0Yorum

Yemeklerin Bulyonlarla Yolculuğu

Modern yaşam konfor arayışını arttırınca lezzetin önüne geçmeye başladı. Bu da kemiksiz et, kılçıksız fileto balığın fazla tüketilir hale gelmesini sağladı. İnsanlar yemek yerken kemik ve kılçık ile uğraşmak istemiyorlar. Oysa kemik ve balıktaki kılçık muhteşem lezzet veren malzemelerdir. Güzel bir yemek pişirirken yemeğe maksimum lezzet vermek için olmazsa olmazlardan biri bulyondur. Ne zaman leziz bir pilav yapma hevesi ile mutfağa girsem pirinci suda bekletirken diğer taraftan da bulyon hazır ederim. Çeşitli ülkelerde değişik usullerde hazırlanan bulyonlar bazı yemekleri pişirmek, soslar ve çorbalar hazırlamak için su yerine kullanılır. Et ya da sebzelerin haşlanmasıyla, baharatlar ve aroma bazen sirke ya da şarap eklenerek elde edilen bu sıvı müthiş bir lezzet artırıcıdır. Her çeşit bulyonun yapılış yöntemi hemen hemen aynı. Tek fark pişirme süreleri.

SUDA ÇÖZÜNEN ÖZÜTLER

Günümüzde en yaygın olanları et ve tavuk bulyonlardır. Bunlar suda çözünürler, sıvı ya da katı malzemeler olarak paketlerde sunulmaktadır. Zahmetsiz son derece pratik olan bulyonlar hızlı çözümler için tercih edilmektedir. Ama vaktiniz varsa bulyonu evinizde dışarıdan hiçbir katkı maddesi kullanmadan hazırlamak lezzeti tavan yaptırmak için ideal bir çözümdür. Amerikan bulyonu et ve sebzeleri su koymadan, hava almayacak biçimde kapanan özel bir kap içinde hazırlanmaktadır. Benmaride pişirme yöntemi özelliğine dayanan bir Anglosakson yemeğidir. Besin değeri oldukça yüksek Amerikan yemek suyu “şişede bulyon” ya da “sığır çayı” gibi adlarla anılmaktadır. Sığır bulyonu konserve hazırlanmasında kolaylık sağlar.

Avustralya’da koyun eti özütünden ibaret olan mutton esansı da bu maksatla kullanılabilir.

OTLU VE SAKATAT BULYON

Kuzukulağı, marul, Frenk maydanozu, pazı yapraklarını tereyağı ve tuz ekleyerek suyun içinde kaynattığınızda otlu bulyon elde edilir. Tavuk sakatatlarını şalgam, havuç, pırasanın beyaz kısmı kereviz gibi sebzelerle üzerine karanfil batırılmış baş soğan, dövülmüş sarımsak, tuz ve karabiber ekleyerek sakatat bulyonu da yapılabilir. Yunanlılar bu bulyona iki tutam pirinç ve bir yumurta sarısı ile terbiye yaparlar.

KABUKLULARDAN BULYON

Yengeç, ıstakoz, karides gibi kabuklu deniz ürünlerinden de bulyon yapılabilir. Olağanüstü lezzetli olur. Haşlayıp içini ayıkladığınız karideslerin kabuklarını sebzelerle, baharat ve aromalarla kaynatıp balık yemeklerinde lezzet arttırıcı bulyon olarak kullanabilirsiniz. Yengeç ve ıstakoz kabukları da aynı usulle pişirilip bulyon yapılabilir.

BALIK BULYONLAR

Balık bulyonlar balık çorbalarının, buğulamalarının ve fırında pişirmenin olmazsa olmazlarıdır. Prensip olarak balık bulyon asla atılmaz. Filtre edilir, sos yapımında da kullanılabilir. Steril bir kavanozda veya buzlukta saklanıp yemek pişirirken faydalanabilir. Buzdolabında raf ömrü uzun değildir.

Yorum Yazın