Çinliler'in Türkiye İlgisi

Son zamanlarda Çinliler’in Türkiye ile yakından ilgilenmesi ve ülkemize gelen turist sayısının artması beni çok mutlu ediyor. Geçtiğimiz hafta perşembe günü Ankara’da gerçekleşen Çin Halk Cumhuriyeti’nin 69. Kuruluş Yıldönümü Resepsiyonu, önceki yıllara göre oldukça farklıydı. Açık büfelerden biri Çin, diğeri Türk yemeklerinden oluşuyordu. Renkli gösterilerin yapıldığı geceye ilgi büyüktü. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ve Çin Büyükelçisi Yu Hongyang, iki ülkenin tarihsel bağları olduğunu ve ticaret ilişkilerinin daha da gelişeceğini söylediler.

YENİ PROJELER YOLDA

Türkiye ile enerjiden gıdaya kadar her konuda ortak projeler yapmak istediklerini söyleyen Çinli yetkililer, Türkiye’nin doğasıyla, kültürel zenginlikleriyle çok önemli bir ülke olduğunu dile getirdiler. Önümüzdeki yıllarda ülkemize gelen Çinli turist sayısında büyük bir patlama olacağını da müjdelediler.

DENİZ ŞEF’İN ÇİN ÇIKARMASI

Obama için hazırladığı doğum günü pastasıyla yıldızı parlayan Master Şef Deniz Orhun, geçtiğimiz ay İpek Yolu üzerindeki ülkelerle Çin arasında gastronomik ve kültürel değiş tokuşu yaratmayı hedefleyen Uluslararası Gastronomi Forumu’nda ülkemizi temsil etti. Bir ilki gerçekleştiren Deniz Orhun, “Yediklerimiz davranışlarımız olur, topraktan damağa…” konulu sunumuyla büyük ilgi uyandırdı. Türk mutfak kültürünü, coğrafi işaretli ürünleri, Anadolu’nun bereketli topraklarında yetişen gıda maddelerini ve endemik bitkileri anlattı.

Pingdu-Qingdao’da gerçekleşen “24 Güneş Döngüsüne göre yiyeceklerimizin hazırlandığı, pişirildiği ve beslenmemizin yapıldığı gastronomi rejimi” konulu forumun ‘doğayla uyumlu yaşama’ kavramından yola çıktığını söylüyor Orhun. UNESCO tarafından korunmaya alınan bu gastronomi kültürü rejimi uygulamasının ise Türk mutfağına ve kültürümüze çok benzer olduğunu ayrıca Çin’in her geçen gün bize yakınlaştığını belirtiyor Deniz Hanım.

Geçtiğimiz aylarda Çinliler’in Türk mutfağıyla ilgili hazırladığı belgesel film de iki ülke arasında seyahat eden uçaklarda yolculara gösterilecek. Benim de mezeleri ve meze kültürünü tanıttığım programda Master Şef Deniz Orhun canla başla çalıştı.

Başkent Üniversitesi Thermopolium Gastronomi Akademisi ile de projeler yürüten Deniz Orhun, mesleğini büyük bir aşk ile yapan, on parmağında on marifet olan bir şef. Dünyanın pek çok ülkesinde gerçekleşen organizasyonlardaki başarısıyla bizi her zaman gururlandırıyor.

Yorum Yazın