0Yorum

Kayıp Balık Trança

 

Geçenlerde Türkiye’nin önemli sanayi kuruluşlarından ORS Rulman Sanayi ve Samur Halıları’nın sahibi Ahmet Aslan’ın konuğu olarak Japonya’nın dev firmalarının sahipleri restorana gelmişti. Konuklar Japonlar olunca işin çehresi değişiyor. Yıllık kişi başı balık tüketimleri 65 kg olan bu ülkenin insanları yurt dışına yaptıkları seyahatlerde de balıktan kopamıyorlar.

Restoranın girişindeki balık tezgahından pek çok çeşit arasında kırmızı renkli, koca kafalı bir balık dikkatlerini çekti ve soğuk başlangıç, ara sıcak sıralamasından sonra arzu ettikleri trançayı yemek istediler. Kömür ızgarasında pişirilen nefis trança parçalarını midelerine indirdikten sonra balığın İngilizcesine bakıp google’ı kurcalamaya başladıklarında devreye girdim.

EGE’NİN ÜNLÜ BALIĞI

“Değerli konuklar sizin ülkenizde bu balığa benzeyen kırmızı renkli mercan bulunur ama trança bulunmaz” dedim. Lokum tadını aldığınız bu balık Ege Denizi’nde bulunur. Akdeniz’de de deniz suyu sıcaklığının artması nedeniyle lezzeti birazcık azalarak varlığını sürdürür. Akdenizliler de ona sahip çıkmak isterler ve “Akdeniz’in kraliçesi” derler. Sıcak ve ılık denizlerin 20-25 m derinlerinde yosun ve bitki örtülü kumluk veya taşlıklarda tek başına yaşayan trançaların kuvvetli çenesi ve dişleriyle her türlü kabukluyu kırıp yediği tüm balıkçılar tarafından bilinmektedir. Yemeğin sonunda zevkten dört köşe olan Japonların ülkelerine döndüklerinde Tokyo Times muhabirlerine Türkiye seyahati konusunda röportaj verirken trançaya yağdırdıkları övgü, Kapadokya’daki üzücü olay ve olimpiyatlar ile ilgili olumsuz spekülasyonlardan sonra birazcık yüzümüzü güldürdü.

HASRET KALDIK

Ege’de tatil yapan pek çok balık severin iple çektiği “Ah şu yaz gelse de trança şiş yesek” dediği günler gerçekten mazide kaldı. Ama bir de şu gerçek var: Mayıs, haziran, temmuz aylarında bu balığa dokunmamak lazım. Çünkü üreme zamanıdır. Doğal stoklar tükenmek üzeredir. Geçmişte aşırı avlanması neslini azalttı. Son yıllarda kültür balıkçılığı kanayan yaramıza derman olmaya başladı. Artık kaybolan balık trança da üretilebiliyor çiftliklerde. Su ürünleri sektöründe son yıllarda büyük ilerlemeler var.

HERMAFRODİT BALIKTIR

Hermafrodit yani hem erkek hem dişi karakteri gösterebilen trança balığını doğada yakalamak oldukça maharet ister. Sert kafa darbeleri vurur oltaya yakalandığında. Erkeklerin başında bir tümsek vardır. Rengi ise dişisine oranla daha koyudur. Trançanın kafasından güzel çorba yapılabilir, fileto ızgarası, buğulaması, fırında sebzelisi de çok lezzetlidir ama en yaygın pişirme şekli şişe takılıp kömür ızgarasında olanıdır. Yakalandıktan sonra pulları temizlenip buzdolabında 1 gün bekletilmelidir. Taze domates suyu, rendelenmiş soğan ve içinde tuz ile defne yaprağı bulunan bir sosta uzun bir süre bekletilirse lezzeti daha da artar. Denizlerimiz dünyada başka ülkelere nasip olmayan olağanüstü güzelliklere sahiptir. Kirletmezsek, zamanında ve usulüne uygun avlanırsak akvaryum gibi sahillerimiz olur ve bize güzel nimetler sunar. Bunu başarmak çok zor değil. Sadece istemek gerek, ama yürekten inanarak.

Yorum Yazın