Japonya’daki Burgaz Ada Michelin’e Koşuyor

Gastronomi dünyasında restoranlara not veren kurumlara karşı çok sert eleştiriler yapılıyor son zamanlarda. İddialı eleştirmenler Michelin rehberinin güvenilirliğini yitirdiğini söylüyorlar. Bazıları prestijinin sarsıldığına vurgu yaparken, bazıları da saygı duyulan bir kurum olmaya devam ettiğini savunuyor.

Yıldızını kaybeden aşçıların intihar ettiğini bile gördüğümüz bu ciddi kuruma karşı neden bu kadar çok tartışma başlatıldı? Geçtiğimiz günlerde Paris’te yaşayan Amerikalı gazeteci ve Amerikalı turistlere yönelik blog hazırlayan Meg Zimbeck’in “Michelin yıldızlı lokantalarda yenen yemekler uygun fiyata normal bir lokantada yenebilir” cümlesiyle başladı her şey. Meg Hanım’ın hedeflediği 16 lokantada (iki ve üç Michelin yıldızlı) yaptığı testler sonucu sıradan lokantalardan farklı olmadığını söylemesiyle tartışma büyüdü.

BİRAZCIK HAKSIZLIK

Yılların emek ve birikimiyle alınan yıldızlara bu kadar kolay yöneltilen, basite indirgenen eleştirilerle birazcık haksızlık yapılıyor. Ama Michelin yıldızlı restoranlar keyif veriyor mu, sürekli gidilir mi? Kesinlikle hayır! Dünyadaki pek çok üç, iki ve tek Michelin yıldızlı restoranlarda deneyimim oldu. “Bir daha gider misin?” deseler, Paris’teki üç Michelin’li Ledoyen ve Londra’daki tek Michelin yıldızlı Launceston Place dışındakilere hayır. Benim tercihim her zaman şehrin samimi, sıcak, geleneksel restoranları ama deneyim için bir kez gidilebilir, çok farklı sunum ve lezzetler denenebilir.

TÜRKİYE’DE YOK

Türkiye’de Michelin yıldızı alabilecek birkaç lokanta olsa da firma henüz Türkiye ile ilgili bir karar almadı. Müfettişlik sistemi gerekiyor. Sizin müracaat etmeniz dikkate alınmıyor. Ancak yurt dışında Michelin yıldızlı şeflerin yanında çalışmış şefler var. Almanya’nın Hamburg kentinde Ali Güngörmüş isimli vatandaşımızın Le Canard (Ördek) isimli kendisine ait Akdeniz yemekleri konseptini uygulayan restoranı tek Michelin yıldızlı.

ZAGAT DA ETKİLİ

Amerikan yıldızlama sistemi Zagat ise bir diğer kuruluş. Kendi kıstaslarına göre restoran öneriyor, oldukça itibar görüyor yıldız verdiği restoranlar. Japonya’nın başkenti Tokyo’da Mehmet Dikmen isimli vatandaşımızın Japon eşi Yaku ile birlikte yürüttüğü Burgaz Ada Restoran, Zagat’ın Tokyo’da ikinci seçtiği restoran. Üç Michelinli Sazanka ile aynı sayfada adı geçiyor. İki ay önceden rezervasyon yaptırılıyor. 2014 yılında Japon televizyon kanalı NHK’da yayınlanan programda içlerinde Japonya’da yaşayan ünlü Fransız şeflerin de katıldığı yarışma sonucunda herkesi eleyerek birinci seçildi Dikmen. Bu yıl Tokyo’da ünlü bir otelin içinde mutfağımızı temsil etmeye hazırlanan, Kitchengo Hashiru (Koşan Mutfak) yarışmasının birincisi Mehmet Dikmen’in restoranını geçen yıl Japon Başbakanı Abe ile resmi görüşmelere giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ziyaret etmişti.

Yorum Yazın