0Yorum

Rastgele 2015

2014 yılında balık mevsimine girerken yine umutluyduk. Palamut, lüfer, hamsi, dil derken yılın son günlerine geldik. Bazı günler balıkçı ağlarının dolu olması heyecan yaratıp her zamanki umut söylemlerine neden oldu. Denizlerimizin tehdit altında olması deniz ürünlerinin bollaşacağına dair umutlarımızın azalmasına neden oluyor.

KARADENİZ’DE HAYAL KIRIKLIĞI

Plankton yönünden zengin, büyük akarsularla beslendiği için Akdeniz’den daha şanslı olan, en verimli deniz ürünlerini bize sunan Karadeniz bu yıl fakir. Karadeniz bölgesinde Samsun’dan Sinop’a kadar yapılan trolle avcılık denizin dibindeki tüm yumurtalara zarar veriyor. Karadeniz’in yüzünü güldüren, hamsi, lüfer ve kalkan gibi ulusal balıklarımız sayılan ve pek çok ailenin geçim kaynağı olan bu balıklar bu yıl yüzleri güldürmedi.

MARMARA’YI ATIKLAR BOZDU

İmralı bölgesine balıkçıların yanaşamaması tahmin etmediğimiz sonuçlar kanunu etkisinde pek çok türün yeniden çoğalmasına neden oldu. Gelgelelim Marmara Denizi çevresindeki büyük bentlerin atıklarından dolayı kirlendi ve yüzey sularındaki oksijen azalmasına aşırı avlanma da eklenince denizdeki canlı yaşamı büyük ölçüde zarar gördü. Kirlenmeye rağmen Marmara Denizi’nde yerli balıklar diye adlandırılan levrek, mercan, sinarit, karagöz gibi taşlı diplerde yaşayan barbunya, dil, kırlangıç, mezgit, dülger, pisi, vatoz gibi kumlu diplerde yaşayan balıklar direnmeye devam etmektedir. Ayrıca yeni kurulan santrallerin de deniz suyu sıcaklığını birkaç derece ısıttığından dolayı eko sisteme ciddi zararlar verdiği görülmektedir.

AKDENİZ VE EGE’NİN İSTİLACILARI

Eski yıllarda akyaların yumurtlama döneminde gırgırlara verilen av izni Akdeniz’in simgesi akya balığının kökünü kuruttu. Şu anda görülenler göçmen balıklar maalesef. Japonya’da ekonomik değeri yüksek olan balon balıkları Akdeniz ve Güney Ege’yi istila edince panikledik. Temizlenmesi ile ilgili eğitim verilip balığı ekonomiye kazandırmak gerekir. Balon balıklarında bulunan “tetrodotoksin” adı verilen zehir denizlerde yetişen zehirli bir yosun türünde bulunuyor. Japonya’daki diplomalı aşçılar tarafından balon balığından yapılan fugu yemeği özellikle fugu şasimi beni çok etkilemişti. Zehirli denizanalarının zaman zaman istilasına uğrayan denizlerimizin dışında tatlı sularımızda da ciklet balığı olarak anılan İsrail sazanı diğer türleri yok etmekte ve eko sistemi bozmaktadır.

İKAME BALIKLAR

2014’te lagos yerine satılan demirci balığı, levrek yerine granyöz, dil balığı yerine panga gibi balıklar restoranlarda maalesef bol görüldü. Ekonomik değeri düşük olan balıklar çok sevilen ve ilgi gören balıkların fiyatının çok olması nedeniyle ikame olarak servise sunuldu! Hamsinin kulağına kar suyu kaçmadı henüz. Ona da hala hasretiz. Hindi dışında seçenek arayanlar için deniz ürünleri güzel bir alternatif olabilir. Bol balıklı, sağlıklı, mutlu yıllar.

Yorum Yazın