0Yorum

Kutsal Günlerin Balığı

Tam 10 yıl geçmiş aradan. Dün gibi hatırlıyorum 27 Haziran 2004’ü. ABD Başkanı George W. Bush, ülkemizi ziyaret etmişti. Protokol yolundaki gecekonduların arasından geçmek zorunda kalacaktı. O zamanlar çevre yolu yoktu Çankaya Köşkü’ne kestirmeden götüren. Bir formül bulunup Esenboğa Havalimanı’ndan Çankaya Köşkü’ne giden güzergâhtaki Türkiye’ye yeni gelen başkanın olumsuz kanaat edinmemesi için bu bölgeden geçirilmedi George W. Bush.

HALİBUTLU MENÜ

Bush’un ziyaretindeki en önemli diğer konu eşinin ve kendisinin sevdiği balığı bulup onlara ikram etmekti. Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ndeki protokol görevlileri Bush’un en sevdiği yemeğin halibut balığı olduğu istihbaratını, yaptıkları titiz çalışmayla Beyaz Saray’dan öğrenmişlerdi. Fakat balığın taze ve zamanında getirilmesi konu oldu. Sonunda tedarikçi İskenderun Balıkçılık firması ipi göğüsleyerek vakti zamanında halibut balığını taze olarak Norveç’ten ışık hızına yakın bir sürede getirtmeyi başarmıştı.

YASSI BALIKLARIN ŞAHI

İngilizce’de ‘hally-butte’ (kutsal günlerde yenen yassı balık) anlamına gelen halibut balığı, yassı balıklar içinde beyaz etiyle en lezzetlisi olarak anılır. Karadenizli kalkancılar bu duruma alınganlık göstermesinler çünkü pek çok dostum da benzer bir yakıştırmada bulunuyor. ABD’nin eski first lady’si Laura Bush’un Filipin asıllı ABD vatandaşı aşçısı Cristeta Comerford’un Beyaz Saray’da yaptığı yemeklerin başında tavada zencefil ve havuçla kavrulmuş halibut balığı gelmekteydi. İki gözü üstte, koyu renkli tarafında ve yan yana duran halibut balığı Kanada, ABD ve Japonya kıyılarında bol bulunur. Onlar da diğer yassı balıklar gibi hayatlarına dik olarak başlarlar, daha çok küçükken bir tarafına doğru yatmaya alışırlar. Bu tarafı daha sonra karnı haline gelerek beyaz ve açık renkli olarak kalır. Sırtının rengi, balığı kamufle edecek şekilde deniz dibine uygun bir renk alır. En azından kalkan balığının bahar aylarında kıyılara gelip rahatça üremelerine izin verip, lezzetli halibut balığını tüketirsek kendi balıklarımızın daha çok artmasına da yardımcı olacak. Akdeniz’de pek bulunmayan halibut balığı Avrupa ve Amerika’daki tüm balık restoranlarının menüsünde mevcut. Kendi denizlerimizin balıklarının lezzetlerine karşı ön yargımız her zaman var. O nedenle yeni tatlara alışmak zor. Ama halibuta alıştıktan sonra da vazgeçmesi daha zor.

Yorum Yazın