0Yorum

Denizlerin Mucize Hıyarı

Yirmi yıl kadar önce içinde yakın arkadaş grubumun bulunduğu heyet, gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Güney Kore, Kazakistan ve Rusya’ya gitmişti. Geziye önce Seul’dan başlandı. Büyük süslü bir tabağın ortasında minik bir et parçasının damaklarında bıraktığı müthiş lezzetin ne olduğunu garsona sorduran heyet başkanı, garsonun zorlanarak ama gururla söylediği “maymun pipisi” ismini duyunca zor anlar geçirdiğini anlatmışlardı. Bu olayı uçakta heyettekilerden birisine Kazakistan yolunda anlatan heyet başkanı; “Peki şimdi Kazakistan’da da at ile ilgili bir ürün önümüze gelirse bunun altından nasıl kalkacağız” diye soğuk bir espri yapmıştı. Kore’nin en pahalı, afrodizyak olduğu ileri sürülen bu yiyecek Korelilerin çok önem verdiği heyetlere sunduğu bir yemekmiş.

JAPONYA’DAKİ MERAKIM

Japonya ve Çin’e yaptığım seyahatlerde de menüde pahalı gördüğüm ama mutlaka denemek istediğim, merak ettiğim yiyecekleri tadarken önüme gelen deniz hıyarını bir şeye benzetememiştim. Birkaç denemede pek bir şey anlayamadığım deniz hıyarı ülkemiz sahillerinde bulunuyor. Kıyılara yakın sığ yerlerde rastlanan deniz hıyarları, tüp ayaklarla yavaş yavaş hareket ederler. Deniz patlıcanı olarak da anılan deniz hıyarı adını anlaşılmasından dolayı bitki zannedilmemeli. Derisi dikenlilerden, omurgasız bir deniz hayvanıdır. İçindeki beyaz et kaşık yardımıyla çıkarılıp yenilebilir.

NESLİ TÜKENİYOR

Uzak Doğu’da lüks tüketim olarak kabul edilen, ziyafetlerin ve kutlamaların baş tacı olarak bilinen deniz hıyarının nesli tükenmektedir. Hong Kong ve Çin’de oluşan talebin nedeni afrodizyak olduğuna inanılması, AIDS tedavisinde kullanılması, kozmetik sanayinde tercih edilmesidir. Popüleritesi artınca insanoğlu doğadaki her şeyi bitirmek ister, deniz hıyarları da bu acımasızlıktan nasibini alır.

EKOSİSTEME YARARLI

Kendi organlarını yenileme özelliğine sahip olan deniz hıyarları lagünlerde, kumun bölgede kalmasında etkin rol oynarken, deniz çayırlarının oluşturdukları yataklarda ise hareketlilikleri ile buldukları yeri canlı tutmaktadırlar.

Ayrıca deniz dibinde bulunan ölü organik madde ya da organik atık olarak adlandırılan maddeler ile beslenerek doğal bir dönüşümü gerçekleştirirler. Ayrıca okyanusların asitlenmesinden oluşabilecek hasarlardan resifleri deniz hıyarları korumaktadır.

Yorum Yazın