0Yorum

Amatör Balıkçılık ve Yasaklar

Avlanma yasağının başlayacağı nisan ayında en çok sorulan soruların başında “Eylül ayına kadar deniz balığı yiyemeyecek miyiz?” oluyor. Halbuki nisan ayında balık avcılığı yasaklanmıyor. 15 Eylül’e kadar karasularımızda trol avcılığı, 1 Eylül’e kadar da gırgır tekneleri ile avcılık yasaklanıyor.

AMATÖRLER AVLANABİLİR

Sadece rekreasyon, spor veya dinlence amacıyla yapılan; maddi ve ticari kazanç gayesi gütmeyen, avlanılan ürünün satılmadığı balık etkinliğine amatör balıkçılık denir.

Türk vatandaşları için 5 yıl, yabancılar için 2 yıl süre ile geçerli olan amatör balıkçılık belgeleri alınması gerekir.

Amatör amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğde kullanılanacak balık ağı, balık yemi, çapari, olta, zıpkın gibi araçların tanımlaması yapılmaktadır.  

TIRIVIRI ve NARGİLE

Paraşüt olarak da adlandırılan bir olta ipi ucuna bağlı olarak kullanılan, çeşitli ebattaki misina ağ parçalarından imal edilmiş, yıllarca suda kalabilen, olta ile atılabilen her türlü ağ parçasına “tırıvırı” denilir. Özellikle iç ve durgun sularda doğayı katleden yöntemdir.

“Nargile” ise gece ışık kaynağı ve soluma cihazı ile tekneden hortumla hava verilerek zıpkınla yapılan bir avcılık türüdür. Işıkta kaçamayan balıklara, savunmasız bir şekilde katliama yönelik avlanma olduğundan yasaktır. Denizlerde günbatımından gündoğumuna kadar su altı tüfeğiyle balık avlamak da yasaktır.

EN ÇOK DÖRT TAKIM

Amatör balıkçılar en fazla dört olta takımı ile avlanabilir. Olta başına iğne sayısı üç adedi geçemez. Sadece alabalık avında iki olta takımından fazla olta takımı kullanılamaz ve her olta takımında iki iğne bulunabilir.

Her türlü patlayıcı, öldürücü, bayıltıcı, uyarıcı maddeler, karpit, sönmemiş kireç, balık otu ve benzerlerinin kullanılması ve av mahallinde bulundurulması yasaktır.

KÜÇÜK KAYIK ve PARAKETE

Boyu 7,5 metrenin altındaki tekneler de avcılık sezonu boyunca serbesttir. Ama koruma altındaki balıkların yıl boyunca avlanılması yasaktır. Mesela Akdeniz’de orfoz gibi. Çok oltalı misinaların denize bırakılıp bir gün sonra toplandığı parakete serbesttir.

Sonuç olarak eylül ayına kadar üreme dönemi olmayan balıklar trol ve gırgır dışında avlanılmaya devam edecek. Zamansız ve usulsüz avlanma ile denizlerin kirletilmesi en büyük tehlikedir.

İthal balıklar, çiftlik balıkları, yaz aylarında balık severlerin sofralarında yerlerini alacak.

Alınan tedbirlere uyabilme oranında denizlerimizin akvaryum gibi olacağı günlere yaklaşılacağına olan inancımı henüz kaybetmedim.

Yorum Yazın