Sularımızda Yaşam Var

Bundan 15 yıl önce Diyarbakırlı girişimci bir işadamıyla tanışmıştım. İlerleyen yaşına rağmen tükenmeyen enerjisi ile heyecanı vardı. Su ve balıklarla çok yakından ilgilenen ama Ankara’da yaşayan birisi olduğumdan ilgimi çekeceğine inandığı için beni Diyarbakır’a davet etti. Deniz gibi devasa bir yapay gölle karşılaştım. Hayretler içinde kaldım. Hatta suyun içine otel bile inşa etmişti. Ama parası tükenmişti.

MÜTHİŞ HAYALLERİ VARDI

“Gölün etrafını çepeçevre dut ağaçlarıyla donatacağım. Gölün dışındaki araziye yonca ekeceğim. Dutlar olgunlaşınca göle düşecek. Balıklar dutları yiyecek. Kazlar yoncaları yiyip gölde yüzecek ve yaşam zinciri insanlara protein kazandırırken hiçbir maliyetsiz çok büyük bir üretim alanı olacak” demişti. İlkokul mezunu bile olmayan, hayallerinin ötesinde bir proje tasarlayan Abdullah İleri hayata gözlerini yumunca çok üzülmüştüm ama yarım kalan projenin ne denli önemli olduğunu kaynakların kıt kalmakta devam edeceği ileriki yıllarda daha iyi anlayacağımızdan hiç şüphem yok.

TATLI SULAR ÖNEMLİ

Denizi olmayan Avusturya’da yıllık kişi başı taze balık tüketimi bizden çok fazla. Kıyıya denizi olmayan ülkelerde menülerde deniz ürünlerini görünce hayrete düşüyorum. Defalarca ziyaret ettiğim Çin’de, Sincan’dan Kaşgar’a, Turfan’dan İç Moğolistan’da Hohhot’a kadar dolaştığım her yerde bize sunulan ziyafet yemeklerinde mutlaka balık, kerevit gibi tatlı suda yetişen yiyeceklerle karşılaştım. Çok seviyorlar tatlı su balıklarını.

ALABALIKTAN SUDAĞA

Doğu illerimizde soğuk sularda yetişen kırmızı benekli alabalığı tadınca damaklarım çatlıyor. Hele hiç katkısız doğal yapılan artizan üretim tereyağında pişirirseniz keyfinize keyif katar. Eğirdir Gölü’nde yetişen sudak balığı insana “Deniz levreği mi?” dedirtiyor gerçekten. Vazgeçmek çok zor, bir alışırsanız lezzetine.

Yayın balığını biraz işleyin, marinasyonda bekletip miso sosuyla hazırlayıp servis etmeyi deneyin, Japon restoranlarının black cod’una taş çıkartacaktır. Göl çekirdeği olarak adlandırdığım aterina, Van Gölü’nün endemik balığı inci kefali, gerçekten üzerinde durulması gereken tatlı su lezzetleridir. Sazanlar, turnalar, yılan balıkları ve daha nice tatlı su balıkları, “Gölleri ve akarsuları kirletmeyin bize yaşam alanları sağlayın ki biz de sizin yaşamınızın kalitesini arttıralım” diyorlar belki de. Biz de tatlı su balıkları lezzetli değil ön yargısından kurtulursak Anadolu’da balık tüketiminde mutlaka iyi yönde kıpırdamalar olacaktır. Bol balıklı bir yıla başladığımız umuduyla.

Yorum Yazın