0Yorum

Ankara'da Gastronomi Etkinlikleri

Ankara’da son zamanlarda gastronomi alanında çok güzel etkinlikler yaşanıyor. Monoton yaşantımıza canlılık katan etkinliklere ilgi de gün geçtikçe artıyor.

CerModern’de gerçekleşen Ekmek Festivali, yerli yabancı herkesin yoğun ilgisini çekiyor. Bu yıl geçen yıla oranla ilgi daha fazlaydı. Ruan Fuarcılık ve Mine Ataman’ın organizasyonunda Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun destek ve iş birliği ile gerçekleşen festival, dünyanın en büyük ekmek festivalleri arasına girmeyi başardı bile.

Türk insanının ve binlerce yıldır insanoğlunun temel gıdası olan ekmek, Göbeklitepe’de başlayan 10 bin yıllık tarihi ile Ankara’da sergilendi. Ekmek ve un ile ilgili yanlış bilinen duyumlar aktarıldı. Sağlıklı ekmek nasıl yapılır, 10 bin yıl önce insanların tahılı taşlar arasında kırıp ufaladığı, sonrasında su katıp elde ettiği hamuru yassı bir kaya üzerinde pişirdiği günlere uzanan öyküsü, anneanne ve babaannelerimizin ekmek pişirme usulleri gibi ekmek ile ilgili her şey fuarda anlatıldı.

MİNE ATAMAN EKMEKLE MARKALAŞTI

‘Ekmeğe Fısıldayan Kadın’ olarak tanıdığımız Mine Ataman, gerçekten kendisini ekmeğe adamış bir isim. Birçok uygarlıkta kullanılmış ve Anadolu’da ekmek kültüründe yüzyıllar boyunca yer edinmiş siyez buğdayından ürettiği ekmekleriyle başka bir boyut kazanıp markalaşan Mine Hanım, bu fuar için yine özverili çalışmalar yaptı. İtalya’dan Azerbaycan’a, Kırgızistan’dan Güney Afrika’ya kadar pek çok ülkenin stand açması organizasyonun başarısını anlatmaya yeter de artar bile.

Ekmek denilince aklımıza ilk gelen ülkelerden Almanya, bu festivale özel ilgi gösterdi. Sempatik Büyükelçi Martin Erdmann açılış günü özel bir konuşma bile yaptı.

METRO MARKET BİLİNÇLENDİRİYOR

Anadolu’nun eşsiz güzel ürünlerine sahip çıkmak ve keşfedilmemiş ürünleri tespit edip ilgilenmek, Metro Market’in yaptığı oldukça değerli bir hizmet. Coğrafi işaretli ürünler konusunda çok ciddi çalışmalar yapan Metro Gross Market, ekim ayı içinde Ankara Mamak şubesinde, bölgedeki tüm şefleri çağırarak çok yararlı bir etkinlik gerçekleştirdi.

Online sipariş sisteminin nasıl çalıştığını, devasa depolarda ürünlerin nasıl saklandığını anlatan konuşmacılar, Anadolu’nun siyez buğdayından, kırmızı soğanına kadar kaybolmaya yüz tutmuş onlarca ürünü tekrar kazanmak için nasıl çaba sarf ettiklerini anlattılar.

73 ÇEŞİT BALIK

Etkinliğin gerçekleştiği gün balık reyonunda gördüğüm 73 çeşit balık beni şaşırttı. Hem Ankara’ya hem Türkiye’ye gerçekten büyük hizmet. Tatlı su sudağından, sarpa balığına, Akdeniz’in sokar balığından, Marmara’nın zarganasına kadar pek çok ismi duyulmamış çeşidin bile tezgahta olması çok sevindirici.

Bilkent’te, ATO Congressium’da, CerModern’de kahveden peynire, ekmekten zeytine pek çok ürünün tanıtıldığı etkinliklere Ankaralılar’ın ilgisi gün geçtikçe artıyor.

Tüketim bilinci artıyor ve dünyanın hiçbir ülkesinde yetişmeyen endemik ya da coğrafi işaretli ürünlerin farkındalığına varılıyor. Ankara’da güzel şeyler oluyor. Bu güzelliklerin devamı dileğiyle. İyi pazarlar.

Yorum Yazın