0Yorum

Büyük Düşünenler

Jim Corbett, ağır sıklet boks şampiyonu olduğu dönemde göl kenarında bir gün koşu antrenmanı yaparken balıkları birbiri ardına çeken bir balıkçı gördü. Ancak balıkçı yakaladığı balıklardan büyük olanları tekrar göle, küçükleriyse kendi kovasına atıyordu.

Şaşkınlıkla izlediği bu olaya daha fazla dayanamayarak balıkçının yanına yaklaşıp bu hareketinin nedenini sorduğunda, balıkçı: “Bu durum beni de rahatsız ediyor. Fakat başka şansım yok. Elimde kullanabileceğim tek tava var, o da çok küçük…” dedi.

Av. Gönenç Gürkaynak, öğrencilik yıllarından beri hep büyük düşünen, iki hamle sonrasını çok iyi gözlemleyen, ülkemizin yetiştirdiği çok önemli bir değerdir.

ELİG Gürkaynak Avukatlık Bürosu’nun yönetici ortağı olan Av. Gönenç Gürkaynak’ı yıllardır tanırım. Ankara’daki özel toplantılı akşam yemeklerinde Trilye’de bir araya gelen Gürkaynak, yaşam gustosu ve mütevazılığı ile pek çok kişinin ilgi odağı olmuştur.

İYİ BİR HUKUKÇU

Son birkaç yıldır Türkiye vergi rekortmenleri listesinde ilk 10’da yer almasıyla gündeme gelen Av. Gönenç Gürkaynak sadece Türkiye’de değil, uluslararası camiada da isim yapmış değerli bir hukukçudur.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans öğrenimini dereceyle tamamladıktan sonra İstanbul Barosu mensubu olarak avukatlığa başlamış, ardından Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde yüksek lisans derecesini almış, bir yandan da akademik çalışmalarını sürdürmüştür. New York Barosu’na kabul edilmesini takiben New York’ta avukatlık mesleğini yürütmüştür. Gönenç Bey’in 2001 yılında “Hukuk ve Ekonomi” disiplinini Türkiye’de takdim ettiği ilk kitabı Türk Rekabet Kurumu yayını olarak yayınlanmıştır.

2004 yılında avukat olarak İngiltere ve Galler Barosu’na kabul edilip Solicitor unvanı alan Gürkaynak, Brüksel’de avukatlık mesleğini icra ettiği yılların ardından 2005 yılından itibaren Türkiye’de avukatlık mesleğine ve akademisyenliğe devam etmiştir.

Gönenç Gürkaynak, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi bölümünde, Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde dönem dönem lisans ve lisans üstü düzeyinde farklı dersler açıp yürütmüştür. Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ise daimi olarak öğretim görevlisi olarak çalışmış, lisans ve lisansüstü düzeyde dersler vermiştir.

Bu kadar genç yaşta üstün bir performans gösteren Gönenç Bey, koltuklarının altında pek çok karpuzu taşımayı bilmiş çok özel bir yetenektir.

ULUSLARARASI GURURUMUZ

Gönenç Gürkaynak’ın biri Türkçe diğeri İngilizce olmak üzere yayınlanmış iki kitabının yanı sıra özellikle “rekabet hukuku”, “internet hukuku”, “yoksullukla mücadele mevzuatı ve politikaları”, “hukuk ve ekonomi”, “ifade özgürlüğü ve kamu hukukunun ekonomi politiği” alanlarında uluslararası ve ulusal alanda 100’ü aşkın akademik çalışması yayınlanmıştır. 200’ü aşkın uluslararası ve ulusal akademik konferansta yurt içinde ve yurt dışında bu konularda konuşmacı olmuştur.

Hukuk kurallarının herkese eşit uygulanışının öngörülebilir olması gerektiğini, hukuka herkesin ihtiyacı olduğunu sık sık dile getiren Gürkaynak, kurallarımızın iyi olduğunu ancak uygulama irademizde sorun olduğunu söylemektedir.

Kadınlara karşı gerçekleşen şiddet ve saldırılara çok üzüldüğünü söyleyen Gönenç Bey, geçtiğimiz yıl devlet rakamlarına göre 360, STK rakamlarına göre 440 kadının şiddet ve saldırılarda yaşamını yitirdiğini; toplumun bu konuya öfkelerinin bir anda kabardığını ama çabuk unuttuklarını üzülerek dile getirmektedir. Gönenç Bey, istikrarlı bir şekilde şiddete karşı tepki göstermeli ve sonuç almak için devamlı çalışmalıyız demektedir.

İnovasyon konularına da sürekli dikkat çeken Gürkaynak, gençleri bilgilendirmek için sık sık konferanslar vermektedir. Daha çok fayda, refah, mutluluk ve huzur bulma mücadelemizin artmasını arzulamaktadır. İnovatif gelişmenin özgürlükle doğru orantılı olduğunu söyleyen Gönenç Gürkaynak çok okuyan ve gezen, bildiklerini paylaşan bir mizaca sahiptir.

DOĞA AŞIĞI

İnsanların vergi vermeye çekindiği bir ortamda pek çok kerli ferli iş insanını sollayarak vergi rekortmenleri listesinde yer alan, değerli hukuk insanı Av. Gönenç Gürkaynak’ın ülkesine olan sevgisi çok büyüktür. “Vergilerin hayırlı, doğru, toplumsal işler için kullanıldığını bilmek her iş insanını motive eder” diyen Gönenç Bey, sosyal sorumluluk projelerinde de hep ön saflarda yer alır. 1907 Fenerbahçeliler Derneği Engelli Yıldızlar lansmanında konuşma yaptığında tekerlekli sandalyeli basketbol maçına herkesin en az bir kez gitmesi gerektiğini söyleyen Gürkaynak, bu deneyimin sosyal sorumluluğun dışında bambaşka bir duygu oluşturduğunu anlatmaktadır.

Yılbaşında şahsıma gönderdiği karttan da çok etkilendim. Bu sene ELİG Gürkaynak Avukatlık Bürosu bütün tanıdıklarına ve irtibatlarına WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) Türkiye’den yeni yıl kartı göndermek suretiyle vakfa yaptıkları toplam bağışla 200 yavru deniz kaplumbağasını evlat edindi. Bünyelerindeki her bir hukukçu için bir erkek bir dişi deniz kaplumbağasını evlat edinerek doğaya büyük katkıda bulundular. WWF’nin çok özel bir misyonu var. Doğada nesli tükenen canlıları tespit edip onların soyunu devam ettirmek için müthiş çalışmalar yapmakta. Türkiye’deki ulusal temsilcileri olan ELİG Gürkaynak Avukatlık Bürosu dünyadaki tüm canlılar için çaba sarf etmektedir.

“Twitter’ın Avukatı” olarak Türkiye’de ün yapan Av. Gönenç Gürkaynak sadece bir hukukçu değil, doğanın düzenini korumak için de kendini adamış çok değerli bir doğa aşığıdır.

Reklam yapmayı sevmeyen Gürkaynak ülkemiz için çok değerli hizmetler yapmaktadır. Onunla ne kadar gurur duysak azdır. O adeta tüm canlılara kendini adamış müstesna bir insandır.

Yalnız kendisini düşünen insan, yumurtasını pişirmek için komşusunun evini yakar. İyi pazarlar.

Not: Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına ve ülkemize başsağlığı diliyorum.

Yorum Yazın