0Yorum

Balıktan Uykuluk Olur Mu?

İspanya’ya gidip sadece Madrid’de kalmak damaklarınızın mutsuz olarak dönmesine yol açar. Her bölgede o kadar güzel lezzetlere yelken açmalısınız. Toledo, San Sebastian, Barcelona lezzet merkezlerinin sadece birkaçı.

Sabah erken saatlerde Madrid’ten karayolu ile Getaria istikametine doğru yol aldık. Oğlumun İspanyol arkadaşı Nicanor Tocina müthiş bir damağa sahip, en az bizim kadar heyecanlı. Beş saat süren yolculukta ilk durağımız 143. km’deki mola yeri. Madrid-Burgos karayolunda Ribera del Duero bölgesinin yanında Aranda de Duero’da tipik bir papaz köyünde artizanal üretim yapan bir restoran olan Milagros’ta her şeyin doğalını buluyorsunuz.

DOĞAL LEZZETLER

Milagros’un yanı başında kuzular serbestçe dolaşıyor, tavuk sesleri, cıvıl cıvıl bir çiftlik. Restoranın içinde kocaman bir fırın var. Domuz (cochinillo) ve süt kuzusu (lechazo) bu fırında özel odunda pişiriliyor. Çiftlikte besiye alınan vahşi domuzların jambonları ve bu jambonlardan yapılan sandviçler çok ilgi görüyor. Birkaç saat sonra “Dünyanın En İyi Balıkçısı” olarak gösterilen Elkano’ya gideceğimiz için fazla yememeye özen gösteriyoruz.

YASSI BALIKLARIN MEKÂNI

San Sebastian’a 45 dakikalık mesafede tam da güneşin tepemizde olduğu bir saatte sahil kasabası Getaria’nın ünlü balık mekânı Elkano’ya geldik. Kapıda koltuk değnekleriyle bizi karşılayan patronun oğlu Aitor Arregi, biraz sonra yanımıza gelip önerilerini sıraladı. Teknelerin her gün balığa çıkıp kendileri için yakaladıkları balıkları sunduklarını söyledi. O nedenle menüdeki balık sayısı kısıtlıydı. Ama bence kalkan, dil balığı ve diğerleri demek lazım.

 

800 gram ağırlığındaki dil balığı göz kamaştırıcı. Ama Elkano’da kalkan balığı yenir. Sirkeli bir sosta bekletip kömür ızgarasında bütün olarak pişirilen kalkanı yemek için bile Elkano’ya gidilir. Barbunya balığının ciğeri, karides ve ıstakoz da çok lezzetliydi.

BALIK GERDANI

Aitor, kokotxa balığının gerdanının çok nefis olacağını anlatıyor. Uykulukla çağrıştırdı hemen, deneyelim dedim. Olağanüstü bir lezzet. Yaratıcılığın sonu yok gerçekten, uykuluğun balık versiyonu…

Kendi yaptıkları peynirli dondurmayı orman meyveleriyle süsleyerek sundukları tatlı, kalkan balığının tadının üzerine duble etki yaptı damağımızda.

 Deniz manzarası yok, sezonu olmayan ürünler yok, tek yol lezzet dedirten, Michelin yıldızlı bir restoran Elkano.

 İstanbul Boğazı’nda denizin içinde bu kalitede bir restoran açık ara rakipsiz olarak dünyanın en iyisi tahtına oturur.

 

 

Yorum Yazın