0Yorum

Zekâyı İlerleten Balık

Denizlerdeki canlıların her birinin insan sağlığı ile ilgili sayısız yararları vardır. Karides kabuklarının cilt güzelliğini arttırdığı ve kozmetikte kullanıldığı, zargana balığındaki fosforun gözlere iyi geldiği, palamut balığındaki siyah kasların çocuklarda boy uzattığı, sardalye balığının omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olması nedeniyle saçların uzamasını hızlandırdığı ve saçların parlaklığını arttırarak daha sağlıklı görünüm kazandırdığı, Kuzey Afrika ülkelerinde çok sık sardalye tüketen insanların ortalama yaş ömrünün çok arttığını tıp dünyası sürekli dile getirmektedir.

IQ YÜKSELTİYOR

Kendi türündeki benzer balıklara verilen genel bir isimdir morina. Mersin morinası bile morina balığı olarak anılır. Hem besin hem de gelir kaynağı olarak insanlık tarihinde önemli bir rol oynayan morina balığının eti beyaz ve lezzetlidir. Avrupalıların yeni bulunan kıtalara göç ettikleri sıralarda gemicilerin, kâşiflerin, orduların başlıca besin kaynağı olmuştur. O devirlerde balığın derisinden tutkal, karaciğerinden üstün kaliteli yağ çıkarılırdı. Hatta dili bile tuzlanarak fıçılanırdı. Suyun derinliğine göre renk değiştiren morina balığının, vücut için gerekli iyotu sağladığı ve IQ’yu yükselttiği söyleniyor.

YAŞLANMA GECİKTİRİCİ ÖZELLİĞİ

Morina balığı sodyum ve potasyum açısından zengin bir balıktır. D ve B12 vitamini deposu olmasıyla da tercih sebebi olmaktadır. Ekstra yaşlanma geciktirici özellikleri olduğu, cildi güneşin zararlarına ve kansere karşı koruyan selenyum içerdiği bilinir.

KÖPEK BALIĞI GÖRÜNÜMÜNDE

Köpek balığı şeklinde ve boyunda bir balık olan morinanın ağzı köpek balıkları gibi başının altındadır. Kuyruğu iki eşit olmayan parçaya bölünmüştür ancak vücudu uzunlamasına beş sıra halinde piramit şeklindeki levhalarla kaplıdır. Dişleri yoktur, yerine kıkırdak çıkıntılar mevcuttur. Ağzı çok küçükmüş gibi görünse de köpek balıklarının ağızları kadar açılabilir, çünkü dudakları ileri doğru uzanabilir. Ama görünüm dışında köpek balığına benzeyen hiçbir özelliği yoktur. Ne onun kadar güçlü ne de vahşidir. Türkiye’de Karadeniz’de nehirlere yakın yerlerde yakalanmaktadır. Dünyaca ünlü Japon restoranlarında satılan ve çok rağbet gören “cod” balığı bir cins morinadır. Balıkçılarda Norveç’ten ithal edilmiş filetolar şeklinde de satılmaktadır. Lüfer ve kalkan gibi tat beklememek lazım. Ama kendine özgü nefis bir tada sahiptir. Ülkemizdeki balıkçılığın geleceğini kurtarmak ve av yasağı dönemlerinde avlanmayı azaltmak için ilgi gösterilmesi gereken bir balıktır. Bir de vücudumuza sağladığı değerleri düşündüğümüzde hem lezzet hem sağlık iksiri morina damaklarımıza çok kolay uyum sağlayacak bir yabancı.

Yorum Yazın