tamamen başarıya odaklanmış mütevazı bir insandır Gürkan Boztepe.

TURİZM DUAYENİ

Deneyimlerini ülke turizmi yararına kullanmak için büyük çaba sarf eden Gürkan Boztepe kabına sığmıyor çok çalışıyor ve tespitleri çok doğru.

İspanya ekonomik krize girdiğinde Ferran Adria isimli bir şef çıktı. Moleküler gastronomi ile yeni bir çığır açtı. Restoranı El Bulli’de dünyanın zengin insanları 3 yıllık kuyruğa girip rezervasyon yaptırdılar. Akabinde San Sebastian’da Michelin yıldızlı restoranlar birbirleriyle yarışır hale geldi ve İspanya krizde derin bir nefes aldı. Peru’da Astrid & Gaston isimli çift, And Dağları’ndan çıkan yüzlerce ürünün dünyaya tanıtılmasını sağladı. Peru mutfağını tanıyan dünya, gastronomik ürünleri tatmak, yeni deneyimler elde etmek için konaklama, transfer gibi turizm faaliyetlerini kullanıp olması turizmi çeşitlendirdi. Türkiye ise böyle işlerden niçin mahrum kalıyor? Türk mutfağı dünyanın en iyi mutfağıdır diye ortaya çıktı Boztepe ve turizmde yeni bir sayfa açtı: Gastronomi Turizmi!

GASTRO SHOW HAZİRAN’DA

İki hafta önce Milliyet Cadde’de yazdığım etkinlik “7 Şehir, 7 Bölge, 7 Ülke” mottosuyla 2 - 4 Haziran’da düzenlenecek Gastro Show çok ses getirecek.

Gastronomi Turizmi Derneği benim de yıllardır hayalim olan güzellikleri gerçekleştiriyor. Aynı frekansta olduğum bu değerli başkanın egosu yok ama eseri çok. Kendisini tanıtmaktan ziyade Türkiye turizmine nasıl katkı sağlarım çabası içinde.

İkinci kitabı “Gastroshow” hayat tadımları ile yorumlarının derlemesi. Hem dinlendirici, hem eğlendirici hem de bilgilendirici.

Hayatı yaşamayı ve değerli insanlarla iletişim içinde olmayı tercih etmiş bir kişilik yapısında olan Gürkan Boztepe ile geçtiğimiz hafta görüştüğümde projelerini anlatırken gözlerinin içi gülüyordu. Heyecanı yüzüne vuruyordu, beni de çok etkiledi. Uzun yıllardan sonra gastronomiye vakıf, yüreği ülke sevgisi ile dolu, ülkeye döviz kazandırmak için sürekli olarak ne yapabilirimi düşünen çok özel bir insan Gürkan Boztepe. İyi ki varsınız, iyi ki tanıdım sizi. Yolunuz açık olsun.

Hiçbir şeye cesaret etmeyen, hiçbir şeye ümit beslemesin. İyi pazarlar.

Yorum Yazın