0Yorum

Limon Suyunda Melanur

ÜST SU BALIĞI MELANUR 

                   Son zamanlarda bilgisi olan veya olmayan pek çok kişinin ağzında sakız ettiği konulardan bir tanesi üst su balıklarının derin dip balıklarına oranla daha sağlıklı olduğu kanısı. Ama seneye de denizin üst tarafları daha kirli dibe inin diye çığırtırlarsa hiç şaşmayın. Çünkü insanlara bir yıl boyunca diyet yaptırıyorlar. Bir yıl sonra birisi çıkıyor tamamı yanlış diyor.

                   Melanur balığı 2-3 metre sığ sularda su yüzeyine yakın yerlerde bembeyaz etli, lezzetli harika bir balıktır. Çok avlanmadığı ve tüketilmediği için ekonomik değeri fazla değildir. Kuyruğunun dibindeki siyah bir leke ile kolayca ayırt edilir. Hareket halinde parlak olan herşeye özellikle beyaz görülen nesnelere hamle yapar.

                   Ekmek veya üzerinizden söktüğünüz beyaz bir iplik parçasıyla bile tek oltayla melanur balığını kolayca yakalayabilirsiniz. Su altı bitkileriyle beslenen, yaz sonlarında olgunlaşan ve de fiyatı oldukça makul olan bu balığın ızgarası, tavası makbuldür. Bu hafta basit ama çok lezzetli bir tarif vereceğim. Sofralarınızdan asla eksik etmeyeceğinize inanıyorum.

 

LİMON SUYUNDA MELANUR

Malzemeler:

  • 6 adet limonun suyu
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 6 adet tane karabiber
  • 2 diş dövülmüş sarımsak
  • ¼ demet dereotu
  • Yeterince tuz

Yapılışı:

         Melanur balığının pullarını temizleyip iç organlarını çıkarın. İki parça fileto yaptıktan sonra derisini sıyırın ve daha küçük parçalara ayırın. Zeytinyağı, limon suyu, sarımsak, karabiber ve tuzdan oluşan karışımda 4 ile 5 saat bekletin. Üzerine kıyılmış dereotu serpiştirerek servis yapın. Afiyet olsun.

 

Yorum Yazın