1Yorum

Eğitimin Fedakar Temsilcileri

Ünlü bir iş insanı yolda yürürken büyük bir gökdelen inşaatının yanından geçiyordu. İnşaatın girişinde bir şeylerle isteksizce uğraşan bir işçi gördü.  

“Kolay gelsin” dedi.

“Bu sıcakta mı?” dedi işçi.

“Doğru, işiniz çok zor.”

“Bütün gün mahvoluyoruz. Bu Allah’ın belası yerde çimentoyla uğraşıp, toz içinde yüzüyoruz. Bir iki saat içinde yorgunluktan bitiyorum, sonrası bir türlü angarya, getir, götür…”

“Allah kolaylık versin!” dedi adam ve yoluna devam etti, Kaldırımı döndüğünde aynı inşaatın diğer tarafında çalışan başka bir işçi gördü. Yüzünde gülümseme, ıslık çalarak, diğer işçinin yaptığı işi yapıyordu.

“Kolay gelsin” dedi adam.

İşçi gülümseyerek döndü ve “Sağ ol” dedi.

“İşiniz zor değil mi?”

“Zor ama yapıyoruz” dedi işçi. “Bu bina şehrin en büyük binalarından biri olacak ve bunu biz yapıyoruz. Kesinlikle kolay iş değil ama hep beraber başaracağız. Yoruluyorum ama bu başarıya ortak olduğum için yorgunluğumu unutuyorum” dedi ve gülümsedi…

Prof. Dr. Abdülkadir Varoğlu yaşamı boyunca pek çok başarılara ortak olmuş çok değerli bir bilim insanıdır. Karşılaştığı tüm zorlukları aşmasını bilen, kendisiyle barışık, hayata hep pozitif bakan Varoğlu, pek çok farklı insanı ve beklentiyi en iyi şekilde yöneten bir öğretim üyesi ve yetenekli bir idarecidir.

SEVGİ YUMAĞI

Başkent Üniversitesi Rektör Yardımcılığı görevinde yıllardır her türlü soruna pratik çözümler bulan, üniversitedeki öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ve öğrenciler tarafından çok sevilen Abdülkadir Hoca, mütevazı tutumuyla da beğeni toplamaktadır. Kendisi hakkında konuşulduğu her yerde sevgi ve saygı tomurcukları yeşeren Varoğlu ile uzun yıllardır tanışırım, kendisini takip eder, zaman zaman sohbetlerindeki realitelerden yararlanırım.

Örgütsel tasarım, stratejik yönetim, liderlik, kültür farlılıkları yönetimi, askeri sosyoloji konularında müthiş bilgilere sahip, grup davranışı gibi derslerde de uzmanlığını çok iyi bildiğimiz Abdülkadir Hoca bildiklerini paylaşmayı seven bir insandır.

YARDIMSEVER YAPIYA SAHİP

Dekanlık, bölüm başkanlığı yaptığı zamanlarda da başka bölümlerin öğrencilerinin de dikkatini çeken, babacan yapısıyla her derde deva olmaya çalışan Prof. Dr. Abdülkadir Varoğlu için öğrencileri, “Başın düşerse dara, Abdülkadir Hoca’yı ara” demektedirler. Çünkü o herkesin derdine derman olmak için çaba sarf eden, bir gün dahi yüzünü ekşitmeyen bir mizaca sahiptir.

Başkent Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hakan Turgut’un tanışmamızda vesile olduğu Prof. Dr. Abdülkadir Varoğlu’nun Silahlı Kuvvetler’deki üstün başarılarını yakından duymuştum. Üniversiteye büyük emekleri geçen Abdülkadir Varoğlu, Silahlı Kuvvetler’deki kariyerini bırakıp eğitim gönüllüsü olarak kolları sıvamış, insanlığa yarar sağlamak, geleceğin yöneticilerine en iyi eğitimi vermek için yıllardır mesai ve zaman mevhumu tanımadan gece gündüz çalışmaktadır. Türkiye’nin ünlü şirketlerinde, devletin önemli kademelerinde görev alan bürokratların yetişmesinde çok emeği olan Prof. Dr. Abdülkadir Varoğlu, 1979 yılında Kara Harp Okulu’nda Topçu Subayı ve İşletme lisans derecesi, 1985 yılında ODTÜ İşletme yüksek lisansı, 1992 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Yönetim doktora derecesi ile mezun oldu. Daha sonra Kara Harp Okulu’nda Öğretim Elemanı, Yönetim Liderlik Laboratuvarı Kısım Amirliği, Sistem Yönetimi Bilimleri Bölüm Başkanlığı, Akademik Danışma ve Eğitim Merkezi Başkanlığı, Savunma Bilimleri Enstitüsü Kurucu Müdürlüğü yaptı.

HER GÖREVİN ÜSTESİNDEN GELİR

Eğitimin önemli duayenlerinden Prof. Dr. Abdülkadir Varoğlu, Başkent Üniversitesinde de İşletme Bölüm Başkanlığı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı, Akademik Değerlendirme Koordinatörlüğü, Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürlüğü ve benzeri görevlerde bulundu, öğretim üyesi olarak ders verdi ve Rektör Yardımcısı görevinde şu anda engin bilgilerini, yönetim becerilerini üniversitenin yararına aktarmaktadır. Stratejik Yönetim, Liderlik, Müzakerecilik, Uluslararası Yönetim, Uluslararası Askeri Operasyonların yönetimi ve Askeri Sosyoloji konularında ulusal ve uluslararası makale ve yayımlanmış kitapları olan Abdülkadir Hoca ile keyifli sohbetler yapmak, engin tecrübelerini dinlemek gerçekten çok keyifli.    

Bir buçuk yıl Kanada Savunma Bakanlığı’nda İnsan Kaynakları Uzmanı olarak çalıştıktan sonra ODTÜ, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Yeditepe Üniversitesi İşletme Bölümü, TODAİE, Milli Güvenlik Akademisi, Milli Savunma Bakanlığı SATEM, Harp Akademileri (Kara, Deniz, Hava) BİOEM, Terörle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi, Almanya NATO Okulu gibi kurumlarda ders verdi. NATO Eğitim Grubu Bireysel Eğitim çalışma grubunda delege ve başkan olarak çalıştı. 2004 yılı sonunda Silahlı Kuvvetler’den doçent derecesi ve albay rütbesinden emekli oldu. Aslında emekli olmadı, iş değiştirdi. Daha geniş kitlelerin bilgilerinden birikimlerinden yararlanacağı bir yol seçti. İyi de oldu. Bugün Başkent Üniversitesi’nin dünya klasmanında adının geçmesinde onun da payı var. İlk günden itibaren aidiyet duygusuyla çalışmakta ülkemize eğitim alanında değerli hizmetler vermektedir.  Yüreği sevgi ile dolu olan, paylaşmasını çok seven Abdülkadir Hoca, pek çok karpuzu koltuklarının altında taşımayı bilmiştir.

YENİLİKLERİ TAKİP EDER

Prof. Dr. Abdülkadir Varoğlu, prensiplerine bağlı, çağın gereksinimlerine çabuk adapte olabilen, iki hamle sonrasını gören, görev aldığı her işi üstün meziyetleri ile mükemmelce tamamlayan, ülkemize mal olmuş vizyon sahibi bir bilim insanıdır. Sosyal Bilimlerin yaşam damarlarımızın her kılcalında var olduğu yüzyılımızda Varoğlu’nun kendi alanındaki birikimini öğrencileri ile paylaşması çok büyük kıymet ifade etmektedir. Adının geçtiği her yerde öğrencilerin ve üniversitede çalışanların yüzünde gülücükler oluştuğu Abdülkadir Hoca ile ne kadar gurur duysak azdır.

Hayatta öğrenmenin yaşı olmadığını sık sık dile getiren Prof. Dr. Abdülkadir Varoğlu, öğrenim yapmak isteyen herkesin elinden tutar. Ünlü oyun yazarı Arthur Miller’ın öğrenme konusundaki görüşlerini de zaman zaman anlatır sohbetlerinde:

“Öğrenmenin de maliyeti vardır. Önceden öğrenenler indirimli fiyattan öğrenir; otoriteden öğrenenler özgürlük bedeliyle öğrenir; deneyerek öğrenenler etiket fiyatından öğrenir; yaşamdan öğrenenler gecikme zammıyla öğrenir. Yaşamdan da öğrenemeyenler boşa gitmiş yaşamlarıyla öğrenirler.”      

Bilime adanmış bir yaşam gustosu ile birlikte sosyal yaşamın birlikteliğini görebildiğiniz nadir insanlardan birisi Varoğlu’nun yüreği insan sevgisi ile dopdolu. Bilmekten, bildiklerini paylaşmaktan duyduğu mutluluk en büyük serveti…

Denize atılan bir taş, bütün okyanusların seviyesini yükseltir. İyi pazarlar.

Not: 20 Kasım saat 20:00 itibariyle geçerli olan genelge ile tüm mekanlar sadece paket servisi ve gel-al hizmeti ile faaliyetlerini sürdürecek. Trilye Restoran olarak biz de sizlere belirtilen hizmetleri vermeye devam edeceğiz. Bu sürecin en kısa zamanda herkes için sağlıklı bir şekilde sonuçlanmasını dileriz. 

 

 

Yorum Yazın