0Yorum

Başarıya İnananlar

Bir üniversite profesörü sosyoloji dersinde öğrencilerini gecekondu mahallelerine gönderip, orada yaşayan 200 genç üzerinde olgu araştırması yapmalarını istemişti. Öğrencilerin her bir gencin geleceği konusunda değerlendirmede bulunmaları gerekiyordu: Öğrenciler her bir olgu için “Hiç şansı yok” yorumunda bulunmuşlardı.

Yirmi beş yıl sonra başka bir sosyoloji profesörünün karşısına aynı çalışma çıkmıştı. Profesör, öğrencilerinden bu kişilerin akıbetinin ne olduğunu öğrenmelerini istedi: Öğrenciler yöreden taşınan veya vefat eden 20 gencin dışında ulaşabildikleri 180 gençten 176 tanesinin doktor, avukat ve işadamı olarak pek de sıradan olmayan başarılar elde ettiklerini buldular. Oldukça şaşıran profesör olayın üzerine gitmeye karar verdi. Şans bu ya, araştırma konusu olan gençlerin hepsi civarda yaşıyordu. Profesör gençlerin hepsine “Başarınızı neye borçlusunuz?” sorusunu yöneltti. Gençlerin hepsinin de yanıtı “Öğretmenimize” oldu.

Gürsel Baran, hem öğrenmeyi hem de öğretmeyi çok iyi bilen değerli bir işadamıdır.

Siirt’te görev yaptığım yıllardan beri bu ilimizden yetişen siyasetçi, bilim insanı ve iş insanlarını her zaman takip ederim. Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran da Siirt’in yetiştirdiği değerlerden biridir.

MÜTEVAZI İNSAN

Ticaret hayatına 18 yaşında dükkan açarak başlayan Baran, “Herkesin birbirinden öğrenecek çok şey vardır, ne kadar çok okul bitirsen bile yaptığın işte ‘Henüz yeni başladım, daha çırağım’ demelisiniz” diyerek mütevazı tavrınızın hiçbir zaman bozulmaması gerektiğini söylemektedir.

Siirt’ten Ankara’ya atanan memur bir babanın oğlu olan Gürsel Bey, hem okudu hem de çalıştı. Yaz tatillerinde babasının gönderdiği yerlerde çıraklık yapan Gürsel Baran, babasının memuriyet zamanında hep ek iş yaptığını, kendisinin de ona hep yardımcı olduğunu büyük bir gururla anlatır.

İŞİNİ SEVİYOR

Babasının 30 yıl kiralık evde oturduktan sonra emekli ikramiyesinin ev almaya yetmemesi, Gürsel Bey’in hayatının dönüm noktası olmuş. Ev almaktan vazgeçen babası dükkan açmaları için Gürsel Bey ve kardeşlerine sermaye vermiş. Elektrik bantları satarak ticarete başlayan Gürsel Bey, yarım asra yaklaşan süredir aynı dükkanda çocuklarının da bu işteki başarılarından ve sebat göstermelerinden oldukça memnun. Kendisi de fırsat bulduğu zamanlarda uğruyor.

ÇOK YÖNLÜ İNSAN

Okullarda ders olarak okutulacak başarı hikayesi var Gürsel Bey’in. Maçlarda gazete satarken futbola ilgi duyuyor ve daha sonraları okul takımında amatörce futbola devam ediyor. Toprak sahalarda top koşturuyor. Babasını kırmamak için de futbolu bırakıyor.

Üretmeyi çok seven Gürsel Baran, büyüdüğü toprakları unutmayan, yüreği ülke sevgisiyle dolu çok değerli bir kişiliktir. Ankara’da yıllar önce aldığı mütevazı bahçesinde lüksten uzak bir şekilde köy hayatında olan her şeyi burada yaşıyor. Siirt fıstığı bile yetiştiriyor.

Dost Boya’nın patronu olan Gürsel Bey, hem ticarette hem de belediyecilikte çekirdekten yetişti. Yani öyle tepeden paraşütle inmedi hiçbir yere. Geldiği makamın arkasında uzun yıllara dayanan emek var.

Kurucusu olduğu şirket çatısı altında, inşaat ve boya malzemeleri sektörlerinde faaliyetlerini sürdürürken, Altındağ Belediyesi Meclis Üyeliğine seçilip iki dönem görev yaptı.

1999 yılından beri Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesidir. ATO’nun değişik birimlerinde yıllarca görev yaptıktan sonra 2016 yılında ATO Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Ayrıca Kredi Garanti Fonu Yönetim Kurulu Üyeliği görevini de yürüten Gürsel Bey, koltuğunun altında pek çok karpuzu başarıyla taşıyabilen çok özel bir yetenektir.

Tesisat İnşaat Sanayi Malzemecileri Derneği ve Siirt Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı’nın da aktif üyesidir.

Göreve geldiği günden beri, Ankara Ticaret Odası’ndaki herkesin elini taşın altına koyarak gayret göstermelerini isteyen Gürsel Baran, üyelerini ziyaret eder, tek tek sorunlarını dinler ve yardımcı olmaya çalışır. İnanmış ve yürekten çalışan tam bir halk adamıdır Gürsel Bey.

“Yapmak istediğin şeyleri neden yapamayacağını söyleyecek insanlar daima çıkacaktır. Onları duymazdan gel.” İyi pazarlar.

Yorum Yazın