0Yorum

Turizmde Ne Yapmalı?

Dün gibi hatırlıyorum Erkan Mumcu’nun Turizm Bakanlığı yaptığı dönemde Malezya Turizm Bakanı Türkiye’ye gelmişti. Elinde broşürlerle “Malezya’ya gelin” diye herkesi davet eden sempatik bakan, bir tanıtım kokteyli vermişti. Çok uzun süre kaldığım Malezya’da benim bilmediğim pek çok güzellikleri kokteylde keşfetmiş ve bir kez daha gitmeye karar vermiştim.

Bu yıl kan kaybeden turizmde sorunu herkes gördü. “Duvara dayanma duvar yıkılır, adama güvenme adam ölür” diye boşuna söylememiş atalarımız. Peki çözüm için ne yapmalı?

İÇ TURİZMİ TEŞVİK

Bu konuda bankalar birbirleriyle yarışa başladı bile. Tatil kredisi adı altında çalışanlara imkanlar yaratılıyor. Peki ama iki bayramdaki 9 günlük tatil yeterli mi bu yatırımları yaşatmaya?

Tüketicilerin de fiyat beklentisi var. Peki yapar mı fantastik indirimleri bu kişilikli ve ödüllü oteller? Düşürürlerse günü kurtarırlar belki ama orta ve uzun vadede intihar bence.  Hepimize görev düşüyor. Bu yıl yurt dışı tatillerimizi iptal edip ülkemizde para harcayalım, başka Türkiye yok!

YEPYENİ TANITIMLAR ŞART

Pazarlama ürünleri çağımızda çok sık değişkenlikler yaşıyor. Bir yıl önce TV’lerde prime time reklamlar yüzde doksan isabet kaydetmiş olarak ölçülmüşse bir yıl sonra ölçüm sonuçları yüzde on beşi gösterebiliyor.

Dünyada New York, Londra, Tokyo gibi şehirlerde ülkemizi tanıtıcı, etkinlikler yapmak gerekir. Beyti, Borsa, Sofra gibi sahiplerinin bile kaliteli restorancılıkla ülkemizin ismini dünyaya duyurduğu işletmelere hibe şeklinde paralar verip ömürlerinin sonuna kadar sadece ülke tanıtımını düşünecek imkanlar sağlanmalı.

Peru’dan bir şef çıkıyor Gaston Acurio adında, ülkesinin tanıtımını tek başına yapıyor. Beni bile 20 saatlik yolculuğa rağmen getirtiyor Lima’ya, causa ve seviçe yemek için.

YABANCI ÜNLÜLERE BÜTÇE

Dünyanın en başarılı şeflerinden İspanya’daki El Bulli’nin sahibi Ferran Adria, Ar-Ge laboratuarı kurdu. Anadolu lezzetleri de kapsama alanında var. Bence Türkiye de sponsor olmayı tatmin edici bir şeyler teklif etmeli. Bir çıta yükselir ülke tanıtımımız.

Çok ünlü, sevilen yabancı sanatçılara onları mutlu edecek bütçelerle beş kıtada reklam kampanyası seferberliği yapılmalı. Tanıtım fonuna harcanan paralardan çok azıyla dediklerim yapılabilir.

“Pazarlama her şeydir!” Dünyada hiçbir ülkeye nasip olmayan zenginlikler var bu ülkede. Birazcık vizyon, birazcık tutuculuktan kurtulma, yeni ufuklara açılma, aranan kanı bulmamıza yardımcı olacaktır.

Mutlu bir bayram diliyorum.

Yorum Yazın