Sosyete Amerika’ya Yılan Balıkları Meksika’ya

Son yıllarda yeni bir moda ortaya çıktı. Bazı anneler yeni doğacak çocuklarının çifte vatandaşlık hakkı olsun diye aylar öncesinden planlar yapıp Amerika’ya doğum yapmaya gidiyorlar. Elbette ki özgürlüğün ve kişisel zenginliğin sonucu böyle bir tercih hakkına sahip olmak gayet doğal.

Ülkemizde Güney Amerika’ya doğuma giden başka canlılar da var. Yaz aylarında karayoluyla Bodrum’a gidenlerin dikkatini çeken Bafa Gölü’nde çok fazla miktarda yılan balığı yaşamaktadır. Bu balıklar ne maceralara katılıyorlar biliyor musunuz? Gediz Irmağı, Ege Denizi, Akdeniz ve Cebelitarık yoluyla Atlas Okyanusu’nu donanımsız bir şekilde takip ederek yumurtalarını bırakmak için Meksika Körfezi’ne gidiyorlar.

AKIL ALMAZ YOLCULUK

Son derece donanımlı bir tekne ile de olsa okyanusu geçmek oldukça zordur, bilgi ister, güzel hava ister. Bazen haftalarca bir limana sığınıp sabırla fırtınanın dinmesini beklemeyi gerektirir. Ama yılan balıkları Bafa Gölü’nden çıkıp binlerce mesafeyi kat ederek Meksika Körfezi’ne gidiyorlar ve orada yumurtalarını bırakıyorlar. Birkaç haftalık yavrular da aynı yolu izleyerek ebeveynlerinin yaşadığı yerlere geri dönüyorlar. Dönüş yolunda nehir akıntılarının tersi istikametinde yüzerek metrelerce yükseklikteki şelaleleri çok üstün performanslarıyla geçiyorlar. Eğer günün birinde böyle bir dönüş şöleni ile karşılaşırsanız, inanılmaz duygular yaşarsınız.

ELEKTRİK ÜRETİYORLAR

Yavru yılan balıkları dönüş yolculuklarında pek çok güçlükle karşılaşmaktadırlar. Kendilerini korumak için 500-600 voltluk elektrik akımı üretip yaymaktadırlar. Japonya’da bu enerji ile çalışan akvaryumlar bulunmaktadır. Dünya ile yeni tanışan bu ilginç canlılar daha önce hiç tanımadıkları binlerce millik yolu şifre çözümü ile bularak yolculuklarını tamamlamaktadırlar.

ŞİİRLERE KONU OLDU

Dünyaca ünlü Şilili şair Pablo Neruda’nın yılan balıkları ile ilgili pek çok şiiri vardır. Bu şiirlerden en uzununun bir bölümünde şöyle der;

Fırtınalı denizinde Şili’nin Yaşar pembe yılan balığı Kar gibi beyaz eti Şili’de kaynayan tencerelerde Doğdu balık çorbası Doyurucu, besleyici, yararlı

HEPSİ DİŞİDİR

Ülkemizde adının ürkütücü olması nedeniyle sofralarımızda pek fazla yer edinememiştir yılan balığı. Çocukken Çanakkale’de iskelenin yosunlu bölgelerinde geceleri birkaç kez yılan balığı yakaladım. Ama korktuğum için misinayı keserek hemen denize geri gönderdiğimi dün gibi hatırlıyorum. Japonların suşi yemeklerinin vazgeçilmez ürünü olan yılan balıkları için 7 Temmuz günü “Yılan Balığı Yeme Bayramı” ilan edilmiştir. Yılan balıklarının hepsi dişi doğarlar. Bazıları sonradan cinsiyet değiştirir. Yılan balıkları hem denizde hem de tatlı sularda yaşarlar. Yılan balığı ile pek çok benzerlik taşıyan mığrı ise sadece denizde yaşar. Antakya bölgesinde de çok tüketilen yılan balıklarının en çok bulunduğu yer Bafa Gölü’dür. Yılan balıklarını avlamak çok kolaydır. Plastik su borusunun içine bayat bir sardalye balığı koyarsanız, onu almak için içeriye giren yılan balığı bir daha borudan çıkamaz. Haftaya kadar yeni lezzetlere olan merakınız devam etsin.

Yorum Yazın