0Yorum

Denizlerimizin Lezzet Haritası

Denizlerimizin sahip olduğu ayrıcalıklar türlerin en iyilerini üretme özelliğini yaratır. O nedenle çok şanslıyız, dünyanın en lezzetli lüferi, lagosu, kalamarı, barbunyası, mercanı, kalkanı bizde yetişir. İskandinav ülkelerindeki ve Güney Amerika’daki Humboldt Akıntısı’nın soğuk suyu bizim denizlerimizi andırır ama suyun soğuk olması balıkların yağlı olmasına neden olsa da bu deniz ürünleri lezzetli yapan faktörlerden sadece birisidir.

SAROS AYRICALIKLI

Saros Körfezi, Türkiye’nin en zengin balık yataklarına sahiptir. Ürkek ve aceleci halleriyle gelip giden uskumru sürüleri, kırma taşlık kıyılarda karagözler, eşkinalar, mercanlar, sinaritler, trançalar, nazlı nazlı dolanıp dururlar. Orfozlar derin sulardaki kayaların arasına girip çıkarlar. Tatilciler suya dalınca onların yanına gelip sessizce durup gözlerinin içine bakarlar. “Soyumun yürümesi için beni sakın vurmayın!” diye adeta size yalvarırlar. Saros’u dünyanın en temiz ikinci denizi ilan etmişti Kaptan Kusto. Kendi kendini temizleme özelliği, taş, plankton, oksijen, deniz suyu sıcaklığının idealliği, denizin tuzluluk oranı ve de filtre görevi gören mercan resifleri Saros’un en lezzetli deniz ürünlerini üretmesine yardımcı olan koşullardır.

TAHMİN ETMEDİĞİNİZ SONUÇLAR

Marmara’da zamansız ve usulsüz avlanmalara sanayi atıklarının kirliliği de eklenince balık çeşitleri azalsa da Prens Adaları ve Marmara Adası envai balığa elverişli av yerleridir. İmralı Adası civarında alınan emniyet tedbirleri sayesinde “tahmin etmediğimiz sonuçlar kanunu” devreye girip, langust, ıstakoz, uskumru, kolyoz ve pek çok tür yeniden çoğalmaya başladı. Gelincik, zargana, torik, uskumru, kolyoz, pisi, gümüş, hamsi, izmarit, istavrit, kırlangıç, karagöz, levrek, lüfer, mezgit, iskorpit, ispari, kefal ve karagöz gibi pek çok çeşit balık Marmara güzideleridir.

EGE DENİZİ

Dantel gibi işlenmiş girintili, çıkıntılı kıyılarda Akdeniz’e göre deniz suyunun biraz daha soğuk olması ve denizin tuzluluk oranının ideal oluşunun yarattığı ayrıcalıklar balıklarının da lezzetli olmasını sağlamaktadır. Edremit Körfezi bölgesi ise Kaz Dağlarının klima etkisi ve uzun bir kıta sahanlığına sahip olması nedeniyle dünyada lezzetine az rastlanacak sinarit, taş barbunyası, kalamar, ahtapot ve papalina gibi balıkları sunmaktadır bize.

ASSUAN BARAJI ETKİSİ

Akdeniz, Mısır’da Assuan Barajı yapıldıktan sonra Nil Nehrinden gelen alüvyonlardan mahrum kalınca biraz fakirleşti. Deniz suyu sıcaklığının fazla olması, denizin tuzluluk oranının da yüksek olması nedeniyle diğer denizlerimize göre dezavantaj sağlıyor. “Denizlerin çölü” olarak adlandırılan Akdeniz’e fazla haksızlık etmemek gerekir. Çünkü İskenderun Körfezi’nin beyaz kum lagosu ve karidesi dünyada türlerinin en lezzetlileri arasındadır. Akya ise “Akdeniz’in kuzusu” olarak nam yapmıştır. Pisi, fangri, kılıç, kupes, barbunya, hani, sardalye, sokkan, melanur, orfoz gibi lezzetli balıklar Akdeniz’in zenginlikleridir.

KARADENİZ FARKI

200 metre derinden sonra hayat olmamasına rağmen, kalkan, levrek, tekir, mezgit, lüfer gibi balıklarıyla eşsiz bir lezzet denizidir Karadeniz. Karadeniz’in soğuk suyunda hayatlarını idame ettirmek için yağlanmak zorunda kalan balıkların lezzetleri tavan yapar. Batı Karadeniz’de çıkarılan kum midyesi, Avrupa’nın pek çok ülkesinde ilaç niyetine kullanılır. Nehirlerle beslenen, plankton yönünden zengin Karadeniz’de bir zamanlar nehirlerin denizle buluştukları yerlerde yakalanan morinaları da yok etmeseydik tahtımızdan kimse indiremezdi bizi.

Yorum Yazın