1Yorum

Kralların Yiyeceği

İstanbul balık halini sabahın ilk ışıklarında gezmek, yarım asra yakın süredir halin ağabeyi Zeki Sözer ile çay simit keyfi yapmak benim için vazgeçilmez bir tutkudur. Soğuk havalarda sıkı giyinmek, botları da ayağa çekmek şart.

Balık toptancısı ve ithalatçısı Zeki Sözer geçenlerde heyecanlı sesiyle sabahın erken saatlerinde arayıp Adana’da müthiş bir kefal havyarı yaptırdığını söyledi. Hemen göndermesini istedim.

ESKİMEYEN LEZZET

Fethiye’deki Dalyan’ı ziyaret ettiğimde kefal balığının azalmasına çok üzülmüştüm. Kooperatif bu işi pek yürütemiyordu. Denize bağlantılı göllerde avlanan kefal balıklarının yumurtaları temizlenip kurutulduktan sonra balmumuyla kaplanıp yapılan geleneksel balık ürünü olan bottarga (butarka ve gelbalder diye de anılır), yüksek besin değerine sahiptir ve bu yöntemle uzun süre saklanabilmektedir. Afrodizyak özelliğe de sahip olan kefal yumurtası azar azar tüketilmelidir. Keskin ama hoş bir kokuya sahiptir, pastırma gibi ince ince dilimlenerek yenir. Pişirilmemeli ve ısıtılmamalıdır. Çerez niyetine tüketilebilir.

ÜVEY EVLAT GİBİ

Antik Yunan’da, Bizans’ta, Osmanlı’da baş tacı edilen, kralların mönülerine konulan kefal yumurtası, komşu Yunanistan’da çok ilgi görüyor.

Balık sofralarının vazgeçilmez mezesi artık bulunamaz oldu, unutulmaya yüz tuttu ve üvey evlat muamelesi görmeye başladı. Diğer ülkelerdeki emsallerine oranla ülkemizde fiyatı daha düşük ve lezzeti fazla olan bu enfes tadı asırlar boyunca yaşatmamız gerektiğine inanıyorum.

Bu hafta tarifini vereceğim kefal yumurtasına biraz da tasarım ve sunum ekledim.

Yorum Yazın