0Yorum

Palamutlu Günler

1980’li yılların başında Hasdal’da görev yaparken eylül ayının gelmesini iple çekerdim. Eylül pek çoğumuz için hüzün ayıdır. Yaz tatili bitmiş, okul hazırlıkları ile birlikte yoğun kış günlerinin başlangıcıdır eylül. Ama benim için ayrı bir yeri vardır. Sonbahar tatbikatları başlardı, 15 gün ordugâha çıkardık. Müstakil arazilerde eğitim saatleri dışında hoş vakit geçirirdik.

KİLYOS ÇOK GÜZELDİ

Genel Savunma Bölgeleri (GESAP)ta bize ait olan bölüm Kilyos’tu. Mesai bitimini sabırsızlıkla beklerdim. Hemen Terkos Gölü’ne gidip turna balığı avına çıkardım. Sepetlerde de bol bol kerevit yakalar, askerlerime de sık sık ziyafet çekerdim.

Sabahın erken saatlerinde hiç üşenmez fenerin yolunu tutardım. Reislerin uzaklardaki palamut sürülerini çıplak gözleriyle keşfetmesini hayretle izlerdim. O zamanlar modern sonarlar yoktu, yaşlı reisler balık sürülerinin yerlerini kuyruk hareketlerinin yarattığı çalkantılardan anlar ve tekneyi o istikamete yönlendirirlerdi. Teknelerden su fiyatına kasalarla palamut alıp asker arkadaşlara ziyafet çekerdim. Bu yüzden eylül ayı bana hep palamutu çağrıştırır.

BOY UZATIYOR

Deniz ürünleri ve balıkla ilgili bilgi sahibi olmamız çok yakın zamana dayanır. Palamutu takozlar halinde pişirdikten sonra ortasındaki siyah kısımları atardık. Ama birkaç yıl önce bilim adamları “Atmayın” dediler. Çünkü çocuklarda boy uzattığını keşfettiler. Bırakın çocukları ben de artık her tarafını yiyorum palamutun. Hatta çok kızgın ateşte balık kılçıklarını bile pişirip yiyebilirsiniz.

MARJİNAL FAYDA AZALMAMALI

Palamut balığını hep aynı usulde pişirirseniz bir süre sonra bıkkınlık gelir. Tıpkı çok hararetle çay içişiniz gibi. Tavşan kanı çayın ilk bardağı çok lezzetli, ikinci bardağı orta, üçüncü bardaktan sonra saman gibi gelir. Yani gittikçe marjinal fayda azalır. Palamut balığı da aynı özelliği yaşatır size. Sürekli tavada pişirirseniz bir süre sonra bıkarsınız. Onun için ızgarada deneyin, üzerine domates ve mozarella peyniri koyup pişirin. Kiremitte fırında ya da pilaki şeklinde tüketin. Hiç bitmeyecek palamutla aşkınız. Torik bulmak artık zor. Ucuzken alıp bol bol lakerda yapın.

İlla ki torikten olması şart değil, lakerdanın tekniği aynı nasılsa. Eylülü palamutsuz geçirmeyin, ekime de sarkarsa hayır demeyin, asla bıkmayın.

Yorum Yazın