Gastro Turizm Atakları

Geçtiğimiz hafta Genpower firmasının sponsorluk yaptığı, TRT Türk’te yayınlanacak olan “Dünyanın Türk Şefleri” programının İngiltere ayağını tamamladık. Özellikle başka ülkelerin aşağıladığı “İngilizlerin mutfağı yok, sadece kahvaltıları var” sözlerinin de şehir efsanesi olduğunu gördük. Hafta sonları evlerinde yemek yapan çok İngiliz var. Roast beef Yorkshire pudding, fish and chips, av etleri İngilizlerin vazgeçilmezleri.

HÜSEYİN ÖZER KLASİKLERİ

“Neler geldi neler geçti felekten, un elerken deve düştü elekten” diyor Hüseyin Özer. “Yüzlerce Türk lokantası açıldı ama sonunda ben kaldım.” 1975 yılında otobüsle İngiltere’nin yolunu tutan Hüseyin Özer konuğumuzdu. Öyle bir mücadele örneği vermiş ki! Tuvaletlerde yatmış, kazandığı 3 kuruşun 2 kuruşunu sürekli eğitime harcamış. “İşimin başında tatil yapıyorum” diyerek tatile gitmemiş. Westminster Üniversitesi’nden fahri doktora unvanını almış. Prens Charles ile arkadaşlığından, pek çok İngiliz Lord ve dünyaca ünlü iş adamı, sanatçı ve şeflerle yakın dostluğu olduğu kadar Türkiye’den giden pırıl pırıl aile çocuklarına da kucak açmış, kurduğu vakıf ile yararlı işler yapmış ülkesi insanı için.

SÜPER TÜRK KAHVALTISI

Çekim yaptığımız gün Maliye Bakanı Mehmet Şimşek İngiltere’deydi, Hüseyin Bey’in hazırladığı kahvaltıya biz de davet edilince İngilizlerin kahvaltı tahtını elinden alacak düzeyde bir kahvaltıyla karşılaştık. Royal egg’den Ezine peynirine, kangal sucuktan Tokat pekmezine varıncaya kadar. Hepsi olağanüstü lezzetteydi. Her zamanki mütevazılığı hiç eksik olmayan Maliye Bakanı Şimşek ve sevgili eşi Esra Hanım, Anadolu’dan yurt dışında da bir türlü kopamıyordu.

Dünyada Türk mutfağına ilk kez cesaretlenip yorum getiren Hüseyin Özer’in mönüsü tüm dünya damaklarınca genel kabul görmüş, çok yabancı müşterisi var. Hüseyin Bey’in lezzetlerini tadan Türkiye’yi merak ediyor ve lezzetlerin devamıyla tanışmak isteyenler Türkiye’yi ziyaret ediyor. Ünlü Selfridges’in arkasında çekim yaparken restoranda kuyruk vardı. Bir müşteriden ricada bulunduk ve masasını istedik. Eşi Kübra Hanım en büyük destekçisi Hüseyin Bey’in.

TÜRK KIZININ GÖNÜLLÜ İŞLERİ

Bir İngiliz vatandaşı ile evli olan Özlem Warren, kendisini Türk mutfağına ve Türkiye’nin tanıtımına adamış. Eşi bir petrol şirketinde çalışan Özlem Hanım, Amerika’da bulunduğu yıllardan itibaren Türk mutfağı dersleri veriyor. Blogunda Türk mutfağının güzide yemeklerinin tariflerini sunuyor. Türkiye’ye gastronomi turları düzenliyor. Çabalarının sayesinde Türk mutfağına ilgi artıyor.

GURME TURİZM BAKANI

“Dünyanın Türk Şefleri” programı Türk mutfağının tanıtımında etkili olacak. Üstelik Fransız mutfağının ağır geldiği, sağlığın ön plana çıktığı Yunanistan mutfağının krizden dolayı düşüşte olduğu, İtalyan mutfağının karbonhidrat ve nişastadan ibaret olduğu bu dönemde, naturalist mutfak akımı Anadolu yemeklerini ön plana çıkaracaktır. Anadolu’nun her köşesinden organik ve doğal filizler fışkırmaktadır. Ömer Çelik’in bakanlığı döneminde Türk turizminin çıta atlayacağına inananların en başında gelmekteyim. Adanalı Bakan Çelik’i uzun yıllardır tanırım. Türkiye’de en şık giyinen, her şeyin kalitelisini tercih eden ama bir o kadar da mütevazı kişiliğiyle eminim ne projeleri hayata geçirecektir. Türk şefleri artık dünyanın her ülkesinde biz de varız ve Türk mutfağı sadece döner ve kebaptan ibaret değil diyor. İyi ki varsınız!

Yorum Yazın