0Yorum

Sağlık Lezzet ve Keyif

 

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, görüşlerine, önerilerine her zaman önem verdiğim değerli bir bilim insanıdır. Ankara’da yaşarken haftada birkaç kez balık yemek için uğrardı. Bol bol sohbet ederdik. 'Yaşasın Hayat' isimli kitabını başucu kitabı yaptım. Şimdilerde mutfağımızın en eksik kalmış yönünün balığa fazla yer vermeyişimiz olduğunu Dardanel reklamlarında işliyor. Önerdiği beslenme tarzı uygulanabilir ve mantıklı.

“Ömür boyu brokoli dışında bir şey yemeyin” gibi bir savı olmamıştır hiçbir zaman... Beslenmemizin hem sağlıklı hem de lezzetli yiyeceklerle mümkün olabileceğini anlatmaktadır.

BİLGİ KİRLİLİĞİ

Son yıllarda artık kafamız iyice karıştı! İnsanlar kime inanacağını şaşırdı. Herkesin takip ettiği bir diyetisyen ya da öğretim üyesi var. Tıp, pozitif bilimdir. Subjektif görüşler kişilere aittir. "Yumurta, tereyağı yasak!" diye insanlar yıllarca elini sürmedi. Yıllar sonra yumurtanın mucize bir yiyecek olduğu, kuluçkaya yatan tavuğun yumurtasından mükemmel bir canlı oluştuğu için insanların en temel besin maddesi sayıldığı, doğal tereyağın insan vücut sıcaklığında eridiğini aklayan aynı veya farklı insanlar kafamızı bulandırmaya devam ediyor.

ÇELİŞKİLİ KİTAPLAR

Dünyanın değişik coğrafyalarında yaşayan bazı doktorlar kendi beslenme tarzlarıyla uyguladıkları yaşam biçimlerini kaleme alıyorlar. 'Egeli Doktorun Mutfağı', 'Ikigai', 'Japonların Kadim Beslenme Sırrı' gibi kitapların hepsi ayrı telden çalıyor.  

'Egeli Doktorun Mutfağı', Akdeniz mutfağını ön plana çıkarıyor, bilimsel yönden kanıtlanmış bilgilerin tartışılacak yönü yok. Bize uygun bir beslenme tarzı. Ancak Japonlar’ın sağlıklı ve uzun ömürlü olduğunu bütün dünya biliyor. Beslenme kadar yaşam tarzının, inançların, sporun ele alındığı 'Ikigai' farklı bir kitap. En son okuduğum 'Japonların Kadim Beslenme Sırrı' ise bambaşka bir çıkış. Kitabın yazarı Dr. Yoshinori Nagumo kendisinde uyguladığı tek öğün beslenme tarzını anlatıyor ve bilimsel olarak faydalı gerekçelerine değiniyor.

En iyisi kendi mantık süzgecimizden geçirmek ve uygulanabilirlik derecesine bakmak… Alışkanlıklarımızı değiştirmek, sağlıklı pişirme usullerini uygulamak gibi günlük hayatımızda birazcık değişikliklere yönelmeliyiz. Yıllardır kalkan balığının, hamsinin, istavritin ve tekirin tavası çok lezzetlidir inancından koparak bu balıkların ızgaralarının daha lezzetli olduğuna inanmak, sağlığı ve lezzeti buluşturmak.

Ama yine de benim her zaman söylediğim bir söz var: Hayatın zevklerinden faydalanmadan çok uzun yaşamanın bir anlamı var mı? Hazır gıdalardan uzak durmak, kendimizle barışık olmak, pozitif elektrik yaymak, hayatı ıskalamamak en iyi yaşam tarzıdır. Haftaya kadar keyifle kalın…

Yorum Yazın