0Yorum

Bir Ömre Sığmayan Büyük Başarılar

Ünlü aktör Kirk Douglas, çok beğenilen beş filmde yer alan oğlu Michael Douglas’a gönderdiği mektupta şöyle demişti:

“Michael, ulaştığın başarılardan daha çok, başarıların karşısındaki alçak gönüllü tutum ve davranışlarınla iftihar ediyorum.”

Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Türkiye’de inanılmaz başarılara imza atmış ama alçak gönüllü tutum ve davranışlarını hiç değiştirmemiş çok değerli bir bilim insanıdır.

İzmir Eşrefpaşalı olan Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın ilk ve ortaokul ile lise eğitimini bu şehirde tamamlamış ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. Gazi Üniversitesi Kamu Hukuku Yüksek Lisans, Texas San Antonio College’de Amerikan Anayasa Hukuku ile devam etmiş ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Uluslararası Güvenlik Stratejileri ve Silahsızlanma konusu üzerinde doktorasını tamamlamıştır.

Hava Kuvvetleri’nin birçok üssünde farklı görevlerde çalışan Caşın, cesur bir pilottur. Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanlığı Uluslararası Antlaşmalar Tetkik Subaylığı görevinden emekli olmuştur.

MÜTHİŞ VİZYON

1988 yılında USAF’ın F-16 savaş uçakları projesinde görev alan Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, insansız hava araçları konusunu ortaya attığında herkes farklı bir şekilde dinlerken, söylediği her şeyin gerçekleştiğini görünce hayallerine kavuşmuş oldu. İki hamle sonrasını görme özelliğini yıllardır yakından takip etmekteyim. Bu özelliği onu dünyanın en iyi üç beş stratejistinden biri konumuna getirdi. İçinden çıkılmaz konuların her zaman çözücüsü olan Caşın’ı tanıdığım günden beri takdir ederim. ABD’nin başkenti Washington DC’de benim de katıldığım bir toplantıda Amerikalıları kendine hayran bırakmıştı. Çok büyük maddi imkanlarla ABD’de iş tekliflerinin hiçbirine sıcak bakmayıp ülkesine dönen, gerçekten yüreği ülke sevgisiyle dolu olan bir vatan evladıdır Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın.

PUTİN’E DANIŞMANLIK YAPTI

Zaman zaman Rusya’ya davet edilip konferanslar veren Caşın’ı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, her zaman hayranlıkla dinlemiştir. Putin’in özel olarak Rusya’ya davet edip tanıştığı zamanlar olmuştur. Moskova Diplomat Akademisi’nde de ders veren Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, ülkemiz için gerçek bir gurur kaynağıdır.

İyi bir hukukçu olan Caşın’ın en büyük desteği, Sabancı Üniversitesi’nde Lise Yaz Okulu Müdürü olan zarif eşi Gül Hanım, Avukat olan kızı Merve, İngiltere’de önemli bir şirkette İnsan Kaynakları Müdürü olan kızı Melike ve Öğrenci Pilot olan oğlu Fatih’tir.  

Hayatındaki en büyük serveti kitaplarıdır. Kitap okumayı çok seven Caşın, kazandığı paraları da hep kitaba yatırır. Kendi yazdığı 13 kitabı vardır. “Siyasi Tarih” adlı 14’üncü kitabı da bu hafta çıkıyor.

İzmir’de Lunapark’ta garsonluk yaparak okuyan Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, tırnaklarıyla zirveye çıkıp yıllarca orada kalmayı bilmiştir.

İstinye Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan, Harp Akademileri Komutanlığı, Hava Harp Okulu bünyesinde uluslararası ilişkiler ve uluslararası hukuk disiplinlerinde lisans, yüksek lisans ve doktora dersleri veren Mesut Hakkı Caşın’ın derslerini öğrencileri iple çekmektedirler.

Pek çok dergi ve gazetede politika yazarlığı yapan Hakkı Caşın, İstanbul Barosu, Arı Harekatı, ABD Barosu, HASEN ve TÜDAV üyesidir.

“Başka Türkiye yok, herkes Türkiye için çalışmalıdır” diyerek vatan kavramı ile yakinen ilgilenen Caşın, “Avrupa Birliği”, “Novgorod Knezliği’nden 21. Yüzyıla Rus İmparatorluk Stratejisi”, “Uluslararası Terörizm”, “Avrupa Birliği’nin Siyasal ve Ekonomik Temelleri”, “Modern Uluslararası Hukukun Temel Esasları” ve “2. Dünya Savaşı Harp Tarihi” isimli kitapların yazarıdır. O, adeta yaşayan bir kütüphanedir.

CUMHURBAŞKANI DANIŞMANI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da yıllardır gıpta ile izlediği Caşın, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu’na atanınca, daha çok heyecanla ülkesine hizmet etmeye çalışmaktadır. Bu isabetli atamadan, 25 yıldır yakinen tanıdığım bir Türkiye değerinin bilgilerinden ülke hizmeti için en üst makamda yararlanılacağı için ben de çok mutluyum.

Çeşitli televizyonlarda verdiği isabetli yorumlar nedeniyle herkes tarafından sevilen, halka mal olmuş bir insan olan Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın’ı anlatmak bu satırlara sığmaz. Onu tanıtan birkaç ciltlik kitap yazmak gerekir. Böyle dolu bir insanla ne kadar övünsek azdır. İyi ki varsın, var olmaya devam etmen hepimiz için önemli bir güvencedir. Yolun açık olsun.

Açılmamış kanatların büyüklüğü bilinmez. İyi pazarlar.

Yorum Yazın